FaR-implementering med ekonomiskt stöd till vårdcentral och rehab inom Vårdval

Regeringen har som mål att användningen av fysisk aktivitet på recept (FaR) ska öka och bli mer likvärdig över landet. Därför genomförs en stor satsning nationellt för att öka användningen av FaR i primärvården. FaR är en evidensbaserad metod inom hälso- och sjukvården för att stödja patienter till ökad fysisk aktivitet. FaR kan användas i förebyggande syfte eller som del i behandling vid 35 diagnoser.  

Västra Götalandsregionen har fått ett statsbidrag för att genomföra insatser som syftar till att öka användningen av FaR som metod. För att få till ett kontinuerligt och resurseffektivt arbete med FaR behöver arbetet med FaR struktureras och formas utifrån varje vårdenhets förutsättningar. Medarbetare behöver också ha kunskap om hur FaR-metoden används.  

VGR beslutade att erbjuda ett ekonomiskt stöd för enheter inom Vårdval Vårdcentral och Vårdval Rehab för att implementera arbetet med FaR under 2024 och har beslutat att även erbjuda detta 2025. Medlen är begränsade och principen ”först till kvarn” gäller. Fördelning kommer göras lika mellan enheter i privat respektive egenregi. Enheter som antagits och som går in i Millennium prioriteras att få utbildningsinsatsen i tidigt skede, för att ha möjlighet att genomföra hela insatsen.   

Som kunskapscentrum i VGR har Centrum för fysisk aktivitet (CFFA) fått i uppdrag att samordna utbildnings- och implementeringsinsatsen. 

Insats för att implementera arbetet med FaR   

Minst 70% av medarbetarna på enheten behöver genomföra insatsens samtliga delar för att medlen ska betalas ut. Insatsen innehåller följande delar:   

  1. Nätbaserad introduktionsutbildning om fysisk aktivitet och FaR, genomförs enskilt eller i grupp – 30 minuter   
  2. Utbildning om FaR i praktiken, genomförs på enheten av Centrum för fysisk aktivitet – 2 timmar  
  3. Skapa en lokal FaR-rutin, genomförs på enheten och skickas in till Centrum för fysisk aktivitet – 1 timma   
  4. Uppföljning av arbetet med FaR, genomförs av Centrum för fysisk aktivitet 6 månader efter utbildningen – 1 timma   
  5. Uppföljning av arbetet med FaR, genomförs av Centrum för fysisk aktivitet 12 månader efter utbildningen – 1 timma 

Hela implementering- och utbildningsinsatsen tar sammanlagt 6 timmar/medarbetare. Enheten behöver genomföra del 1-4 under 2025 och medlen betalas ut efter del 4. Medlen baseras på enhetens storlek och enheterna har delats in i tre grupper (stor, medel och liten) utifrån enheternas intäkter per helår, se nedan:  

Vårdcentral:   

  • Stor: 70 000 kr   
  • Medel: 50 000 kr   
  • Liten: 30 000 kr   

Rehab:   

  • Stor: 60 000 kr   
  • Medel: 30 000 kr   
  • Liten: 15 000 kr   

Ansökan  

Ansökningstiden startar 2024-11-28 och pågår till och med 2025-02-28.  

Enheter som önskar genomföra implementering av FaR enligt ovan och ta del av medlen fyller i ansökningsformuläret nedan:  

Ansökan Vårdcentral  

Ansökan Rehab 

Kontakt

Vid frågor kontakta Centrum för fysisk aktivitet på mail: far@vgregion.se