Erbjudanden och stöd för kommuner

En stor del av vår verksamhet riktar sig till kommuner i Västra Götaland. Här har vi samlat erbjudanden och stöd för att du lättare ska hitta rätt i vårt stora utbud.

Vi kan även ge processtöd, rådgivning, expertkompetens och mycket annat. De insatserna gör vi i samarbete med er och utifrån era behov. Så tveka inte att ta kontakt med oss för att prata och bolla!

Vet du inte vem du ska ta första kontakten med? På sidan Rådgivning och kontakt,  hittar du kontaktvägar sorterade ämnesvis. Du kan också mejla till kultur@vgregion.se så hjälper vi dig rätt.

Prenumerera på nyhetsbrevet Kommun

Arbetar i en kommun med kultur, fritid, utbildning, samhällsbyggnad, turism eller andra närliggande frågor? I detta nyhetsbrev får du till dig erbjudanden, tjänster, fortbildningar och annat som är till för att stötta dig i ditt arbete. Innehållet är ett urval från vår breda verksamhet, med sådant som riktar sig just till dig som är kommunalt anställd. Nyhetsbrevet kommer ut ungefär en gång i månaden.

Nätverk

Här har vi samlat våra nätverk som passar dig som är jobbar inom en kommun. 

Ta fram planer och strategier

Står du inför att skriva en kulturplan, biblioteksplan eller annan kommunal strategi? Här finns handledningar, exempel och annat användbart.

Fortbildning, workshops och föreläsningar

Här hittar du fortbildningar, workshops och föreläsningar som för dig som jobbar inom kommunen. Alla våra fortbildningar är kostnadsfria för dig som är verksam i någon av regionens 49 kommuner.

Stöd, stipendier och residens

Här hittar du aktuella utlysningar från förvaltningen. På denna sida kan du också läsa mer om de former av stöd och stipendier som Västra Götalandsregionen i stort erbjuder.

Processtöd och rådgivning

Förvaltningen besitter ett brett utbud av specialistkompetens och kan stötta dig på en mängd sätt. Vi kan ge processtöd, rådgivning och konsultation. Vi kan sätta dig i kontakt med andra aktörer eller nätverk, tipsa om metoder, samarbetsparter och mycket mer. Vi kan också ofta skräddarsy workshops och fortbildningar som ni behöver. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare! Här hittar du kontaktuppgifter till oss per ämnesområde.

Metoder och verktyg

Här finns metoder, verktyg, kunskapsbanker och liknande som är användbara för dig som jobbar inom kommunen.

Jobbar du med kultur för barn och unga?

Kulturkatalogen Väst

Kulturkatalogen Väst är Västra Götalandsregionens utbudskatalog för professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Hela utbudet är riktat till barn och unga, granskat och kvalitetssäkrat och det mesta står professionella frilansande konstnärer och utövare bakom. Här finns också utbud från Regionteater Väst. Dessutom välkända kulturinstitutioner, som GöteborgsOperan och Backa teater, samt en rad museer och andra besöksmål i Västra Götaland.

Genom Kulturkatalogen kan du hitta och boka arrangemang inom kultur, natur och kulturarv till din kommun.

Utbudet är kopplat till det regionala arrangörsstödet, läs mer om det nedan.  

Du är också välkommen till Scenkonstdagarna, som är utbudsdagar som vi arrangerar varje vår, läs mer om dem nedan

Läs mer här

Det regionala arrangörsstödet

Alla kommuner i Västra Götaland kan söka det regionala arrangörsstödet för barn och unga. Varje kommun har en reserverad summa baserad på hur många barn och unga mellan 3–19 år som bor i kommunen. De senaste åren har stödet uppgått till runt 11 miljoner kronor.
Stödet kan användas till föreställningar, författarbesök, workshops och kulturpedagogiska projekt, skolbio, resor till natur- och kulturverksamheter i Västra Götaland, entréavgifter, biljetter och/eller guidade visningar på godkända besöksmål.

