Smittskydd i förskolan (Hyfs)

Nyhet 2024-04-09 Folkhälsomyndighetens vägledning Smitta i förskolan publicerad

Syftet med vägledningen är att minska risken för smittspridning, främja såväl barnens som personalens hälsa och bidra till att barn kan delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt. Smitta i förskolan ger också en vägledning om när barn bör stanna hem från förskolan, åtgärder för att upptäcka och hantera utbrott samt exempel på sätt att arbeta med hygienrutiner, systematiskt arbete för att förebygga smittspridning och samverkan. Den tar även upp exempel på pedagogiskt material om hygien för att involvera barnen.

Den primära målgruppen för vägledningen är huvudmän och personal i förskolan och ska vara ett stöd i arbetet för en friskare förskola.

Läs gärna mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om vägledningen.

Länk till vägledningen Smitta i förskolan


Utbildningar

Hygienrutiner i förskola, digital utbildning 2024-09-17

Informationsmaterial

På denna sida finns informations- och utbildningsmaterial som förskolan kan använda i sin verksamhet.

Närområdesansvar

På denna sida finns information om närområdesansvar, hur förskolan hittar den närområdesansvariga vårdcentralen och vilken förskola vårdcentralen har närområdesansvar för.

Kontakt

Ring till 010-441 24 00 så lotsas ni vidare till rätt smittskyddssjuksköterska som sitter på något av våra fyra kontor: 

Göteborg:
Göteborg, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille, Öckerö.

Borås: Alingsås, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Lerum, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn, Vårgårda. 

Skaraborg: Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara. 

Uddevalla: Ale, Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lilla Edet, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål.

 

Historik

Projektet ”Hyfs - hygiensjuksköterska i förskolan” startade i Göteborg 2006 och utvidgades 2009 till hela Västra Götaland. Det var ett samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland, barnhälsovården och kommunerna i Västra Götaland. Syftet var att förbättra hygienrutinerna på förskolorna och på så sätt minska antalet infektionssjukdomar bland barnen.

Under hösten 2022 bytte Hyfs namn till ”Smittskydd i förskolan”. Namnbytet gjordes för att tydliggöra att smittskyddsarbete i förskolemiljö är en prioriterad del av Smittskyddets ordinarie verksamhet. Läs mer i det informationsbrev som skickades ut till förskolor, förskolechefer, hygienombud, barnhälsovården och andra kontaktpersoner i samband med namn- och verksamhetsförändringen.

Äldre dokument som rör verksamheten:

Delrapport 2006 - 2009 

Slutrapport 2006 - 2012  

IFAUs rapport "Sjukfrånvaro bland förskolebarn – lärdomar från en satsning på förbättrad hygien" om Hyfs arbete går att läsa på denna sida.