Aktuellt och nyheter – för dig som arbetar med försäkringsmedicin
Aktuellt Försäkringsmedicin
-
Du erbjuds att bli medlem i en regional samarbetsyta och får möjlighet att chatta med dina kollegor i Västra Götaland, ta del av aktuell information och datum för olika aktiviteter med mera.
-
Kursen är för dig med uppdrag koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter inom primärvård eller specialistsjukvård i Västra Götaland. Kursen ges av Göteborgs Universitet som uppdragsutbildning för VGR.
-
Försäkringskassan bjuder in till Teams-möte i april och maj – gäller dig som har uppdraget att koordinera insatser för sjukskrivna patienter.
-
Träffen är 4 april via Teams – anmäl dig senast 30 mars.
-
Arbetsförmedlingen berättar om sin organisation, kontaktvägar, samarbetet med Försäkringskassan, hur patienten kan anmäla sig till AF samt presenterar nyheter för 2023. Mötet är 23 mars via Teams – anmäl dig senast 17 mars.
-
KVÅ-koden GC001 har uppdaterats för att stämma överens med Lagen om koordineringsinsatser. Den nya koden gäller från årsskiftet och heter GC001, Koordineringsinsatser för att främja återgång eller inträde i arbetslivet.
-
Extern samverkan är en av tre insatser som kan erbjudas sjukskrivna för att underlätta återgång i arbete. Maria Wallmyr delar med sig av sina erfarenheter vid tidig samverkan för sjukskrivna arbetstagare i sin roll som HR-strateg i Alingsås kommun. Delta 24 januari via Teams – anmäl dig redan idag.
-
I början av 2023 kan du anmäla dig till de två dagarna i den regionala introduktionen i februari och april. Redan nu kan du läsa mer om utbildningen.
-
Försäkringskassan har via Teams informerat om två ändringar i sjukförsäkringen från september i år. Det gäller dels bedömning av arbetsförmåga mot arbete inom en angiven yrkesgrupp för sjukpenning, dels särskilda regler för äldre inom sjukersättning.
-
För dig som är ny rehabiliteringskoordinator har vi sammanställt ett paketet med länkar till utbildningsmaterial och webbsidor som introducerar dig i uppdraget. Introduktionspaketet i sju delar kan även vara ett utmärkt stöd för chefer.
-
Kursen är för dig med uppdrag rehabiliteringskoordinering inom primärvård eller specialistsjukvård. Koordineringsinsatser vid sjukskrivning och för stöd till arbetsdeltagande är en viktig funktion inom hälso- och sjukvården.
-
Läs mer och anmäl dig innan platserna tar slut.
-
Nu finns SKR:s webbutbildning ”Rehabiliteringskoordinering, nätbaserad” för all personal via Lärportalen.
-
Regionhälsan ska bidra till utvecklingen av funktionen kring rehabiliteringskoordinering. Christina Karlsson är ny utvecklingsledare för implementering rehabiliteringskoordinering i primärvården i Västra Götaland.
-
Försäkringskassan informerar via Teams om två lagändringar i sjukförsäkringen från september i år. De gäller bedömning av arbetsförmåga mot arbete inom en angiven yrkesgrupp för sjukpenning och särskilda regler för äldre inom sjukersättning.
-
För dig som är rehabiliteringskoordinator i primärvården. Vi vet att våld i nära relationer är ett stort problem för hälsan, socialt och ekonomiskt. Många våldsutsatta lever med ett långvarigt stresspåslag som stör kroppens möjligheter att hantera stress.
-
För dig som är nyanställd rehabiliteringskoordinator inom primärvård eller sjukhusvård med uppdrag att utföra koordineringsinsatser vid sjukskrivning.
-
Nu är webbutbildningen i klinisk försäkringsmedicin åter tillgänglig för personal i hälso- och sjukvården i Västra Götaland.
