Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förberedelser hbtq-diplomering

Innan själva arbetet med att göra en handlingsplan finns ett antal förberedelser för verksamheten att göra - här är stegen på väg mot hbtq-diplomering.

Utse en diplomeringsgrupp

En diplomeringsgrupp har i uppdrag att samordna och organisera arbetet med verksamhetens hbtq-diplomering. Gruppen ska bestå av både chef och minst tre medarbetare, men gärna fler, som representerar verksamheten. Det är därför bra att så många professioner som möjligt finns med i gruppen.

Diplomeringsgruppens främsta ansvar är att samordna och strukturera det gemensamma arbetet med att ta fram en handlingsplan, inte att utföra allt arbete.

I arbetet med att fram en handlingsplan har diplomeringsgruppen tillgång till stöd och hjälp i arbetet. I Lärportalen finns hbtq-diplomering – verksamhet där ni hittar material, metoder och filmer som guidar er i framtagandet av handlingsplanen. Ni har också möjlighet att delta i workshoppar där det finns utrymme för frågor.

Hbtq-diplomering - Verksamhet (vgregion.se)

Gör en tidsplan

Det kan ta olika lång tid från det att samtliga medarbetare genomfört hbtq-diplomering-individuell till att verksamheten har en färdig handlingsplan. Verksamhetens storlek, förutsättningar, organisation och möjlighet till gemensam mötestid är några faktorer som kan påverka. För att arbetet inte ska tappa fart är det bra att göra en tidsplan för när handlingsplanen ska vara klar. 

Innan ni startar med verksamhetsdelen ska dessutom alla medarbetare genomföra hbtq-diplomering - individuell och delta i det avslutande seminariet. Seminarierna ges med jämna mellanrum, men planera för att det kommer att olika lång tid för alla att bli klara. 

Senast uppdaterad: 2023-05-09 09:22