Läs mer här

Scenkonstdagar barn och unga

Detta är ett årligt återkommande evenemang där vi presenterar ett urval av produktionerna i Kulturkatalogen Väst. Under två fartfyllda och intensiva dagar visar vi smakprov från nya föreställningar.

Scenkonstdagarna går av stapeln på våren, oftast i april. Då är du som bokare och kultursamordnare i kommunen hjärtligt välkommen att se smakprov ur dans, cirkus, teater och musikföreställningar.  

Läs mer här

Regionalt utvecklingsstöd – Barn och unga

Behöver din kommun ta ett kliv så att barn får mer inflytande över kulturen? Då kan ni söka det regionala utvecklingsstödet. Det ni vill genomföra ska vara ett utvecklingsarbete för att öka barn och ungas möjlighet till inflytande och påverkan när det kommer till kultur. Och det får inte ha provats tidigare i kommunen. Det finns ungefär 100 000 kr per år att fördela. Alla kommuner i Västra Götaland kan ta del av stödet. 

Läs mer här

Stöd och tjänster för dig som jobbar i en kulturskola

Jobbar du inom kulturskolan ska du spana in våra sidor för kulturskolan. Där finns fördjupningsmaterial per ämne och digitala utbildningsmaterial. Missa inte heller Kulturskolepedagogdagen, en årligt återkommande digital fortbildningsdag för kulturskolepedagoger i hela landet.

Ta del av allt innehåll på sidan Kulturskolan

Nätverk för kommunala samordnare för barn och unga

Detta nätverk för till för de kommunala samordnarna i Västra Götalandsregionens 49 kommuner och vi samlas två gånger om året. Nätverksträffarna är till för kompetensutveckling, att utbyta erfarenheter, att få och ge inspiration. Innehållet i träffarna formas efter behov och önskemål från samordnarna och Regionteater Väst via en arbetsgrupp, där deltagandet roterar.

Läs mer här

Filmkunnighetsdagen

Alla barn och unga behöver laddas med de kreativa, kulturella och kritiska kompetenser som filmkunnighet består av. Därför arrangeras Filmkunnighetsdagen, en årlig konferens med inspiration och verktyg kring hur vi på olika sätt kan jobba med unga och rörliga bilder.

Dagen ser olika ut från år till år men återkommande inslag är utblickar med intressanta föreläsare med fokus på vår digitala samtid och filmkunnighet ur flera perspektiv.

På Filmkunnighetsdagen får du kunskap och verktyg som tar dig vidare oavsett om du jobbar i skolan eller om du möter unga inom fritid, vård & omsorg, bibliotek eller kultur.

Läs mer här

Kunskapsbank för barn och ungas delaktighet

Vill du ha verktyg för att göra barn och unga delaktiga, och se till att de får inflytande på riktigt? Här hittar du en omfattande samling metoder, handledningar, länkar, arbetssätt och inspiration.

Läs mer här

Ta fram en barnkulturplan

En Barnkulturplan, eller vilket namn din kommun väljer att kalla den, är ett viktigt steg på vägen för att ge barnen det de har rätt till. Samtidigt får ni möjlighet att planera långsiktigt hur ni vill att kultur för barn och ungdomar i den egna kommunen ska fungera, hur ni ska samarbeta och hur kulturen ska utvecklas.

På nedan webbsida hittar du en handledning för hur du skriver en barnkulturplan i sex steg, exempel på hur andra skrivit, samt andra stöd och tips för ditt skrivande.

Läs mer här  

Handledningar och rapporter

Här hittar du konkreta handböcker, metoder och handledningar för hur du kan arbeta med och för barn och unga. Ett axplock av våra publikationer.

Läs mer här

Nätverket UDGA (Ung delaktighet genom arrangörskap)

Vi vill med detta nätverk sprida kunskapen, betydelsen och värdet av ungt arrangörskap som metod för ung delaktighet. Nätverket riktar sig till personer som har unga som målgrupp i sitt arbete, från offentlig kultur- och fritidssektor samt ideell kultursektor. Ambitionen är att stärka varandras arbete genom att dela kunskaper och erfarenheter samt ta del av föreläsningar, panelsamtal och konferenser. 

