Påsk + deckare = sant!

Sugen på lite kalla kårar i påsk? I Norge har traditionen att läsa deckare under påsken, påskekrim, funnits i många år. Den traditionen vill vi gärna ta fasta på och serverar några läskiga lästips lagom till ledigheten.

Här hittar du ett par spännande böcker – allt från en rysare i Maines skogar, till en mordhistoria på den halländska landsbygden.
Glad Påsk önskar enheten Bibliotek och litteratur

Stenarna skola ropa / / Ruth Rendall 

Hembiträdet Eunice har mördat familjen hon arbetar för och det finns en anledning. Hon har en hemlighet som hon till varje pris vill dölja – hon kan varken läsa eller skriva.  

Redan i första kapitlet får läsaren veta vem mördare och offer är. Författaren rullar sedan ut berättelsen om vad som ledde fram till massakern i det flotta huset på den engelska landsbygden. En deckarklassiker som man kan läsa om flera gånger.

/Annsofie
Andersson, redaktör

 
Skinn / / Sara Strömberg  

Lokalreportern Vera Bergström börjar nysta i ett 28 år gammalt brott när Jämtlandsposten tänker sig en serie om ”True crime”. Det brutala mordet av en pappa, två barn- och en mamma som spårlöst försvunnit, har satt djupa spår i den lilla orten Storlien. Nu när tid har gått, vad har förändrats i den sammansvetsade bygden, är människor beredda att prata, när gamla lojaliteter luckrats upp?  

Tredje delen om Vera Bergström efter de föregående Sly och Skred. Lika mycket deckare som roman, väldigt spännande kriminalhistoria där jag samtidigt får följa Veras knaggliga livsresa. Rekommenderar alla tre delarna som också kan läsas separat såklart!

/Anna Hansson, konsulent bibliotek

  

Institutet / / Stephen King 

Jag återvänder till min ungdoms favoritskräckförfattare Stephen King 30 år senare och upptäcker att han fortfarande skrämmer skiten ur mig. I Maines djupa skogar pågår hemska experiment på barn med speciella gåvor. Etiska frågor i en rysare med paranormala inslag visade sig vara ett vinnande koncept för sträckläsning.

/Malin
Carlsson, projektledare

 

Krönika om ett förebådat dödsfall / / Gabriel García Márquez 

Från första meningen vet läsaren vad som ska hända och ändå sitter man på nålar genom hela denna mästerligt berättade skröna. Detta är något så underbart ovanligt som en rolig, charmig och hänsynslös thriller av en Nobelpristagare, som också är lättläst och tillräckligt kort för att ta sig igenom på en påskhelg.

/Kajsa
Lunde, konsulent bibliotek

 

Inget av det här är sant / / Lisa Jewell 

Gillar du psykologisk spänning får du inte missa den här boken. Själv var jag tveksam, men när Josie bit för bit nästlar sig in i podcaststjärnan Alix liv blir jag allt mer nyfiken på Josies mörka hemligheter och vill veta vad hon döljer. Läser med skräckblandad förtjusning!

/Helen Andersson, redaktör

 

Levande och döda / / Christoffer Carlsson  

Tredje delen i serien Hallandssviten, men går utmärkt att läsa utan att ha läst de andra delarna. 

Millennieskifte, en by på den halländska landsbygden, en fest med ungdomar som urartar, någon hittas ihjälslagen och sen sker ett mord till. Tillbaka i nutid blir någon mördad med koppling till allt som hände där och då, i Skavböke för tjugo år sen. Låter som en bra men ganska så ordinär deckarplot men denna roman är så mycket mer. Ett osedvanligt vackert språk och en stor omsorg om bokens karaktärer gör den till en av de bästa deckare jag läst.  
Tilldelades Årets bästa svenska kriminalroman 2023 av Svenska Deckarakademin.

/Katarina
Larson, konsulent bibliotek
 
 

Skumtimmen / / Johan Theorin 

Detta är Johan Theorins debutroman och en sån debut! Bam! Läs den, se inte filmen (såklart blev det en film på mästerverket) då försvinner all magi... Det är i början av sjuttiotalet på norra Öland. En liten pojke bestämmer sig för att utforska omgivningarna och klättrar över en stenmur och försvinner i dimman utan några som helst spår. Familjen, polisen och frivilliga letar i flera dagar förgäves; pojken är borta. Tjugo år senare får mamman ett oväntat telefonsamtal från sin gamla pappa som bor på ett servicehem på norra Öland. Han har gjort lite egna efterforskningar kring barnbarnets försvinnande, och tror han har nya ledtrådar som kanske kan förklara vad som hände...

/Eva Fred, konsulent litteratur


Coraline / / Neil Gaiman 

Vår tids bästa barnbok? Ja somliga hävdar det. För mig var det omtumlande när jag läste den första gången och jag har läst om den flera gånger. Kort handlar den här boken om en 11-åring som efter en flytt till ett nytt hus hittar en lönndörr som leder till ett parallellt universum där två kopior av hennes föräldrar bor. Dessa föräldrar är också sååå mycket snällare än hennes egna, men också lite konstiga, med sina stora svarta knappögon. Psykologisk spänning i fantasyinramning – kan det bli bättre? Läs, mys och rys tillsammans med någon i en yngre generation och se för all del gärna också den otroliga dockanimerade filmatiseringen från 2009. (Båda finns förstås att låna på närmaste bibliotek!)

/Bodil
Alvarsdotter, konsulent bibliotek