Fem konstnärer skapar konsten till Nya Kungälvs sjukhus

Just nu byggs nya Kungälvs sjukhus och det är Västfastigheters konstenhet tillsammans med verksamheten, arkitekten och byggherren som ska se till att den konstnärliga gestaltningen blir en del av de nya miljöerna. En del av konsten är integrerad i husen och det är den som nu har upphandlats.

– Att välja konstnärer för ett stort projekt är en lång och styrd arbetsprocess där även en jury bedömer förslagen.Därför är det alltid tillfredsställande när konstnärerna är valda så att deras arbete kan börja, säger Richard Sangwill som är enhetschef för konstenheten.

Konsten och konstnärerna

Konst i vårdrum med tema älven och tema staden av Agneta Spångberg: I sina förslag "Grönska" och "Mitt Kungälv" skapar Agneta reliefer i keramik och vill skapa en känsla av varmt och välkomnande mottagande för patienten, stimulera fantasin och dra tankarna till andra miljöer.

Konst i vårdrum med tema naturen och tema havet av Marie Isaksson: Marie arbetar med grafiska tekniker, betong, blästrat glas, måleri och emalj. I sitt förslag till Kungälvs sjukhus har hon skapat verk i emalj som är luftiga och friska med oväntade kombinationer i färg och form. Innehållet är en blandning av abstrakta mönster och konkreta motiv från havet och naturen.

Konst i utemiljö av Jennifer Forsberg: Jennifer har tagit fram förslaget "Terra Nullius". Skulpturerna i gestaltningen är associativa snarare än föreställande och berättande och de är gjorda för att röras och vara på. Jennifer skapar en människotillvänd plats, nära till ljus, rymd och omkringliggande natur. 

Konst på insynsskydd på glas av Alexandra Kern: Med förslaget "Estuarium" har Alexandra utgått från Kungälvs geografiska placering vid Nordre älvs estuarium, där sötvatten gradvis blandas med saltvatten. Hennes motiv förmedlar en känsla av flöde och rytm och skapar bilden av himmel och en föränderlig horisont. (Estuarium  betyder lagun, bukt eller mynningsvik där sötvatten gradvis blandas upp med saltvatten.)

Konst i kulvertar av Anna Persson: Anna Perssons konst grundar sig i det visuella berättandet och förslaget Plötsligt en dag andas lekfullhet, skönhet och lätthet, motsatsen till det slutna rum som är signifikativt för kulvertar. Anna vill framkalla nyfikenhet och ju mer man tittar ges betraktaren möjlighet att upptäcka nya saker.

_______________________________

Agneta Spångberg är keramiker och utbildad vid Capellagården, Öland och Ceramic Department of the Sun Valley Center for the Arts, Idaho, USA. Hon har under 30 år ställt ut på en mängd gallerier i Sverige och utomlands. Agneta är representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet, Statens Konstråd samt ett flertal kommuner och landsting. Offentliga uppdrag är bland annat Kryssningsfartyget Mein Schiff, TUI Cruises GmbH, Danderyds sjukhus och Telia Mobitel huvudentré.

Marie Isaksson är verksam i Sjuntorp och utbildad vid Hovedskous målarskola, Göteborg, Dômen konstskola, Göteborg samt RMI-Berghs, Stockholm. Marie har sedan 1992 haft ett 50-tal separatutställningar på bl.a. Grafik i Väst, Göteborg, Grafiska sällskapet, Stockholm, Härnösands konsthall och Ålgården i Borås samt deltagit i ett flertal samlingsutställningar både i Sverige och utomlands. Hon har även utfört gestaltningsuppdrag i Nya Centralsjukhuset i Karlstad.

Jennifer Forsberg är keramiker och bosatt i Brösarp. Hon är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk, Göteborg, Archie Bray Foundation, Montana, USA och Academy of Arts, Reykjavik. Vid sidan av sin keramiska verksamhet är hon sedan 2008 rektor för Österlenskolan i Simrishamn. Jennifer har ställt ut på flera gallerier och museer samt utfört en rad gestaltningsuppdrag i till exempel Ölmedalsskolan i Gislaved, Braås i Växjö kommun och Specialpedagogiska enheten i Örebro. Hon har också varit resident artist i USA, Kina och Holland.

Alexandra Kern bor i Stockholm och är utbildad vid Linjen för fri konst, Konsthögskolan, Stockholm, ”projekt och processarbete i konst och kultur” på Beckmans Akademi, Konst & Arkitektur, ”landskap” på Konsthögskolan i Stockholm. Alexandra har ställt ut separat både i Sverige och utomlands och är representerad bland annat på The British Museum, Nationalmuseum och Moderna museet, Stockholm. Gestaltningsuppdrag har bland annat utförts för Stockholmshem, Soldalaskolan i Södertälje och på S:t Görans sjukhus. Alexandra arbetar också som lärare vid Nyckelviksskolan i Stockholm.

Anna Persson är bosatt i Partille, utbildad vid Gerlesborgsskolan, Stockholm och Konsthögskolan Valand, Göteborg. Anna har sedan 1997 ställt ut på en mängd gallerier och museer runt om i Sverige, både separat och i grupp. Göteborgs konstförening, Färgfabriken, Stockholm, Eskilstuna konstmuseum och galleri Mors Mössa är några av gallerierna som haft Anna som separat utställare. Gestaltningsuppdrag har bl.a. utförts på Enslövskolan, Halmstad, Landsarkivet i Göteborg, Varbergs sjukhus och i en gångtunnel i Hjällbo.