-
Syftet med planen är att nå en ökad enhetlighet och kvalitet i regionens försäkringsmedicinska arbete. Planen har beslutats av hälso- och sjukvårdsstyrelsen – läs den gärna.
-
Deltagarna som startade sitt program ”Förbättra sjukskrivning” under 2021 examinerades nyligen med bland annat redovisning av förbättringsprojekten som de genomfört verksamhetsnära under tiden de deltagit. Programmet har sedan några år bedrivits i samverkan mellan VGR och Centre for Healthcare Improvement (CHI) på Chalmers.
-
Rapporten är en nationell kartläggning av den enkät som gick ut till landets rehabiliteringskoordinatorer 2021, och den jämför med motsvarande enkät 2018.
-
Äg din data – och utnyttja att den på ett intresseväckande sätt kan driva utvecklingen till nytta för patienten, behandlarna, hela verksamheten och för externa aktörer. Nu kan du få personlig hjälp av Mikael Kjerfve, statistiker på regional vårdanalys, Koncernkontoret.
-
SKR har ändrat förutsättningarna för att använda webbutbildningen i Klinisk försäkringsmedicin. I nuläget ingår därför inte webbutbildningen i VGR:s lärarledda utbildningar i Klinisk försäkringsmedicin.
-
Dokumentet Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete – för klinisk verksamhet, beskriver arbete med tidig individuell bedömning, upprättande av rehabiliteringsplan, evidensbaserade åtgärder och uppföljning.
-
Nu finns årets uppdatering av Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa, ICF. Den svenska versionen finns på Socialstyrelsen.se
-
Dag 1 blir digital i mars och anmälningslänk kommer inom kort. Dag 2 planeras till i maj. Regional introduktion är för rehabiliteringskoordinatorer i primärvården och sjukhusvården
-
Uppdaterade frågeformulär för patientens självskattning finns nu på sidan Övergripande.... På sidan Förbättra och utvärdera finns några matnyttiga tips på hur data kan användas i förbättringsarbeten. Ta gärna en titt på nya dokument och länkar till andra delar av Vårdgivarwebben.
-
Det är två frågor som ändras, båda rör förläggning av arbetstiden. Justeringarna är en följd av lagändringar. Jämför gärna de tidigare formuleringarna och med de nya.
-
VGR har kontinuerligt följt antalet tjänstefaktorer (motsvarande antal heltidsanställda) som rehabiliteringskoordinator inom primärvård och sjukhusvård samt de åtgärder som KVÅ-registreras från rehabiliteringskoordinatorer.
-
SKR höll ett forskningsseminarium i december med bland annat uppföljning av enkätundersökningar bland rehabiliteringskoordinatorer 2018 och 2021. Enkäten berör uppdragets utbredning och omfattning samt dess innehåll och förutsättningar. Intressant läsning. Ta gärna del av presentationerna från forskare på Karolinska Institutet.
-
Det nya Kunskapsstödet ger stöd i hela sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen – dels vid bedömningar kring individers förmåga att arbeta och förebyggande insatser för att bibehålla arbetsförmåga, dels vid bedömningar kring behov av sjukskrivning samt insatser som stödjer återgång i arbete eller annan sysselsättning.
-
KVÅ GC001 ska endast användas för sjukskrivna patienter från och med 2022.
-
Bland annat höjs taket i sjukpenningen och garantinivån för sjukersättning. Läs om alla förändringar som kommer i januari och februari.
-
Suicidtankar ska alltid tas på allvar. Suicidal kommunikation till Försäkringskassans utredare har mer än fördubblats sedan 2015 och speglar förändringarna i sjukförsäkringssystemet. Hur personer förmedlar sina självmordstankar kan skilja beroende på bakgrund och situation med mera. Ett bra samarbete med hälso- och sjukvården kan vara avgörande.
-
På kvällen tisdag 14 december går det inte att använda intygstjänsten på grund av att Webcert uppdateras till version 6.10. Manuella rutiner får användas om det behövs.
