Smittskydd Västra Götaland

Smittskydd Västra Götaland arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar till och mellan människor, genom epidemiologisk övervakning, smittspårning, information och utbildning.

Marburgvirus

Den 27 september meddelade hälsoministeriet i Rwanda att det pågår ett utbrott av infektion med marburgvirus. Den 3 oktober fanns 36 bekräftade fall varav 11 dödsfall.

Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att hen får symtom, är 2–21 dagar. Sjukdomen karakteriseras av ett hastigt insjuknande med hög feber, huvudvärk, muskelvärk och allmän sjukdomskänsla. Även illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré och bröstsmärtor kan förekomma. I slutet av sjukdomsförloppet kan blödningar uppstå på huden och i inre organ. Dödligheten är mycket hög. Specifik behandling saknas, vården inriktas på att behandla patientens symtom.

Regeringen beslutade den 4 oktober att klassa sjukdomen som samhällsfarlig. Omklassificeringen har skett för att öka beredskapen inför eventuella fall av sjukdomen i Sverige.

Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget att risken för att marburg ska börja spridas i Sverige är mycket låg men att enstaka fall, med exempelvis resenärer från drabbade områden, inte kan uteslutas.

Västra Götalandsregionen har beredskap för att diagnostisera och omhänderta personer med misstänkt marburg på ett säkert sätt.

Handläggning

Om en patient har vistats i Rwanda och insjuknar med ovanstående symtom inom 21 dagar från hemkomst till Sverige ska kontakt tas med närliggande infektions­klinik för vidare diskussion om handläggning.

För vårdhygieniska rutiner vid omhändertagande av en person med misstänkt marburg, se regiongemensam vårdhygienisk rutin som finns på respektive vårdhygienenhets hemsida eller via följande länk; Vårdhygien – Viral hemorragisk feber (vgregion.se)

Länkar till mer information


Kikhosta

I Västra Götaland, liksom i övriga Sverige ses nu en tydlig ökning av antalet fall av kikhosta.

Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta både hos vuxna och barn. De som drabbas hårdast av kikhosta är spädbarn där infektionen kan bli livshotande.
I Sverige rekommenderas vaccination till alla barn från tre månaders ålder och till alla gravida efter graviditetsvecka 16. Vaccination mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet och är kostnadsfritt för gravida i Västra Götalandsregionen.

Mer information går att läsa på vår sida om kikhosta 


Mpox

Den 14 augusti klassade Världshälsoorganisationen, WHO, spridningen av mpox klad I i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder som ett
internationellt hot mot människors hälsa.

Klad I orsakar samma grundsjukdom av mpox som klad IIb, den variant som
tidigare förekommit i Sverige. Klad I är dock sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet. Det tidigare globala utbrottet med
virusvarianten klad IIb har främst spridits via sexuella kontakter, medan klad I i större utsträckning nu också sprids på annat sätt, främst genom nära kontakter inom hushållet och då ofta till barn.

Inkubationstiden är vanligtvis 6 till 13 dagar men kan både vara kortare, och
sträcka sig upp till 21 dagar.

Ett så kallat importfall till Sverige har smittats under vistelse i Afrika, där det
pågår smittspridning av mpox klad I. Personen har fått vård och  förhållningsregler samt smittspårats i Region Stockholm.

Västra Götalandsregionen har beredskap för att diagnostisera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt. Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort. Enstaka importfall som det nu aktuella kan dock förekomma också i fortsättningen.

Folkhälsomyndighetens samlade information om mpox 

Frågor och svar om mpox från Folkhälsomyndigheten 

Smittskydd Västra Götalands information om vid misstanke om mpox, smittskyddsblad, med mera.  


Vaccination

Samlad information om vaccinationer mot influensa, covid-19, TBE med flera.

Sminet

Här finns information om systemet Sminet.