Läs mer här

Fler erbjudanden

Om du jobbar med kultur för barn och unga så kika även på det vi samlat under rubrikerna Jobbar du inom skola och förskola? och Jobbar du inom anpassad skola eller LSS-verksamhet?


Jobbar du inom skola eller förskola?

Natur- och kulturarv för skola och förskola

Våra museer och besöksmål erbjuder program och lektioner för förskolan, grundskolans alla årskurser, anpassad skola, gymnasiet, folkhögskolor och SFI. Våra museer är Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Lödöse museum, Vänersborgs museum och Vitlycke museum.
Vi har också turnerande utställningar för barn som du kan boka, samt lägerskola och digitala erbjudanden.

Läs mer här

Stegvis – ett verktyg för dans i skolan

Är du ämneslärare, idrottslärare, fritidspedagog, förskolelärare eller och vill introducera mer dans med barn och unga? Kolla in dansspelet Stegvis!
Spelet består av en låda med 70 spelkort som används för att bygga upp koreografier. En utförlig lärarhandledning följer också med. Elever kan arbeta med spelet individuellt, i mindre grupper eller i större grupp. Spelet är enkelt att koppla till skolans alla ämnen och kan användas från barn i förskolan till ungdomar i gymnasiet. Du behöver inte ha förkunskaper i dans.

Läs mer här

Rösträtt – sång på förskolan

Detta är en nationell satsning för att stärka sången i förskolan och inspirera personal och barn att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten.
I Västra Götalandsregionen finns regionens röstcoacher med i Kulturkatalogen Väst och det går att boka sångstundspaket med dem via kultursamordnare i respektive kommun. Vi erbjuder också löpande fortbildning för pedagoger i förskolan, i hur man kan hjälpa barnen att utveckla sin röst.

Läs mer på Körcentrum Västs hemsida
(Körcentrum Väst är en del av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen)

Skolbio

Skolbio är en kommunal verksamhet där unga ser film på biograf under skoltid. Filmerna är särskilt utvalda för målgruppen och ofta arbetar man kring filmens tema både före och efter visningen.
På vår hemsida hittar du aktuella listor för skolbio, mer information och en checklista där du enkelt kan se om just kommun har Skolbio.

Läs mer här

Film i skolan och förskolan

Vi stöttar gärna er som vill komma i gång med att skapa film i förskolan eller skolan. Det finns möjligheter att engagera filmpedagoger och filmare i skolan/förskolan via det regionala arrangörsstödet. Kanske behövs en filmpedagog för skapande skola-verksamhet? Eller för det där filmlägret? Kanske önskar din kulturskola en kompetensutveckling i form av en kurs?

Använd möjligheterna att engagera duktiga filmare och filmpedagoger i skola, för Skapande Skola, för fortbildning och för fritidsverksamhet!

Läs mer här

Läsfrämjande

Kulturförvaltningen erbjuder mycket underlag, kunskap och insatser kring läsfrämjande. För dig som jobbar inom skola eller förskola kan bland annat metodboken Lust till läsning vara intressant. Det är en handbok i hur man som pedagog kan trigga läslusten hos barn och unga.

Läs mer här

Kulturkatalogen Väst

Kulturkatalogen Väst är Västra Götalandsregionens utbudskatalog för professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Hela utbudet är riktat till barn och unga, granskat och kvalitetssäkrat och det mesta står professionella frilansande konstnärer och utövare bakom.

Genom Kulturkatalogen kan du hitta och boka arrangemang inom kultur, natur och kulturarv till din skola eller förskola.

Utbudet är kopplat till det regionala arrangörsstödet, en given pott pengar per kommun och år, vilket oftast innebär en 50-procentig subvention på gager och att full ersättning ges till omkostnader för utövare och kulturpedagoger.
Under utbudsdagarna Scenkonstdagarna, som vi arrangerar varje vår, kan du komma och uppleva smakprov från scenkonstutbudet i Kulturkatalogen Väst.
Mer om arrangörsstödet och Scenkonstdagarna hittar du också via nedan länk.

