Biblioteksutveckling

Den regionala biblioteksverksamheten främjar bibliotekens utveckling och arbetar i nära dialog och samverkan med regionens kommuner, med civilsamhället och med andra aktörer på regional och nationell nivå. Verksamheten följer den regionala biblioteksplanen där vi särskilt riktar våra resurser till fyra strategiska inriktningar, Det öppna biblioteket, Det skriv- och läsfrämjande biblioteket, Det digitala biblioteket och Det lärande biblioteket.

Närbild på kalender med datum

Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad om vår verksamhet. Här kan du prenumerera på nyhetsbrev, följa oss på Facebook, gå med i nätverk och se vad som är på gång i kalendern.

Text på svartatavlan med ordet tillsammans samt en glad gubbe

Verksamhet och projekt

Läs mer om den regionala biblioteksverksamhetens fyra strategiska inriktningar för att stötta bibliotekens utmaningar.

Barnens bibliotek

Välkommen till Barnensbibliotek.se — en läs-, skriv- och litteraturfrämjande sajt. Här kan barn läsa faktatexter om författare samt ta del av boktips, quiz och pyssel. På sajten finns en bokkatalog med tiotusentals böcker. Barn kan själva skriva bokrecensioner och göra listor på favoritböcker. Barnens biblioteks webbplats bidrar även med tips och inspiration samt utskrivbart material, som bokaffischer, quiz och skrivövningar, till bibliotekarier och skolpersonal. Barnens bibliotek drivs av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Inspelade webbinarier och föredrag

Många av våra webbinarier och föredrag spelas in och kan ses i efterhand. Här finns allt från förvaltningen samlat även de med fokus på biblioteksutveckling.

Biblioteksmagasinet noll27

Noll27 är ett magasin för dig som är engagerad i biblioteksfrågor. Håll dig och ditt bibliotek ajour med allt som händer i biblioteksvärlden. Under 2024 byter tidningen skepnad och blir helt digital.

Bild på händer som bläddrar bland böcker

Bibliotek i Västra Götaland

Enligt bibliotekslagen ska varje landsting bedriva regional biblioteksverksamhet med syfte att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller de folkbibliotek som är verksamma i länet. Förvaltningen för kulturutveckling ansvarar för det regionala biblioteksuppdraget i Västra Götaland.

Bild på datorprylar och en glödlampa

Medietjänster och samordning

Förvaltningen för kulturutveckling och kommunbiblioteken i Västra Götaland arbetar tillsammans för att stärka det mediestrategiska arbetet. Vi strävar efter en jämlik tillgång till berättelser och information oavsett var i Västra Götaland du befinner dig.

Bild på trappor framför ett bibliotek med glasrutor

Om vår verksamhet

Den regionala biblioteksverksamheten främjar bibliotekens utveckling och arbetar i nära dialog och samverkan med regionens kommuner, med civilsamhället och med andra aktörer på regional och nationell nivå.

Daniella Pind

Enhetschef

Telefonnummer

Anna Hansson

Konsulent

Telefonnummer

Bodil Alvarsdotter

Konsulent

Telefonnummer

Eva Fred

Konsulent

Telefonnummer

Kajsa Lunde

Konsulent

Telefonnummer

Katarina Larson

Konsulent

Telefonnummer

Sara Tröen

Konsulent

Telefonnummer

Örjan Hellström

Konsulent

Telefonnummer