Gör så här

Det är inte alltid helt lätt att själv komma på hur man kan gå tillväga för att sprida helhetsperspektivet om kulturen som en integrerad del av samhällsutvecklingen. Här är våra bästa strategiska råd för att prata om kultur utanför kulturbubblan.

⇒ Prata med dina kollegor

Tänk på kulturen som en resurs som kan stärka andra verksamheter i kommunen. Är du säker på att dina kollegor inom samhällsbyggnad, turism och utbildning delar din syn på kulturens värde? Var tydlig och sälj in kulturen som en del av helheten. Ta chansen och prata i korridorer, vid kopieringsapparaten och i fikarum eller sök upp dem på deras mötesplatser.

⇒ Utgå från det som berör alla, utmaningar som flera har

Vad händer i samhället just nu? Vad tänker kollegorna på? Tänk efter för dig själv hur kulturen kan bidra till att vara en del av utvecklingen inom andra sektorer. Använd det du får höra av dina kollegor inom kommunen som en början att tala om hur kulturen kan vara en viktig del i andra sektorers verksamhet. Kan kulturverksamhet minska medicinförskrivningar på äldreboenden? Gör ett ökat bibliotekssamarbete att skolbarns läsförmåga förbättras? Ger offentlig miljö med en genomtänkt konstnärlig tanke invånarna mer lust att röra på sig utomhus?

⇒ Läs in dig på andras styrdokument

Det kan vara bra att inte bara veta vad kollegorna funderar på just nu, utan också vad de har i uppdrag. Då kan du knyta dina argument för kultur direkt till varje verksamhet och föreslå kulturen som en metod att nå målen. De olika förvaltningarnas styrdokument brukar gå att hitta i diariet eller på kommunens hemsida.

⇒ Sök dig ut ur den kommunala bubblan

Hitta nya allianser, nya vänner, skapa ett brett intresse för kulturens kraft genom att söka upp idrottsföreningar, pensionärsföreningar, fritidsgårdar, affärsidkare och intresseföreningar. Lyssna hur deras vardag ser ut. Kanske får du idéer om hur kulturen kan ha en aktiv roll där? Kanske kan du få utvecklingsidéer till din egen verksamhet? Är de bättre än du på att kommunicera och bjuda in? Bättre på delaktighet och delat ansvar? 

Reflektionsfrågor

Fundera utifrån de här frågorna:

  • I vilka verksamheter kan kulturen göra nytta?
  • Vilken är den största samhällsutmaningen och hur spelar kulturen in i det?
  • Vad har andra verksamheter för mål?
  • Vad har kommunen för övergripande vision?
  • Vilka nya vägar kan jag gå?
  • Vilka vill jag samarbeta med?

Vill du bolla tankar och funderingar kring hur du ska komma vidare och vad du vill åstadkomma? Hjärtligt välkommen att kontakta oss! Kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida.


En del av Kultursäkringen

Denna sida är en del av Kultursäkringen, ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen. Klicka här för att komma till Kultursäkringens startsida.