-
Seminariet hölls av Nationellt Försäkringsmedicinskt Forum (NFF) 23 november. Nu finns föreläsarnas presentationer samlade – och fram till 13 december kan du även se en inspelning av seminariet.
-
Umeå universitet har genom ett samarbete mellan klinik och forskning samlat all information kring ADA+ och AD-A. Inom kort kommer även webbutbildningen Arbetsplatsdialogen för dig som är rehabiliteringskoordinator – den beräknas starta januari 2022.
-
Utbildningen börjar 10 februari 2022 och slutar 2 juni. Anmälan senast 10 januari 2022.
-
SKR, Sveriges Kommuner och Regioner bjuder in till digitalt forskningsseminarium för rehabkoordinatorer 7 december 2021. Massor med aktuell kunskap och chans att ställa frågor till presentatörerna. Anmäl dig senast 25 november.
-
Uppgradering till Intyg 3.0 förenklar, kvalitetssäkrar och effektiviserar ditt arbete med intyg. Det är en förutsättning för kommande uppgradering till Intyg 3.1 – vilket är ett förberedande krav i införandet av Millennium i Västra Götalandsregionen. Projektgruppen har de närmaste veckorna täta avstämningar för att hantera inkomma ärenden och kan vid problem följa användarnas arbete i loggar.
-
Nu försvinner pandemins tillfälliga regler – ersättning för karens, riskgruppsersättningar och Försäkringskassans undantag från att kräva in läkarintyg för sjukpenning. Försäkringskassan återgår alltså till ordinarie hantering av läkarintyg och tidsgränser. Det kommer dock att finnas en möjlighet att söka retroaktiv ersättning för tid före 1 oktober.
-
Du som har intyg som väntar på att signeras eller har sparade utkast i Intygsmodulen måste skriva klart, signera och skicka in dem till Försäkringskassan – senast tisdagen 12 oktober 16.00. Gäller dig som använder Melior och Obstetrix. Asynja Visph påverkas inte.
-
Medicinska egenvårdsbedömningar är av stor betydelse när Försäkringskassan bedömer rätten till assistans, och läkarintygen som används vid ansökan är ett viktigt underlag. Därför bjuds du som läkare in till dialog och diskusion på distans kring just egenvårdsbedömningar – och hur handläggningstiderna för assistans kan kortas.
-
Metodstödet ADA+ är ett konkret verktyg för rehabiliteringskoordinatorer för att involvera arbetsgivaren i rehabiliteringsprocessen. ADA+ ger stöd i hur dialog kan genomföras och hur arbetet kan anpassas.
-
De medel som finns att tillgå under 2022 är avsevärt mindre än tidigare år då försäkringsmedicin i hälso- och sjukvården inte längre stöttas av nationella överenskommelser om statsbidrag.
-
Som ett led i att främja individens sjukskrivningsprocess genom en förbättrad dialog har VGR och Försäkringskassan Väst med stöd av Chalmers Centre for Healthcare Improvement (CHI) tagit fram ett filmat material. Filmerna ska ge en uppfattning av det gemensamma uppdrag som vården och Försäkringskassan har samtidigt som det ska uppmuntra till fortsatt dialog. Du kan ta del av materialet här.
-
Pressmeddelande från Socialdepartementet.
-
SKR:s webbutbildning om att bistå patienter med försäkringsmedicinska bedömningar har fått en ny introduktion i tre delar. Målgruppen är främst utlandsutbildade läkare och läkare med äldre utbildningar, men även rehabiliteringskoordinatorer och andra hälsoprofessioner.
-
Sidorna har legat öppna under nästan hela arbetet med att strukturera om innehållet. Många har kikat in under tiden och kommit med värdefulla synpunkter och positiv respons.
-
Försäkringskassan har förlängt den tillfälliga hanteringen av intyg för VAB och läkarintyg för sjukpenning till 30 september.
