Lägesuppdatering kring och material om kikhosta – juni 2024

Sedan april har antalet fall av kikhosta ökat och nu pågår en stor spridning av sjukdomen i Sverige.

Kikhosta är en mycket allvarlig sjukdom för små barn. De flesta barn som insjuknar med kikhosta och är yngre än 3 månader behöver sjukhusvård. Spädbarn löper störst risk för allvarlig sjukdom och det är viktigt att vården är uppmärksam på kikhosta för att skydda spädbarnen.

Under 2024 har totalt 355 fall av kikhosta rapporterats (data till och med den 16/6). Av fallen har 43 fall varit barn under 1 år. Under maj rapporterades 100 fall varav 16 bland barn under 1 år. Under första halvan av juni (till och med 16 juni) har 85 fall rapporterats varav 12 fall bland barn under 1 år. Fall i juni har rapporterats från 15 regioner. Majoriteten (63 procent) av fallen har rapporterats från region Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Folkhälsomyndigheten efterfrågar hjälp med spridning av information via era kanaler. Det är viktigt att aktörer och medarbetare inom vården uppmärksammar att kikhostan nu har en omfattande spridning efter flera år av låg förekomst under åren 2020–2023. Huvudbudskapen är:

  • Rekommendera och vaccinera alla gravida och alla barn.
  • Rekommendera och informera föräldrar om att spädbarn behöver skyddas från personer med snuva och hosta.
  • Var uppmärksam på symtom av kikhosta. Provta och behandla enligt smittskyddsbladets anvisningar vid behov.
    • Särskilt viktigt att gravida i slutet av graviditeten och individer med koppling till spädbarn som har symtom provtas och får bedömning om tidig behandling behövs, och att exponerade och smittade spädbarn får läkarbedömning och behandling.

Som stöd för att sprida information och budskap har vi tagit fram material som kan användas vidare: