Arrangörsveckan 2024

Arrangörsveckan är din ljusslinga i decembermörkret, lindad runt hela vecka 49. Under veckan fokuserar vi på kulturarrangörer - deras villkor, arbete och värde - ur olika perspektiv. Du skräddarsyr ditt eget program för veckan utifrån vad som passar just dig bäst.

Program

Festival futures – 5 key issues for festivals and events

2 december

För dig som  arbetar med festivaler eller liknande arrangemang, och vill ha en spaning om vilka nyckelfaktorer som kan komma att påverka ditt arbete de kommande åren.  

Läs mer

From AI to sustainability there are plenty of challenges and opportunities ahead for festival and event organizers. This event looks at 5 of the key issues likely to affect the way we run our events over the next few years.

Med festivalgurun Paul Gudgin. Föreläsningen hålls på engelska.

När?
2 december kl. 14.00-15.30

Var?
Online

Medverkande:
Paul Gudgin (UK) har 30 års erfarenhet som festival- och evenemangsledare i både små städer som Aldeburgh (med en befolkning på 2500) och stora städer som London. Han var under åtta år chef för världens största kulturfestival, Edinburgh Festival Fringe, och han har mottagit flera hedersutnämningar.

Anmäl dig här


Cirkus för nybörjare - webbinarium för nyfikna arrangörer

2 december

För dig som är bokare i någon form – kanske kultursamordnare, bibliotekarie, programläggare eller liknande? – och som vill få grundläggande koll på konstformen cirkus.  

Läs mer

Vill du veta mer om konstformen cirkus? Vad cirkus kan vara, och vilka olika former av cirkus det finns? I det här webbinariet går cirkuskonsulent Karin Skierus Pinner igenom kortfattad historia, tydliga genrer och populära discipliner inom cirkusen i dag. Du får också se exempel på discipliner och redskap. 

Karin Skierus Pinner berättar också om vilka förutsättningar för riggning som behövs för olika discipliner. Du har möjlighet att ställa frågor, till exempel kring vilka lokaler och spelplatser som behövs för olika typer av cirkusföreställningar. Vi tittar också på vilka säkerhetsfrågor som kan vara viktiga för dig som arrangör.

När?
2 december kl. 11.00-12.00

Var?
Online

Medverkande:
Karin Skierus Pinner, cirkuskonsulent på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Anmäl dig här


Release: Kunskapsöversikt om den ideella kultursektorns samhällsvärde

2 december

Seminariet är för dig som arbetar med kulturfrågor inom ideell kultursektor eller i offentlig sektor, som vill fördjupa din förståelse för den ideella kultursektorns samhällsroll.

Läs mer

Hur kan den ideella kultursektorn vara del av lösningar på samhällsutmaningar? Vilken roll har den och hur ser de på sin egen roll i samhällsutvecklingen? Välkommen att få reda på det när vi presenterar innehållet i en ny kunskapsöversikt! 
Brobyggare, problemlösare och glädjeskapare är en kunskapsöversikt av Sofia Lindström Sol vid Högskolan i Borås, framtagen på uppdrag av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Förhoppningen är att den kan bidra till att öka kunskapen om den ideella kultursektorn och dess samhällsrelevans.
Varmt välkommen att vara med när Sofia presenterar rapportens innehåll.

När?
2 december kl. 16.00-17.30

Var?
Online

Medverkande:
Sofia Lindström Sol vid Högskolan i Borås samt Helén Liljedal och Johanna Hagerius, konsulenter på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Anmäl dig (och läs kunskapsöversikten) här


Relaxed Performance - att vara både välkommen och väntad

3 december

En föreläsning för dig som vill bredda din målgrupp och erbjuda anpassade evenemang eller föreställningar, där fler känner sig välkomna.

Läs mer

Varmt välkommen till ett webinarium om Relaxed Performance. Det är en tillgänglig evenemangsform, som riktar sig till publik som av olika anledningar upplever det som en utmaning att gå på konserter och scenkonst. Relaxed Performance kan erbjudas vid små eller stora evenemang, oavsett konstform och publikens ålder. 

Under denna förmiddag går vi genom vad Relaxed Performance är, tar del av erfarenheter och får tips på hur man kan komma igång som arrangör med att ordna tillgängliga föreställningar och evenemang för alla. Det kommer också att finnas tid för frågor. 

När?
3 december kl. 9.30-11.30

Var?
Online

Medverkande:
Föreläsare är Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare från Danskompaniet Spinn och Malin Aghed, utvecklingsstrateg på ZOMA idé och utveckling. Båda har arbetat med Relaxed Performance, bland annat på Göteborgs Konserthus och på Göteborgsoperan. Båda ingår också i det prisbelönta Nätverket för Universell Scenkonst. 

Anmäl dig här


Cash course - från idé till finansiering

3 december

En coachande träff för dig som är kulturutövare, föreningsaktiv eller arbetar inom en kommun, som vill ha tips och råd om hur du söker regionalt stöd. Du får också veta vilka kulturstöd som finns tillgängliga, och om du vill kan du skicka in din egen projektidé och få feedback på den vid träffen.  

Läs mer

Välkommen till ett inspirerande möte om hur du kan tänka kring att söka regionalt stöd och vilka olika kulturstöd som finns tillgängliga – med fokus på det regionala projektstödet.

Ylva Gustafsson, regionutvecklare i Västra Götalandsregionen med över 20 års erfarenhet av att granska ansökningar, guidar dig genom vad som krävs för att lyckas. Vad innebär egentligen ”regional potential”? Hur omfattande bör en ansökan vara?
Det här är ett tillfälle för dig som vill förstå stödmöjligheterna bättre. Innehållet anpassas efter dina frågor – ju fler frågor du ställer, desto mer relevant blir det!

