Aktuellt från förvaltningen

Visa filtrering
Filtrera sökning

Alla nyheter

 • Publicerad:
  Nytt regionalt center för dans byggs i Mölndal

  2027 ska det stå klart – ett nytt västsvenskt center för samtida dans. Nu har Västra Götalandsregionen och Mölndals stad kommit överens om förutsättningarna och danscentrat ska gå från skiss till verklighet.

 • Publicerad:
  De får FilmCloud projektstöd våren 2024

  Denna omgångs filmare förenas av att de gestaltar och försöker fånga en oundviklig förändring.

 • Publicerad:
  Designstudent gör examensarbete i Regionens hus i Göteborg

  Den 18 april–30 maj får Regionens hus i Göteborg besök av Moa Märta Markgren och hennes verk. Hon studerar tredje och sista året på kandidatutbildningen inom design på HDK-Valand och gör sitt examensarbete kring offentlig konst i entrén till huset.

 • Publicerad:
  Påsk + deckare = sant!

  Sugen på lite kalla kårar i påsk? I Norge har traditionen att läsa deckare under påsken, påskekrim, funnits i många år. Den traditionen vill vi gärna ta fasta på och serverar några läskiga lästips lagom till ledigheten.

 • Publicerad:
  Välkomna till en dag om bibliotekens framtid

  På årets konferens kommer vi att lära oss mer om svenskarnas internetanvändning och pojkars läsning, om spelkultur, Shared reading och Digiteket, om källkritik, kommunikation och Barnkonventionen – och om hur biblioteket kan vara en startpunkt för en bildningsresa som utvecklar ovanliga talanger.

 • Publicerad:
  VGR på Folk och Kultur

  Demokratifrågor och medie- och informationskunnighet dominerar VGR:s programpunkter under årets Folk och Kultur. Vi sjösätter också en viktig utredning om alternativa hyresmodeller för kultursektorn.

 • Publicerad:
  Techformance får utmärkelse av Begripsam

  Techformance är projektet som tagit fram en metod och ett speldesignverktyg för deltagande och inkluderande scenkonst. Här länkas traditionell scenkonst ihop med interaktiva element från spelvärlden. Nu har Techformance utsetts till Årets projekt 2023 av tillgänglighetsaktören Begripsam.

 • Publicerad:
  Nu heter vi Kulturförvaltningen!

  Från 1 januari 2024 bytte vi namn från Förvaltningen för kulturutveckling, till Kulturförvaltningen.

 • Publicerad:
  Filmcloud fyller tio år!

  I år fyller Filmcloud, Västra Götalandsregionens nav för unga filmare, tio år. Sedan starten 2013 har man arrangerat workshoppar och kurser, utvecklat talangprogram och nära hundra projekt drivna av unga filmare har fått stipendier. Filmkonsulenterna Martin och Maja berättar om hur det känns, och vad som är roligast med deras jobb.

 • Publicerad:
  Julhälsning med boktips

  Här kommer en litterär julhälsning från biblioteks- och litteraturgänget på förvaltningen. Det bjuds på några personligt utvalda läspärlor som garanterat kommer förgylla julledigheten. God jul!

 • Publicerad:
  Sommarboken - nytt tema och materialbeställningar

  Nu när det är som mörkast och kallast ute är det dags att börja tänka på och planera för Sommarboken 2024 och allt som kommer med de tankarna: glada barn, Sommarboksträffar, sol, värme och mycket mer. Temat är spikat och vi har öppnat upp för biblioteken att beställa material.

 • Publicerad:
  Entréavgift införs på våra museer

  Från den 15 januari införs entréavgift på Förvaltningen för kulturutvecklings museer. Det beslutade styrelsen för kulturutveckling den 29 november. Beslutet gäller Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Lödöse museum.

 • Publicerad:
  Ny kulturstrategi 2024–2027
 • Publicerad:
  Kom in i värmen! Välkommen till Arrangörsveckan 2023

  Tolv programpunkter under fem dagar, fyrtio briljanta medverkande och oräkneligt mycket inspiration och klokskap - måndagen den 4 december startar årets upplaga av Arrangörsveckan!

