Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa är utbildningstillfällen inom SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, för dig som arbetar med sexuell hälsa inom Västra Götalandsregionen.

Forum sexuell hälsa anordnas några gånger varje år av Kunskapscentrum för sexuell hälsa och kan ha formen av föreläsning, seminarium eller workshop. Det är alltid kostnadsfritt.

Tidigare teman har till exempel varit smärta ur ett SRHR-perspektiv, klimakteriet samt psykiatri och sexuell hälsa.

Forum sexuell hälsa - lunchseminarier "Sex i september"

I höst genomförs Forum sexuell hälsa som fyra digitala lunchseminarier på olika teman – Sex i september. Seminarierna ger fördjupade kunskaper och perspektiv inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

När och var:

Tid: 8, 15, 22 och 29 september, klockan 12:15-13:00

Plats: Digitala livesändningar via Teams. Länk skickas ut till anmälda deltagare inför sändningen.

Anmälan:

Utbildningen hittar du i Lärportalen: Forum sexuell hälsa (vgregion.se)
OBS: För att ta del av utbildningen måste du logga in. Om du inte är anställd i VGR behöver du skapa ett konto vid inloggning.

8 september: Erektil dysfunktion

Oskar Willner, distriktsläkare på Närhälsan Slottsskogen vårdcentral och Sexualmedicinskt centrum, föreläser om erektil funktion och dysfunktion utifrån olika perspektiv. Bland annat om hur vi kan bemöta och hjälpa patienter med erektil dysfunktion utifrån läkemedelsbehandling och stress. Föreläsningen riktar sig till dig som möter patienter inom primärvården.

15 september: Möjligheter och utmaningar med hiv-testning

Tobias Herder, doktor i folkhälsa med inriktning på SRHR vid Socialmedicin och global hälsa, Lunds universitet, kommer vid seminariet att utgå ifrån sin doktorsavhandling för att diskutera möjligheter och utmaningar med hiv-testning.

Med fokus på arbete med män som har sex med män diskuterar vi hur testningstillfällen och andra vårdmöten kan fungera som en ingång till individanpassade hiv-förebyggande insatser.

22 september: Sexuell hälsa och rehab

Axel Brattberg, läkare, specialist i neurologi och rehabiliteringsmedicin samt auktoriserad klinisk sexolog enligt NACS och Malin Swartling, läkare, filosofie doktor och specialist i rehabiliteringsmedicin, Fellow of European Committee of Sexual Medicine talar om hur du som vårdgivare kan hjälpa patienter att finna eller återta sin sexuella hälsa.

Det kan handla om kunskap kring hur sexualiteten påverkas av sjukdom eller funktionsnedsättning, hjälpmedel, men också hur du som vårdgivare kan öppna upp för samtal om sexuell hälsa.

29 september: Bäckenbottensmärta

Anna Bjarnegård Sellius, fysioterapeut på Sexualmedicinskt centrum, kommer att prata om bäckenbottensmärta utifrån fysioterapeutens perspektiv. Smärta och dysfunktion i bäckenbotten och underliv drabbar personer i olika åldrar och orsakar stort lidande för individen.

På Forum sexuell hälsa kommer vi att ta upp förklaringsmodeller till smärtan, verksamma interventioner och hur vi kan integrera kunskap om bäckenbottensmärta i annan behandling. Föreläsningen riktar sig till dig som arbetar som fysio- eller arbetsterapeut, men också vad andra vårdprofessioner.

Har du frågor – hör av dig till oss arrangörer:

malin.askhamre@vgregion.se
anders.nilsson@vgregion.se
anna.skoglund@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2022-05-25 09:17