Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hbtq-diplomering

För närvarande påbörjar vi inte några nya hbtq-diplomeringar. Vi arbetar med att ta fram en digital hbtq-diplomering som kommer att möjliggöra för fler verksamheter att genomgå hbtq-diplomering. Den digitala utbildningen planeras att finnas klar under 2022.

Hbtq-diplomering är Västra Götalandsregionens utbildning för att arbeta normmedvetet utifrån kön och sexualitet.

Vi har alla rätt till god vård och en god arbetsmiljö. Samhälleliga strukturer påverkar hälsan på individnivå. Människor som bryter mot normer kring kön och sexualitet, hbtq-personer, mår sämre och har därför större behov av vård än befolkningen i övrigt. Samtidigt söker hbtq-personer vård i lägre utsträckning än befolkningen i stort. Arbetsplatser påverkas av samma normer som samhället i stort vilket påverkar arbetsmiljön. 
 
Kunskapscentrum för sexuell hälsa har därför tagit fram en utbildning där vi gemensamt arbetar med normer kring kön och sexualitet. Under utbildningen arbetar varje verksamhet för att stärka och förbättra sin kunskap och sina färdigheter, med målet att arbeta mer inkluderande för att möjliggöra en god och likvärdig vård för alla patienter och en god arbetsmiljö för alla medarbetare. 

 

Logga hbtq-diplomerad verksamhet

Om Hbtq-diplomering

I utbildningen fokuserar vi på normer kring kön och sexualitet, heteronormativitet och dess påverkan på hälsan. Genom att sätta fokus på dessa områden vill vi skapa förståelse för de konsekvenser det kan innebära att bryta mot heteronormativitet. En viktig del är att se när vi i hälso- och sjukvården är del av de strukturer som begränsar för människor och förstå hur vi kan påverka.

Ett av utbildningens mål är att all personal ska ha kompetens och färdigheter för att kunna arbeta normmedvetet. Under hbtq-diplomeringen ligger fokus på verksamhetsutveckling, där syftet är att gemensamt, strukturerat och långsiktigt arbeta med normer kring kön och sexualitet.

Funderar din verksamhet på hbtq-diplomering?

Hbtq-diplomering kan genomföras av vårdverksamheter, behandlande och administrativa, som tillhör Västra Götalandsregionen organisatoriskt, antingen i form av egen verksamhet eller i form av verksamheter som ingår i vårdvalet.

För närvarande påbörjar vi inte några nya hbtq-diplomeringar. Vi arbetar med att ta fram en digital hbtq-diplomering som kommer att möjliggöra för fler verksamheter att genomgå hbtq-diplomering. Den digitala utbildningen planeras att finnas klar under 2022. 

Kontakt

Kontakta oss om du har frågor om hbtq-diplomering eller om din verksamhet vill hbtq-diplomeras.
hbtq-diplomering@vgregion.se

Catch up hbtq-diplomering

För dig som inte deltog när din verksamhet hbtq-diplomerades finns möjlighet at gå en catch up hbtq-diplomering. Utbildningen är digital och består av två delar. Den första delen består av inspelade föreläsningar, texter och uppgifter. Den andra delen är ett seminarium som genomförs digitalt tillsammans med deltagare från flera verksamheter. 

Catch up hbtq-diplomering - mer information och länk till utbildningen

Poddavsnitt om hbtq-diplomering

Hur kan verksamheter göra för att bli mer inkluderande och ge en likvärdig vård till alla? Tanya Charif och Tommy Pherson, utbildare i hbtq-diplomeringen, är gäster i podden Sex på arbetstid.

Lyssna på Sex på arbetstid #16 Varför en hbtq-diplomering?

Senast uppdaterad: 2022-03-24 11:49