 • Publicerad:
  Arbetet med att utveckla regionens vandringsleder fortsätter

  Marie Fors, utvecklare på Kulturförvaltningen, har arbetat med att förbättra regionens vandrings- och cykelleder sedan 2015. Den omfattande kompetens inom kultur, natur och kulturarv som finns inom förvaltningen är en nyckel till att främja utvecklingen av fler upplevelser längs med lederna, menar hon.

 • Publicerad:
  Möt residensförfattarna – AIR Litteratur

  Under hösten 2023 arbetar fjorton författare under månadslånga residens, runt om i Västra Götaland.

 • Publicerad:
  Vad händer under MIK-veckan 43?

  Återigen kraftsamlar många aktörer under MIK-veckan 43 som är ett initiativ från Unesco, och också något som Europakommissionen uppmärksammar.

 • Publicerad:
  Höstlov 2023
 • Publicerad:
  Ny dansk antologi tar pulsen på publikutveckling i Norden 2023 och vi bidrar med ett kapitel

  Tidigare i höst släpptes antologin "PUBLIKUM - 15 fortællinger om publikumsudvikling" av danska Centrum för Konst och Interkultur (CKI) och RasmussenNordic. Johanna Hagerius på förvaltningens Centrum för publikutveckling (RePublik) resonerar i sitt bidrag till antologin om vad som krävs för att kulturinstitutioner ska hålla sig relevanta för publiken i tider av förändrade förutsättningar.

 • Publicerad:
  Kartläggning - Litteraturen i Västsverige

  Kartläggningen ”Litteraturen i Västsverige” är en översikt av det myller av kreativa krafter med hundratals professionella och ideella litteraturaktörer som finns inom litteraturfältet i denna del av landet.

 • Publicerad:
  Koreografen och dansaren Gun Lund får Västra Götalandsregionens kulturpris 2023

  ”Jag har alltid vetat att jag är dansare”. Så säger Gun Lund, årets mottagare av Västra Götalandsregionens kulturpris. I över 50 år har hon, både som koreograf och dansare, ständigt brutit ny konstnärlig mark. Gun Lund har också varit en pionjär inom danskonstens etablering och utveckling i Västsverige.

 • Publicerad:
  Frame filmfestival – här är vinnarna!

  I helgen avslutades tre dagars Frame filmfestival med traditionsenlig prisutdelning för Västra Götalands alla kortfilmare. För vinnarna i Mellan- och Tungviktsklassen innebär vinsten att de direktkvalificerat sig till den nationella tävlingen Novemberfestivalen i Trollhättan, en tävling som brukar kallas ”SM i kortfilm”.

 • Publicerad:
  Var publik till tävlingen Skapa Dans i Borås eller livestreama den 23 september

  Nu närmar sig tävlingen Skapa Dans Väst i Borås, lördagen den 23 september kl. 13:30. Nu kan du boka in dig som publik, helt kostnadsfritt. Det går även att livestreama tävlingen.

 • Publicerad:
  Danskonstnärer från Baltikum och Norden till internationellt, kreativt labb i Vitlycke

  Danskonsulenterna i Västra Götalandsregionen står som arrangörer för årets danslabb Keðja STRETCH i samarbete med Vitlycke museum och Vitlycke Centre for Performing Arts. Tio stycken danskonstnärer har genom uttagningar i de respektive länderna valts ut för att delta.

 • Publicerad:
  Fem nya regissörer i Five 4 Fiction

  Nu startar en andra omgång av Five 4 Fiction – programmet som ger fem regissörer i Västra Götaland stöd och resurser att utveckla en första långfilm. Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud stödjer deltagarna med 15 000 kronor i stipendium.

 • Publicerad:
  Förvaltningen för kulturutveckling på Västerhavsveckan

  Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med aktiviteter som kan engagera och locka alla åldrar. Förvaltningen för kulturutvecklings museer deltar med rad programpunkter. Bland annat finns Göteborgs naturhistoriska museum med vid invigningen, där vi får veta mer om den mystiska fisken stören. Västerhavsveckan pågår 5–13 augusti.

 • Publicerad:
  Biblioteksscenen på bokmässan – här är programmet

  Med fokus på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor presenterar förvaltningen ett varierat scenprogram 28-29 september med över 30 programpunkter under årets bokmässa.