-
Arbetsmiljöverket har fattat beslut om nya föreskrifter om arbetsanpassning och rehabilitering. De började gälla den 1 juni 2021. Läs mer och ladda hem föreskrifterna.
-
En enkätundersökning som riktar sig till rehabiliteringskoordinatorer beräknas att komma ut från SKR inom kort. Syftet är att det insamlade materialet från regionerna ska ge en uppföljande nationell bild och kan vara ett underlag för utvecklingen av funktionen regionalt och lokalt.
-
Hur robusta är systemen och hur trygga är medborgarna? Hur har myndigheterna klarat påfrestningarna under pandemin? Vad kan vi lära för att göra systemen mer robusta?
-
Kursen om 7,5 högskolepoäng på avancerad nivå vänder sig till personer inom primärvård och specialistsjukvård med uppdrag som rehabiliteringskoordinator. Nu är anmälan öppen inför höstens kurstillfälle. Ta chansen nu! Avgiftsfriheten går inte att garantera från och med våren 2022.
-
Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd för covid-19 har uppdaterats med bland annat vägledning för sjukskrivning vid både covid-19 och postcovid.
-
Med Möteskollen kan Försäkringskassan kommunicera digitalt med vården, patienten, arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen på ett säkert sätt. Fram tills nu har samverkan försvårats av att de olika plattformarna för digital kommunikation inte är kompatibla. Men nu går det bra att prata om känsliga personuppgifter – tryggt och säkert.
-
Den 15 mars ändras reglerna för sjukpenning. Tidigare krävdes det att en läkare gjort en välgrundad, medicinsk bedömning om att en person skulle kunna komma tillbaka till sitt ordinarie jobb och en tidsplan för när det skulle vara möjligt. Nu räcker det att mer talar för än emot att man kommer tillbaka till arbete hos sin arbetsgivare eller i det egna företaget inom ett år för att Försäkringskassan ska kunna skjuta upp bedömningen.
-
Socialstyrelsen har gjort en förstudie som identifierat ett antal angelägna uppföljningsområden för rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen och tagit fram förslag på mått för dessa. Avsikten är att de ska spegla grundläggande strukturer, processer och väsentliga resultat samt ge ett stöd för nationell, regional och lokal uppföljning.
-
Från 6 februari till 30 april 2021 kan Försäkringskassan besluta om smittbärarpenning utan läkarintyg. För rätt till ersättning krävs dock fortfarande att läkare har fattat beslut om avstängning från arbetet enligt smittskyddslagen pga covid-19. Ansökan görs på heder och samvete att beslut om avstängning finns och för vilken period.
-
Beslutet gäller från och med 15 december till och med 31 mars. Om patientens första sjukdag är den 15 december eller senare kommer Försäkringskassan avvakta med att begära in läkarintyg för perioden mellan dag 15 och 21. I vissa fall kan patienten behöva lämna ett läkarintyg till sin arbetsgivare dag 15.
-
Den som är sjukskriven ska nu efter den 180:e dagen i sjukfallet få sin arbetsförmåga fortsatt prövad mot arbete hos sin egen arbetsgivare, och inte mot ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Detta ska gälla fram till och med att man har varit sjukskriven i ett år.
-
1177 Vårdguidens e-tjänster gör det möjligt för patienten att förbereda både sig själv och läkaren inför en kontakt med vården. Genom att fylla i frågeformuläret inför bedömning av sjukskrivning blir patienten delaktig och kan lämna uppgifter som berör hens förmåga att utföra arbete efter skada /sjukdom . Läkaren kan använda patientens uppgifter vid utfärdande av intyg.
-
Dags att rapportera aktiviteter inom statsbidraget "En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2020". Förvaltningarna* ska rapportera in för hela år 2020 senast den 5 februari 2021.
