Deltagarna nöjda med nya sexologiutbildningen

Uppdaterad:
Publicerad:
Anna Skoglund, Frida Särén och Per Andreas Persson sitter i en soffa och tittar i kurslitteraturbok.
– Vi har haft en fantastisk bredd av deltagare – sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, läkare och fysioterapeuter. De kommer från olika områden av vården, säger Per Andreas Persson, som tillsammans med Anna Skoglund, tv, och Frida Särén är kursledare på den grundläggande sexologiutbildningen.
Fotograf: Elin Klingvall, KSH

Den grundläggande sexologiutbildningen för anställda inom Västra Götalandsregionen är inne på sin tredje termin. Tvådagarsutbildningen, som ges både digitalt och fysiskt, får gott betyg av deltagarna visar de utvärderingar som har gjorts.

– Det är viktigt för oss att veta att vi träffar rätt. Eftersom VGR består av många medarbetare med olika bakgrund, är det en utmaning att ta fram en utbildning som alla kan ha nytta av. Vi jobbade länge med detta innan vi hade första utbildningstillfället, säger kursledaren Per Andreas Persson, till vardags utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa, KSH.

Utbildningen har utvärderats från start för att skapa underlag för förbättringar. Utvärderingarna visar att deltagarna är nöjda med innehållet, oavsett om de gått den digitala eller fysiska versionen. Den fysiska verkar dock vara mer populär, eftersom platserna fort blir bokade.

Stor bredd på deltagare

Att nå ut till hela VGR är en viktig tanke bakom utbildningen.

– Vi på Kunskapscentrum för sexuell hälsa finns till för hela VGR och många har ingen möjlighet att resa in till Göteborg, men kan vara med digitalt, säger Anna Skoglund, också kursledare och utvecklingsledare på KSH.

Utvärderingarna visar att utbildningens innehåll skapar engagemang och kan användas i deltagarnas arbetsvardag.

– Vi har haft en fantastisk bredd av deltagare – sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, läkare och fysioterapeuter. De kommer från olika områden av vården. Särskilt kul är det att vi lyckats nå personal på vårdcentraler. Vårdcentralerna gör ett väldigt viktigt arbete och träffar många patienter, säger Per Andreas Persson

– Det här är bland det roligaste jag gör just nu. Deltagarna är intresserade och delar erfarenheter med varandra på ett fint sätt, säger Anna Skoglund.

Platser kvar i september

Nästa utbildning med lediga platser är digital och genomförs den 13 och 27 september. Anmälan görs via Lärportalen: Grundläggande sexologi för hälso- och sjukvården (vgregion.se)

Utbildningen är kostnadsfri och vänder sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland och inte studerat ämnet sexologi tidigare. Den ger grundläggande kunskaper och redskap för vårdgivare att våga prata om sexuell hälsa.