Regionalt utvecklingsstöd – Barn och unga

Behöver din kommun ta ett kliv så att barn får mer inflytande över kulturen? Vill du öka ungas möjlighet att arrangera själva? Har ni en verksamhet som vill jobba mer tillsammans med barn och unga för att träffa rätt? Då kan ni söka det regionala utvecklingsstödet.

Ansökan för 2025

Ansökan för 2025 har stängt. I år fick vi in 13 ansökningar med olika spännande idéer. Summan som kommunerna gemensamt ansökte om var 215 000 kronor. Med hjälp av en ung referensgrupp gjordes ett urval och det landade i sex projekt som tillsammans fick projektmedel på 138 000 kr. 

Nästa ansökningsomgång öppnar 2026. Projekten kommer att redovisas under en delningsdag 27 februari 2026. Håll utkik efter anmälan här efter årsskiftet.

Det ni vill genomföra ska vara ett utvecklingsarbete för att öka barn och ungas möjlighet till inflytande och påverkan när det kommer till kultur, och det får inte ha provats tidigare i kommunen.

Det finns ungefär 100 000 kr per år att fördela. Alla kommuner i Västra Götaland kan ta del av stödet. Vi ser gärna att flera kommuner får möjlighet att genomföra sina idéer så därför ber vi om genomtänkta och rimliga summor i ansökningarna.

Beviljade projekt 2024

Här är de projekt som beviljades regionalt utvecklingsstöd 2024, beskrivna i korthet.

Alingsås kommun

Starta en ungdomsreferensgrupp 13-18 år för biblioteks- och kulturhusutveckling.
12 000 kr.

 

Götene kommun

Samarbeta med unga från åk 7 och uppåt som ska ingå i en marknadsföringsgrupp och via digitala forum nå ut till åldersgruppen med bibliotekets verksamhet.
10 000 kr.

 

Herrljunga kommun

Hitta en struktur för hur unga 8-16 år kan vara med och påverka sin kommun långsiktigt när det gäller exempelvis mötesplatser och lovaktiviteter.
15 000 kr.

 

Lysekils kommun

Genomföra en sommarfestival i anslutning till skolstart augusti 2024 av och med ungdomar 10-18 år som bor i Lysekils kommun.
25 000 kr.

 

Skara kommun

Bjuda in ungdomar till att utforma konst-och kulturprojekt i den offentliga miljön på Skaras kulturstråk.
15 000 kr.

 

Strömstad kommun

Uppstart av en bokklubb för ungdomar där tanken är att de ska dela med sig av boktips på det sätt de önskar.
10 000 kr.

 

Tjörns kommun

NPF-säkra Deltas (Kulturskola och ungdomsverksamhet) miljö och verksamhet för barn och unga.
15 000 kr.

 

Trollhättans kommun

Starta ett barnråd för 8-12 åringar på Kronans kulturhus för planering och genomförande av aktiviteter för barn på fritiden.
18 000 kr.

 

Åmåls kommun

Har tackat nej till stödet och kommer inte att genomföra sitt utvecklingsprojekt.

 

Öckerö kommun

Arbeta fram ett metodmaterial tillsammans med unga, som handlar om hur unga ska bli handledare inom verksamhet i kultur och fritid, Öckerö kommun
15 000 kr.


Beviljade projekt 2025

Här är de projekt som beviljades regionalt utvecklingsstöd 2025, beskrivna i korthet.

Bengtsfors

Barn och unga tar fram förslag gällande Majbergets utformning och genomför praktiska workshops under 2025 för att förverkliga några av dem. Arbetet är en del av ett större projekt i Fyrbodal kallat "Våra rum 2.0".
30 000 kr.


Färgelanda

Kommunens ungdomar får själva planera och ansvara för en av programpunkterna på den årligen återkommande sommarfestivalen "Harvens dag" i Färgelanda. 
15 000 kr.

 

Härryda

Ungdomar i Härryda kommun bjuds in till samskapande platsutvecklings- och gestaltningsprocesser för att öka ungas delaktighet och påverkan av den gemensamma miljön.
15 000 kr.

 

Lerum

Barn och unga står för innehåll, värdskap och val av artist vid två utomhuskonserter tillsammans med Kultur och bibliotek, Kulturskolan, fritidsgårdarna och Köpcentrumet Solkatten i Lerum.
25 000 kr.


Mellerud

En arrangörsgrupp bestående av cirka 10 ungdomar 12 - 20 år, ska tillsammans med handledare, ansvara för planering, genomförande och uppföljning av skolavslutningsarrangemang sommaren 2025.
15 000 kr.


Stenungsund

Har tackat nej till stödet och kommer inte att genomföra sitt utvecklingsprojekt.

 

Tanum

Barn och unga från anpassad skola, ska under sin fritid, få möjlighet att bredda sina kulturella erfarenheter och uttrycksmöjligheter i bild-och form inom Kulturskolan. Genomförs i samarbete med Gerlesborgsskolan.
20 000 kr.


Vänersborg

Fyra ungdomar i en ung arrangörsgrupp får möjlighet att praktisera i förvaltningen, lära sig mer om arrangörskap och själva genomföra arrangemang mot ett praktikarvode och med stöd av en handledare i det prioriterade bostadsområdet Torpa.
18 000 kr.


Identifiera behov

Om barn, unga eller någon kulturverksamhet i din kommun har identifierat ett behov eller utvecklingsmål inom ovanstående område och ni har tankar och idéer kring något ni vill genomföra kan ni ta kontakt med ansvarig konsulent (kontaktuppgift nedan). Vi är gärna med och utvecklar idéer tillsammans med er. 

Genomförande

Från kommunen krävs en egen insats i form av personaltid för att genomföra och följa upp arbetet. Beroende på projektets inriktning bidrar Kulturförvaltningen i VGR med konsulentstöd före, under samt efter genomförandet.

Urvalskriterier

Ansökningarna hanteras av en arbetsgrupp på förvaltningen. En referensgrupp av ungdomar ger sina reflektioner på ansökningarna och beslut fattas av förvaltningschef.

  • Projektet handlar verkligen om inflytande och delaktighet för barn och unga (0-18 år) inom kulturfältet.
  • Det planerade arbetet syftar till att utveckla nyskapande arbetssätt och, för kommunen eller verksamheten, tidigare oprövade metoder.
  • Barn och unga involveras konkret i projektet. Till exempel godkänner vi inte en utbildning för vuxna OM barn och ungas delaktighet.
  • Tänk in perspektiven tillgänglighet, jämställdhet och jämlikhet.
  • Kommunen gör ansökan själva eller är samarbetspart om till exempel en förening söker.

Åsa Jansson

Konsulent

Telefonnummer