-
PANDEMI. Krisen i dess spår har fått stora effekter för individer och hela samhället. Många har behövt stöd av våra skyddsnät. Hur har myndigheterna klarat påfrestningarna? Vad kan vi lära för att göra systemen mer robusta? Vilka perspektiv på pandemin ger tidigare kriser?
-
Nu har slutredovisningen kommit med Socialstyrelsens utförda och pågående bidrag till utvecklingen av hälso- och sjukvårdens arbete inom försäkringsmedicin. En trevlig läsning där man kan glädjas över mycket. Här är en del av det som gjorts eller är på gång:
-
Bra och viktig läsning för patienter som är eller riskerar att bli sjukskrivna och har en förväntad arbetsåtergång.
-
Västra Götalandsregionen har getts tillfälle att yttra sig över den statliga offentliga utredningen "Tillsammans för en välfungerande sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess (SOU 2020:24)". Yttrandet har beslutats av Regionstyrelsen och lämnats över till regeringens socialdepartement. Här kan du ta del av utredningen, VGRs yttrande och övriga handlingar i ärendet.
-
Många patienter, vårdverksamheter och vårdflöden påverkas av att statsbidraget inte kommer att betalas ut från och med utgången av 2020.
-
För hälso- och sjukvården innebär det nya beslutet främst att intygande kring personers diagnos och tillhörighet till riskgrupp kommer att behövas.
-
Regionstyrelsen fattade den 23 juni 2020 beslut om att fördela 49 miljoner kronor för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess. VGR får också regionbidrag om 60 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsstyrelsen för den numer lagreglerade funktionen rehabiliteringskoordinator. Därmed finns goda förutsättningar för VGR att med dessa 109 miljoner kronor arbeta vidare med utveckling inom en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess under 2021.
-
Nytt försäkringsmedicinskt beslutsstöd lanserades den 9 juni.
-
Socialstyrelsen har uppdaterat den tidigare rapporten om identifiering av de riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Regeringen har med stöd av denna tagit fram ett förslag om en ersättningsform för de riskgrupper som riskerar att drabbas allvarligt av covid-19.
-
Socialstyrelsen utvecklar stödet till hälso- och sjukvårdens arbete med försäkringsmedicin och rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen.
-
SKR skapar en ny webbplats för regionernas gemensamma arbete för en god och jämlik vård genom kunskapsstyrning.
-
Försäkringskassan har gjort en hemställan till regeringen om ett tillfälligt undantag av prövningen mot normalt förekommande arbete efter dag 180 och dag 365 vid ansökan om sjukpenning.
-
Två färska SOU (statens offentliga utredningar). Den ena handlar om anpassningar av försäkringsskydd för personer med behovsanställning samt möjligheten till partiell sjukpenning där arbetstiden inte minskas lika mycket varje dag. Den andra handlar om angelägna områden för utveckling av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.
-
Statistik från Inera visar att privata vårdcentraler fortfarande i stor utsträckning använder det gamla intyget, som stängs ner. Ärendekommunikation för det gamla intyget avslutas också efter övergången till det nya intyget. Privata vårdcentraler uppmanas därför att säkerställa att alla läkare nu helt går över till det nya intyget 7804. Annars riskerar patienter att komma i kläm när det gamla intyget släcks ner.
-
Centre for Healthcare Improvement vid Chalmers samarbetar med VGR för att förbättra sjukskrivningsprocessen. Deltagarna i det verksamhetsnära programmet "Förbättrad sjukskrivning" arbetar med förbättringar inom sjukhusvård och primärvård samt i samverkan med externa aktörer.
-
Fördelning av medel och uppdrag till utförare med utgångspunkt i HSS beslut om statsbidraget "En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess - 2020" är nu klar.
-
En av effekterna av coronaviruset är att planerad vård ställs in. Genom ett rättsligt ställningstagande vidtar Försäkringskassan nu åtgärder för att människor som har sjukpenning och väntar på vård inte ska hamna i kläm vid dag 180 i rehabiliteringskedjan.