 • Publicerad:
  Lässugna barn ger sig ut på äventyr bland hjältar och väsen

  Nu är äntligen Sommarboken i gång på bibliotek runt om i landet. För att riktigt få i gång läslusten lutar sig årets upplaga mot temat ”Bland hjältar och väsen”. Och här är det bara fantasin som sätter gränser. Intresset bland landets bibliotek är större än någonsin och i år känns det extra angeläget då mycket pekar på att barn och unga läser allt mindre.

 • Publicerad:
  Anmäl din koreografi till Skapa Dans Väst!

  Nu kan unga dansare mellan 14 och 22 år anmäla sig till koreografitävlingen Skapa Dans Väst som äger rum 23 september i Borås.

 • Publicerad:
  Årets AIR Litteratur-stipendiater utsedda

  Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland vänder sig till författare och översättare från hela världen. Under hösten arbetar 15 författare under månadslånga residens, runt om i Västra Götaland. Nu är det klart vilka som blir årets stipendiater. Utförligare presentationer kommer lite längre fram så håll utkik.

 • Publicerad:
  Låt sommaren gå till historien
 • Publicerad:
  Västra Götalandsregionen på Scenkonstbiennalen 2023

  Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Under en vecka i maj vartannat år visas det bästa från Sveriges scener upp inom teater, musikteater, dans och cirkus. Västra Götalandsregionen medverkar i flera programpunkter under biennalen som sker i Stockholm 30 maj–4 juni.

 • Publicerad:
  Linodling för fjärde året – nu erbjuds biblioteksbesökare fröpåsar

  Lånar du böcker ibland? I år kan du även få frön med dig hem från biblioteket! Det är Västra Götalandsregionens hemslöjdskonsulenter som bjuder in till att odla en kvadratmeter lin, gärna med målet att det ska bli linnetyg. 2 500 fröpåsar finns på biblioteken i Västra Götaland i början av maj. – Att följa vägen från frö till tyg ger odlings- och skaparglädje, men kan också leda till att fler blir medvetna textilkonsumenter, säger Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent.

 • Publicerad:
  Produktionsmiljö dans – En plats där dansen kan växa och hämta kraft

  Mölndal blir ett nav för dans när en ny regional dansplattform etableras mitt i den nya stadsdelen Forsåker. Efter 15 år av utredningar och ett konstaterat behov från dansfältet är nu äntligen projekteringen av ett hus för dans i gång!

 • Publicerad:
  De får FilmCloud projektstöd våren 2023

  Varje år delar FilmCloud ut projektstöd i form av stipendium på 25 000 kr till kortfilm eller dokumentär. Det kan sökas två gånger under 2023. Denna omgångs filmskapare förenas av att de i sina historier undersöker det faktum att vi alla har flera identiteter att brottas med.

 • Publicerad:
  Sälj ditt UFO på Vårslöjd på Remfabriken

  Har du någon gång påbörjat en stickning som aldrig blev klar? Då har du ett UFO hemma. I slöjdsammanhang står förkortningen för “Unfinished Object”. På Vårslöjd på Remfabriken 6–7 maj kan du sälja ditt UFO och låta någon annan ta över, med ny energi!

 • Publicerad:
  Five 4 Fiction – talangprogram för regissörer som utvecklar sin första långfilm

  Nu har du som regissör möjlighet att stärka dina kreativa processer och öka din kontakt med den professionella filmbranschen genom talangprogrammet Five 4 Fiction. I slutet av programmet ska deltagarna kunna presentera ett välutvecklat filmprojekt gentemot produktionsbolag och finansiärer. 

 • Publicerad:
  Filmanmälan för Frame Filmfestival är öppen!

  Anmälan är öppen 17 april–15 maj. Vi ser otroligt mycket fram emot att se era filmer! Frame 2023 äger rum i Göteborg 14–16 september.

 • Publicerad:
  Förvaltningen för kulturutveckling medverkar under jazzahead!

  Den 27–30 april sker jazzahead, Europas största branschmässa inom jazz, i tyska Bremen. Förvaltningen för kulturutveckling är medarrangör till en jazzbrunch under mässan, där tre svenska akter presenteras för inbjudna internationella delegater.

