Många deltagare på heldag om mens

Uppdaterad:
Publicerad:
Josefin Persdotter ler och håller upp sin avhandling, foto
Josefin Persdotter kallar sig för smutssociolog. På Forum sexuell hälsa presenterade hon några resultat från sin avhandling ”Menstrual dirt – an exploration av contemporaary menstrual hygiene practices in Sweden”.
Fotograf: Tanya Charif

Forum sexuell hälsa den 9 maj var välbesökt, runt 80 besökare på plats och runt 120 personer deltog digitalt. Dagen var fullspäckad av spännande föreläsningar – alla med koppling till temat mens.

Deltagarna fick bland annat lyssna till Josefin Persdotter, som kallar sig för smutssociolog. Hon presenterade några resultat från sin avhandling ”Menstrual dirt – an exploration av contemporaary menstrual hygiene practices in Sweden”.

Hon berättade om olika former av smutsighet som hon tematiserat, baserat på intervjupersoners beskrivningar om upplevelser och narrativ kring smuts kopplat till mens. Till exempel nämndes visuell och taktil smuts.

Persdotter tog också upp praktiker kring rengöring av menskopp. Hon har studerat instruktionstexter till menskoppar, samt hur instruktionerna förhåller sig till intervjupersonernas och samhällets föreställningar om renlighet, och tvärtom.

Stödchatt till unga om mens

Sanno Vanno från organisationen Mensen presenterade projektet menskompetens.se, som handlar om att underlätta för vuxna att ha samtal om mens med barn och unga. Organisationen Mensen arbetar för att alla ska ha tillgång till och ha råd med mensskydd och göra mens till något som är lätt att prata om.

De erbjuder också en stödchatt till unga om mens. Sanno Vanno berättade att många unga berättar om rädslor, oro och skamkänslor kopplat till sin mens. En viktig lärdom från projektet är att barn och unga behöver ha kunskap om mens innan de får sin första mens. Projektet har bland annat tagit fram en handbok om hur man prata om mens med barn och unga. Läs mer på menskompetens.se

Dagen bjöd även på föreläsningar om menscykeln, mens och hormonell balans kopplat till klimakteriet, samt en föreläsning om hur behandling av PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom) med SSRI-medel gav en tydlig minskning av PMDS-symptom.

Gratis utbildningstillfällen inom SRHR

Forum sexuell hälsa är utbildningstillfällen inom SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, för dig som arbetar med sexuell hälsa inom Västra Götalandsregionen.

Utbildningstillfällena anordnas några gånger varje år av Kunskapscentrum för sexuell hälsa och kan ha formen av föreläsning, seminarium eller workshop. Det är alltid kostnadsfritt.

Aktuellt tillfälle hittar du alltid på Forum sexuell hälsas sida: Forum sexuell hälsa (vgregion.se)