-
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) fattade den 18 mars beslut om att avsätta 165 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.
-
Sveriges kommuner och regioner (SKR) informerar kring de tillfälliga förändringar som avser sjukskrivningsfrågor med anledning av covid-19:
-
I syfte att minska variation kring när GC001-kod sätts har VGR valt att tydligare definiera vad som ska föregå att koden sätts.
-
Regeringen har med anledning av covid-19 kommit ut med ett antal förändringar inom sjukförsäkringen som ska underlätta för aktörer i samband med t.ex. sjukskrivning. Försäkringskassan har ett stort uppdrag i detta arbete och samlar löpande information som gäller både privatpersoner och aktörer som arbetsgivare, hälso- och sjukvård. Länk till regeringens och försäkringskassans sidor finns här.
-
SKR har tillsammans med Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket och Svensk Handel tagit fram två läkarintyg som kan skickas till arbetsgivaren när patienten saknar arbetsförmåga. Beroende på i vilket journalsystem som du arbetar ser tillgängligheten till de nya läkarintygen till arbetsgivare olika ut. Här kan du läsa mer om hur du får tillgång till dem.
-
SKR har precis gett ut en ny metodbok för rehabiliteringskoordinatorer. Denna finns att ladda ner från SKRs hemsida, du finner en länk tillsammans med denna nyhet.
-
GDPR ställer höga krav på att inhämtade personuppgifter ska vara relevanta och att mer information inte inhämtas än vad aktören behöver för handläggningen. Med de nya intygen undviker vården att inhämta fel eller fler uppgifter än nödvändigt. Det är också viktigt att mottagaren tydligt framgår av intyget. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) bedömer att det är oförenligt med GDPR och Socialstyrelsens intygsföreskrift, att använda ett läkarintyg där Försäkringskassan anges som mottagare trots att individen ska lämna intyget till sin arbetsgivare. De nya intygen har dessutom SKR:s logotyp.
-
100 personer som i sitt jobb möter personer med långvarig smärta var på plats vid konferensen som hölls i Göteborg den 28 november. Den röda tråden var olika jämlikhetsperspektiv på smärta.
-
Hälso- och sjukvårdsdirektören garanterar finansiering av multimodal rehabilitering (MMR1 och MMR2 i primärvård och vid sjukhus) i enlighet med riktlinje 2019 och gällande anvisningar till och med det första kvartalet 2020. Läs nyheten i sin helhet här.
-
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kontakt med Socialdepartementet om förslag på innehåll i överenskommelsen för 2020, strukturen föreslås bli samma som tidigare. Beslut om Överenskommelse 2020 tas av SKL fredag 13 december och regeringen fattar beslut veckan därpå.
-
Regeringen lämnade den 18 september in sitt budgetförslag till riksdagen. Bland förslagen finns lagen om koordineringsinsatser till sjukskrivna patienter. Om budgetförslaget antas träder den nya lagen i kraft den 1 februari 2020. Dessutom föreslås en ny nationell överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess för 2020. Även en permanent utökad finansiering till Socialstyrelsen för det försäkringsmedicinska beslutsstödet (FMB) föreslås.
-
SKL kom tidigare i år med nya rekommendationer avseende samtycke. Anledningen är att JO har kritiserat två andra regioner för att ha allt för generella samtycken. Därför finns nu två nya blankettmallar för samtycke som ska användas istället för de tidigare.
-
Den viktigaste informationen som förmedlas via läkarintyget är beskrivningen av vad det är som gör att patienten inte kan arbeta. I rapporten från Socialstyrelsen och Försäkringskassan till regeringen beskrivs tre utvecklingsområden för att förbättra det gemensamma arbetet. Rapporten fastslår att ett förbättrat samarbete kommer att vara avgörande för en effektivare och rättssäkrare sjukskrivningsprocess. Läs rapporten här.