 • Publicerad:
  Ny rapport visar vägen för demokratiarbete i en utmanande samtid

  I dag släpper Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet en rapport om medie- och informationskunnighet, som handlar om hur vi lägger in en högre växel för att stärka demokratin. "Det är viktigt med tanke på dramatiska skeenden i omvärlden och den snabba teknologiutvecklingen. Jag hoppas att rapporten kommer till användning i det fortsatta arbetet i en tid då det är viktigt att slå vakt om de demokratiska principerna", säger Unesco-professor Ulla Carlsson, en av skribenterna.

 • Publicerad:
  Påskekrim – guldkorn för mys och rys

  Här får ni särskilt utvalda spänningsfavoriter från några av oss som jobbar med bibliotek och litteratur på förvaltningen. Guldkorn för kommande helg och lov! 

 • Publicerad:
  Anmälan till årets byggnadsvårdsläger är öppen!

  Vill du lära dig mer om traditionella hantverk, träffa nya vänner och samtidigt vara med och bevara kulturarvet? Då ska du anmäla dig till ett av sommarens populära byggnadsvårdsläger.

 • Publicerad:
  Förvaltningen för kulturutveckling medverkar under Nationellt Festivalmöte

  Nationellt Festivalmöte – The Sweden Festival är en manifestation för att främja festivalen som kulturbärare och arrangörsform. Det är också ett sätt att peppa och inspirera festivalarbetare och att främja nationella och internationella samarbeten. Västra Götalandsregionen medverkar under festivalmötet i Göteborg den 10–12 mars, bland annat med föreläsare och genom medvärdskap i en regional arrangörsträff.

 • Publicerad:
  Kontraslöjd – ny barnföreställning med slöjd, cirkus och musik

  I barnföreställningen Kontraslöjd möts slöjd, cirkus och musik. Premiärturnén går till Lerum, Uddevalla och Vara i februari. ”Vi har hittat ett scenspråk tillsammans” säger Jenny Soddu, en av de fyra artisterna på scenen.

 • Publicerad:
  Folk och kultur 8–11 februari

  Fristadens betydelse för yttrandefrihetsfrågor, regionernas roll i spridningen av teater, och den ideella kultursektorns vikt för att nå kulturpolitiska mål – det är några av Västra Götalandsregionens bidrag till programmet på årets upplaga av Folk och kultur, som äger rum den 8–11 februari.

 • Publicerad:
  Välkommen till konferensen Plats att leva den 20 april

  Lokal utveckling är förutsättningen för regional utveckling. Välkommen till en konferens som fokuserar på hur vi kan skapa livaktiga och vackra platser genom människors arbete och erfarenheter. Arrangörer är Förvaltningen för kulturutveckling och Miljö- och regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen.

 • Publicerad:
  Svärdet från Buttle Änge
 • Publicerad:
  Aktuellt: Arrangörsveckan 2022
 • Publicerad:
  Dags för årets Forum Kulturarv
 • Publicerad:
  Sommarutflykter i tid och rum
 • Publicerad:
  Metodbok för talangutveckling släppt!

  FilmCloud som ingår i förvaltningen är med i nätverket Screen Talent Europe som precis lanserat en bok om metoder för talangutveckling i film. Boken riktar sig till filmverkstäder och filmutvecklare och kan läsas av de som arbetar med att stödja unga filmare i utveckling.

 • Publicerad:
  Översättarstöd 2021
 • Publicerad:
  Bronsåldersfyndet från Alingsås går till Lödöse museum

  Riksantikvarieämbetet har nu beslutat att bronsåldersfyndet som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april kommer att hamna på Lödöse museum. ”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenbock.

 • Publicerad:
  Utlysning: KOKO kommunkoreograf på Tjörn 2021–2022

  Tjörns kommun och Förvaltningen för kulturutveckling utlyser nu KOKO kommunkoreograf 2021–2022. Detta är en unik möjlighet för koreografer eller danskonstnärer att få arbeta i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år. Skicka in din ansökan senast 14 april. 

 • Publicerad:
  Gör turné till succé – kurs i att utveckla din föreställning för barn och unga

  Jobbar du med scenkonst för barn och unga? Har du eller har du haft en eller flera produktioner i Kulturkatalogen Väst och är i huvudsak verksam i Västra Götalandsregionen? Väntar du otåligt på att få möta din publik igen? Ta chansen att lyfta din föreställning, skaffa nya kontaktytor och berika konstnärskapet med lust och nya insikter. Sök senast 24 mars.