Läs mer här

Fler erbjudanden

Om du jobbar inom skola eller förskola så kika även på det vi samlat under rubrikerna Jobbar du inom anpassad skola eller LSS-verksamhet? och Jobbar du med kultur för barn och unga?

 


Jobbar du inom anpassad skola eller LSS-verksamhet?

Klangfärg

Klangfärg är en resurs för dig som arbetar inom LSS, anpassad skola, kulturskolan eller liknande verksamheter där du möter personer med olika förutsättningar och funktionsnormer. Klangfärg erbjuder kursverksamhet, ett nyhetsbrev, metoder, handledningar och mycket mer.

Läs mer här

Filmfestivalen Höstrullen

Höstrullen är en årlig filmfestival för dig som är elev, deltagare eller personal inom LSS-verksamhet eller anpassad gymnasieskola. Det är en fantastisk möjlighet för dig och din grupp att visa upp egna filmer, men också att se andras filmer och få nya idéer. Höstrullen görs i samarbete med Barnfilmskolan.

Läs mer här

Fler erbjudanden

Om du jobbar inom anpassad skola eller LSS-verksamhet så kika även på det vi samlat under rubrikerna Jobbar du inom skola och förskola? och Jobbar du med kultur för barn och unga?


Jobbar du i kulturskolan?

Jobbar du inom kulturskolan ska du spana in våra sidor för kulturskolan. Där finns fördjupningsmaterial per ämne och digitala utbildningsmaterial. Missa inte heller Kulturskolepedagogdagen, en årligt återkommande digital fortbildningsdag för kulturskolepedagoger i hela landet.

Ta del av allt innehåll på sidan Kulturskolan


Jobbar du med att arrangera i kommunen?

Bokningsbara föreläsningar: Kulturarrangörens betydelse och publikutveckling

Vi erbjuder kostnadsfria föreläsningspaket om publikutveckling och kulturarrangörens betydelse. Välj från ett utbud med sju olika teman, som till exempel Arrangören och platsen, Publiktyper och kulturell segmentering – så definierar du dina målgrupper eller Arrangörskap och delaktighet – om att utveckla det lokala engagemanget. Upplägget är flexibelt och vi kommer tillsammans fram till vad som blir bäst utifrån din organisations behov.

Läs mer här

Nätverket UDGA (Ung delaktighet genom arrangörskap)

Vi vill med detta nätverk sprida kunskapen, betydelsen och värdet av ungt arrangörskap som metod för ung delaktighet. Nätverket riktar sig till personer som har unga som målgrupp i sitt arbete, från offentlig kultur- och fritidssektor samt ideell kultursektor. Ambitionen är att stärka varandras arbete genom att dela kunskaper och erfarenheter samt ta del av föreläsningar, panelsamtal och konferenser. 

Läs mer här

Festivalnätverket

Arrangerar din kommun festivaler? För dig som är festivalarrangör och verksam i Västra Götaland finns möjlighet att delta i träffar med andra festivalarrangörer. Syftet är att inspirera och lära av varandra, och kanske hitta någon att samarbeta med. Vi träffas digitalt några gånger per år. 

Läs mer här

Rapporter från tidigare Arrangörslyft

Vi genomförde tidigare något Arrangörslyftet, vilket innebar genomlysning av arrangörsläget i en kommun. Från varje Arrangörslyft finns en rapport med en sammanställning, insikter och förslag. I rapporterna finns många lärdomar och idéer som går att applicera på andra kommuner, så välkommen att läsa och inspireras!

Läs mer här

Filmer och inspelade föredrag om arrangörskap

Vi har samlat våra filmer och inspelade föredrag om och för arrangörer på en sida. Inspiration och kompetensutveckling när du vill! Du som jobbar i kommunen kan speciellt spana in filmen Superhjältar - en kort film om arrangörer. I den får du mer information om kulturarrangörer och arrangörers värde. På sidan hittar du också filmer om ideella arrangörers betydelse för demokratin, perspektiv inom publikutveckling, arrangörskap för unga och mycket mer.  