-
Både arbetsgivarorganisationer och fackförbund har reagerat på att det förekommer att läkare har delegerat sin sjukskrivningsrätt.
-
Sedan 20 maj finns två nya läkarutlåtanden angående vård av barn som fyllt 12 år men inte 16 år. Det tidigare läkarutlåtandet innehöll två olika delar, som nu motsvaras av de nya separata intygen som tydligt anger i vilka situationer de ska användas.
-
Välkommen på inspirationskonferens kring förbättrad samverkan och framåtblick i arbetet med rehabilitering och sjukskrivning. Det kommer att bli en dag med spännande programinnehåll och föreläsare med likväl ett nationellt som regionalt och lokalt perspektiv.
-
Nu finns kontaktuppgifter till de MMR-team som finns verksamma inom ramen för det riktade statsbidraget "En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess" och som anvisats medel under 2019 publicerade på vårdgivarwebben.
-
Syftet var att pröva om man kunde underlätta för personer i cancerbehandling att arbeta mellan behandlingarna. Försöket avslutas efter en rättslig granskning på Försäkringskassan, som konstaterat att arbetssättet i vissa delar inte är förenligt med nuvarande lagstiftning.
-
Anvisning 2019 till VGR:s förvaltningar gällande tillkommande ersättning angående den nationella överenskommelsen är beslutade och klara.
-
På Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) finns det robotar som stödjer läkarna vid sjukskrivning. I praktiken är roboten smart mjukvara som letar information i olika IT-system för att underlätta det administrativa arbetet. Sjukskrivande läkare är fortfarande ansvarig för sjukskrivningens utformning.
-
Den 30 januari fattade HSS beslut om att fördela 165 miljoner kronor av den nationella överenskommelsen om statsbidraget. Anvisningarna beräknas vara klara och beslutade i mars.
-
Läkarutlåtandet kan begäras både av den som ansöker om livränta och av Försäkringskassan i samband med ansökan eller utredning om livränta. Utlåtandet kan avse person som kan arbeta eller är sjukskriven.
-
SKL och regeringen har tecknat en ny överenskommelse för fortsatta insatser inom området sjukskrivning och rehabilitering under 2019. Signalerna från SKLs sida är att landstingen ska fortsätta sina satsningar på rehabiliteringskoordinering.
-
Nytt läkarintyg och nytt medicinskt underlag för arbetssökande inskrivna vid Arbetsförmedlingen.
-
Den 20 december 2018 fattade riksdagen de beslut som krävs för att en ny nationell överenskommelse för ”En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019” ska kunna ingås mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
-
Välkommen till inspirationsdag 14 december på hotell Riverton i Göteborg – med kunskap för vårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering. Dagen vänder sig till dig som är linje- och processansvarig.
-
I september arrangerades regionala utbildningsdagar för försäkringsmedicinskt ansvariga läkare, rehabiliteringskoordinatorer samt annan hälso- och sjukvårdspersonal. Britt Arrelöv föreläste – hon är legitimerad läkare, sakkunnig i försäkringsmedicin i Stockholms läns landsting och SKL samt vetenskapligt råd i försäkringsmedicin på Socialstyrelsen.
-
Besked förväntas komma i regeringens budgetproposition 2019 den 15 november och i samband med HSS detaljbudget, troligtvis i månadsskiftet oktober/november. Då kommer mer information att publiceras här. Tidpunkterna inte är definitiva då det politiska läget fortfarande är oklart, både på riksnivå och i VGR.
-
Vid Göteborgs universitet har det inom ramen för forskningsprogrammet New Ways – mental health at work – nyligen publicerats en kvalitativ forskningsstudie om hur läkare gör när de bedömer arbetsförmåga och behov av sjukskrivning hos patienter med depression och ångest.
-
Anke Samulowitz – vid kunskapscentrum för jämlik vård (KJV) – har publicerat en artikel om genusperspektiv på långvarig smärta.