Kost

För dig som arbetar hälsofrämjande eller förebyggande med fetma hos vuxna.

Behandling av fetma bedrivs framförallt av legitimerad dietist eller specialutbildad sjuksköterska. Allmänna råd om kost och viktminskning kan dock flera andra personalgrupper inom både öppen och slutenvård ge. Läs mer om kostbehandling.

Fem allmänna råd om kost

Här nedan följer fem allmänna råd för viktminskning, som all personal inom hälso- och sjukvården tryggt kan ge:

  • Ät regelbundet. Genom att äta tre huvudmåltider (frukost, lunch, middag/kvällsmål) samt eventuellt 1–2 mellanmål är det lättare att äta lagom vid varje måltid.

  • Ät grönsaker och frukt varje dag. Det bidrar till större volym och bättre mättnad.

  • Ät endast en portion vid varje måltid. Träna på att inte ta om av maten även om den är god. Om man äter på mindre tallrik blir portionen mindre.

  • Ät och drick mindre av sötsaker och snabbmat. Godis och snacks, bakverk och choklad, glass och sockersötade drycker samt snabbmat innehåller mycket energi men lite av andra viktiga näringsämnen.

  • Drick vatten eller annan energifri dryck. Man går lättare ner i vikt om man väljer drycker utan energi.

Att prata om kost

På Livsmedelsverkets hemsida finns information för personal inom hälso- och sjukvården om hur man på ett bra sätt pratar med patienter om hur man kan äta mer hälsosamt. Denna information handlar inte om samtal för just viktminskning, men samtalsmetodiken kan med fördel användas även vid den typen av samtal. 

Material och länkar

Det finns bra material för dig inom Västra götalandsregionen som vill arbeta mer med hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser inom kost och fysisk aktivitet.
 

Material och länkar