Läs mer här

Forum för samtal om ideell kultursektor

Detta är en fortbildningsserie för ökad kunskap om den ideella kultursektorn och om det ideella engagemangets betydelse. Forumet vänder sig till tjänstepersoner och andra som vill samtala kring och få mer kunskap om civilsamhällets drivkrafter och motivation, samt vilka möjligheter ideella kulturarrangörer skapar i en kommun.

Läs mer här


Jobbar du med föreningsliv och civilsamhälle?

Sök kulturnämndens projektstöd

Projektstöd är ett av kulturnämndens sätt att stimulera kulturen i hela Västra Götaland. Med stödformen projektstöd vill kulturnämnden uppmuntra samverkan mellan professionella och amatörer, mellan Västra Götaland och aktörer nationellt och internationellt, och över konstartsgränser genom stöd till produktioner, konstnärliga processer, festivaler, förstudier och andra kulturprojekt.

Läs mer här

Forum för samtal om ideell kultursektor

Forum för samtal om ideell kultursektor är en fortbildningsserie för ökad kunskap om den ideella kultursektorn och om det ideella engagemangets betydelse. Forumet vänder sig till tjänstepersoner och andra som vill samtala kring och få mer kunskap om civilsamhällets drivkrafter och motivation samt vilka möjligheter ideella kulturarrangörer skapar i en kommun.

Läs mer här

 


Jobbar du med kommunens attraktivitet, turism och näring?

Tips och råd för utveckling av leder och besöksnäring

Välkommen att inspireras av några företag och organisationer har kommit långt i sitt arbete med led- och produktutveckling för vandringsturisterna. Här delar de med sig av sina erfarenheter kring att utveckla vandringsleder, boenden och annan service som skapar bra upplevelser för besökarna.

Läs mer här'

Få stöd i platsutvecklingen i din kommun

Platsutveckling är en process för att stärka den plats man bor eller verkar på. Vi kan hjälpa dig med processledning och stöd för en satsning och du är hjärtligt välkommen att använda vår metod för platsutveckling. På samlingssidan hittar du alla våra erbjudanden kring platsutveckling, tillsammans med inspiration från tidigare projekt och satsningar.

Läs mer här

Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en samverkansplattform och en digital arena som syftar till att öka kunskapen om industrisamhället och förståelsen för hur vi fått det samhälle vi har idag. Har du en idé eller ett intressant material du vill göra tillgängligt - kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång!

Läs mer här

Argument för hur kultur bidrar till attraktiva platser

Platser med ett rikt kulturliv genererar både inresande besökare och inflyttare. I samlingen Argument för kultur hittar du bland annat denna sida, med rapporter och läsning som visar att kultur kan vara avgörande för både bosättningsval och platsers konkurrenskraft.

Läs mer här

Inspireras av andras arbete

På denna sida har vi samlat exempel från regionen på hur man kan jobba med platsutveckling och besöksnäring med filmade föredrag, poddar och artiklar. Välkommen att inspireras!

Läs mer här

Fler erbjudanden

Kika även på det vi samlat under rubriken Jobbar du med platsutveckling, samhällsplanering eller gestaltad livsmiljö?


Jobbar du med platsutveckling, samhällsplanering eller gestaltad livsmiljö?

Verktyget Vem gör vad?

Detta är ett verktyg framtaget av Kulturförvaltningen tillsammans med konstansvariga i fyra kommuner. Det ska vara en hjälp för att synliggöra utmaningar och underlätta förvaltningsövergripande samverkan i processen kring planering och drift av offentlig konst i kommunerna.

Läs mer här

Kommunala remisser - bygglov och planärenden

Kulturförvaltningen fungerar som remissinstans för flera myndigheter och för regionens kommuner när det gäller exempelvis samhällsplanering. Vi granskar och avger yttranden i ärenden som avser arkeologi, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och landskap i och utanför tätorter och städer. Som samrådspart är vi rådgivande i frågor som berör kulturmiljön i planprocesser och vid bygglov. Vi ger dig vägledning i alla ärenden som berör kulturmiljön.