Få coaching av din projektidé vid samma tillfälle
Du har också möjlighet att testa ditt projekt eller din idé inför en eventuell bidragsansökan och få värdefull feedback och coachning – från första tanke till finansiering. Ylva går igenom så många projekt som tiden medger, alla deltagare kommer ta del av insikter, frågorna och svar. 
Observera att du måste anmäla dig till träffen för att vi ska hantera din projektidé och coacha dig.

När?
3 december kl. 18.00-20.00

Var?
Online

Medverkande: 
Ylva Gustafsson, regionutvecklare på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Anmäl din närvaro (och din projektidé om du vill) här  


Framtidens publikarbete - Kulturkvarteret i Örebro som den demokratiska platsen

5 december

Ett webbinarium för dig inom kultursektorn som är nyfiken på hur man kan verksamhetsutveckla utifrån ett publikperspektiv, i en organisation som ska försöka erbjuda något för alla.

Läs mer

Vad betyder publikutveckling för ett kulturhus i ett bredare perspektiv? Kulturkvarteret i Örebro invigdes 2021 och inrymmer konsthall, kulturskola, stadsbibliotek, gymnasium, tre publika scener samt restaurang. Var med och möt verksamhetschefen Karin Beckman och Niels Righolt, verksamhetschef på CKI (Center for Kunst & Interkultur) i ett samtal om den demokratiska reflektionen att vara något för alla. 

När?
5 december kl. 10.00-11.15 (Incheckningen öppnar 09:55)

Var?
Online.

Medverkande: 
Karin Beckman
är verksamhetschef och har byggt upp kulturverksamheten på Kulturkvarteret i Örebro. Efter nyår blir hon ny VD och konserthuschef för Vara konserthus. 
Niels Righolt är verksamhetschef på CKI, Center for Kunst & Interkultur i Köpenhamn och har över tjugo års erfarenhet av att arbeta med strategiska frågor och ledarskaps- och organisationsutveckling.

Anmäl dig här


Interpretation – skapa kulturupplevelser tillsammans 

5 och 6 december

En föreläsning för dig som möter en publik på ett eller annat sätt, och vill inspireras med en metod för hur du kan engagera dem ytterligare.

Läs mer

”Interpretation” är en metod som utgår från att det är mer troligt att människor bryr sig om och anknyter till en plats eller ett föremål om det betyder något för dem. Metoden syftar till att stimulera och utmana människor att reflektera över platser och föremål och vad de har att berätta. Genom personlig guidning, skyltar, audioguider med mera kan vi hjälpa våra besökare att uppleva och skapa en egen relation till platsen och dess historia.

Innovatum Science Center och Kulturförvaltningen VGR har sedan 2020 arbetat tillsammans med att inspirera museer och besöksmål i Västra Götaland att använda sig av interpretation. Under denna föreläsning berättar de om vad det kan innebära i praktiken.

När?
Föreläsningen ges vid två olika tillfällen: 
5 december kl. 14.00-14.45
6 december kl. 10.00-10.45

Var?
Online via Teams 

Medverkande:
Linn Björk och Märta Gustafsson från Innovatum Science Center samt Jessica Bergström från Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. 

Anmäl dig till föreläsningen 5 december

Anmäl dig till föreläsningen 6 december


Samverkan över stuprören - går det?

12 december

Ett seminarium om huruvida strukturerna inom offentlig sektor hjälper eller stjälper samverkan kring vidgat deltagande. För dig som arbetar inom offentlig kultursektor eller är kommunal eller regional politiker eller förtroendevald. 

Läs mer

Vad gör vi om själva strukturerna för samverkan blir ett hinder för arbetet med vidgat deltagande? Vidgat deltagande har länge varit en central strategi i Västra Götalandsregionen, med målet att ge fler möjlighet att delta i och påverka kulturverksamhet, oavsett bakgrund och förutsättningar. När vi undersökt förutsättningarna för vidgat deltagande återkommer samverkan som både som en nyckelfaktor för framgång och en fortsatt central utmaning i det arbetet. Utmaningarnas omfattning gör det tydligt att kultursektorn inte kan hantera dem på egen hand. Hur ska vi då organisera vårt arbete för att verkligen skapa förändring? Är vidgat deltagande ens möjligt utan att korsa sektorsgränser? 

När?
12 december kl. 13.00-16.00

Var?
Seminariet är en hybrid så du kan välja mellan att delta på plats på Världskulturmuseet i Göteborg eller se det streamat.

Medverkande:
Monica Ifejilika
, senior rådgivare i det norska kulturdirektoratet.
Jytte Rixman-Svantesson, förvaltningschef för kultur och fritid i Skara kommun.
Martin Westin, forskare vid SLU med inriktning mot dialog och samverkan inom samhällsplanering.
Helén Liljedal, konsulent på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Anmäl dig här


Läs mer om hur förvaltningen jobbar med arrangörsutveckling

Vår utgångspunkt är att arrangörerna är helt avgörande för att konsten ska nå till publiken. Därför är det viktigt att arrangörer kan verka och utvecklas i vår region. Vi arbetar med att underlätta och utveckla förutsättningar för alla kulturarrangörer i Västra Götaland. Det gör vi bland annat genom rådgivning, kurser, handledning, utvecklingsprojekt och nätverksbyggande.

Helén Liljedal

Konsulent Arrangörsutveckling

Telefonnummer

Johanna Hagerius

Konsulent publikutveckling

Telefonnummer