Läs mer här

Få stöd i platsutvecklingen i din kommun

Platsutveckling är en process för att stärka den plats man bor eller verkar på. Vi kan hjälpa dig med processledning och stöd för en satsning och du är hjärtligt välkommen att använda vår metod för platsutveckling. På samlingssidan hittar du alla våra erbjudanden kring platsutveckling, tillsammans med inspiration från tidigare projekt och satsningar.

Läs mer här

Kulturhistoriska analyser och planer

Kulturförvaltningen erbjuder hjälp med olika typer av kulturhistoriska analyser och planeringsunderlag. Det kan vara utvärderingar och revideringar av kommunala kulturmiljöer och kulturmiljöprogram, landskaps- och kartanalyser, kulturhistoriska förstudier eller dokumentationer. Vi tar även fram kunskapsunderlag och informationsmaterial om fornlämningar och kulturlandskap. Kontakta oss gärna för att diskutera vidare.

Läs mer här

Hitta bidrag för kulturmiljöer och landsbygd

Har du en projektidé, vill utveckla en plats, vill du söka bidrag till hus, till stengärdesgårdar eller för att återskapa gamla trädgårdar? På denna sida har vi samlat länkar och tips på instanser där man kan söla bidrag eller projektmedel för att rusta upp, bevara eller utveckla kulturmiljöer och landsbygd.  

Läs mer här

Gå med i facebookgruppen Dynamo Väst

Nätverket Dynamo Väst samlar organisationer som på olika sätt arbetar med gestaltad livsmiljö inom vår region. Nätverket består av Chalmers, Göteborgs stad, Göteborgs universitet, Länsstyrelsen Västra Götaland, Urban Futures och Västra Götalandsregionen. Andra organisationer eller aktörer kan inte gå med i nätverket, men är hjärtligt välkomna att gå med i Facebookgruppen Dynamo Väst. Det är en plattform för bredare kunskapsdelning kring gestaltad livsmiljö. I gruppen kan alla medlemmar dela tips om kommande evenemang, goda exempel och initiativ från andra håll.

Läs mer här

Stöd för dig som ska förmedla kulturens betydelse för samhällsutvecklingen

Kultursäkringen är ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen som behöver stöd i att prata om kultur, till exempel i dialog med företrädare för andra verksamheter. Här hittar du bland annat våra bästa strategiska råd för att prata om kultur utanför kulturbubblan. I vår omfattande argumentsamling hittar du också belägg för varför kultur bidrar till ett socialt hållbart samhälle, till en plats attraktivitet och till tillväxt och innovation.

Läs mer här

Kommunernas kulturpolitik - en bokningsbar workshop

Detta är en workshop för kommunala förtroendevalda och tjänstepersoner med ansvar för samhällsutveckling och kulturfrågor. Syftet är att stärka er politiker och tjänstepersoner i era uppdrag, och övergripande fokus är kulturens värde i samhället. Workshopen är kostnadsfri och tillsammans gör vi ett upplägg som passar just er kommun.

Läs mer här


Jobbar du med strategier och planering?

Stöd för att ta fram planer och strategier

Står du inför att skriva en kulturplan, biblioteksplan eller annan kommunal strategi? Här finns tydliga handledningar, exempel och råd. 

Läs mer här 

Allt du behöver veta om bibliotek – en bokningsbar workshop för förtroendevalda

För de kommuner som står inför ett arbete med biblioteksplan och har behov av att diskutera lokala förutsättningar och utvecklingsmöjligheter och lyfta bibliotekets roll i kommunen, arrangerar vi träffar då politiker får veta mer om folkbibliotekets delar, roller och ansvar. 

Läs mer här

Västra Götalands kulturstrategi och kulturplan 2024–2027

Kulturstrategin styr, tillsammans med Regionfullmäktiges årliga budget, Västra Götalandsregionens satsningar inom kulturområdet. Kulturstrategin fungerar som vägledning för de organisationer som möjliggör och utvecklar kulturen i Västra Götaland. Som kommunal tjänsteperson bör du ha koll på VGRs kulturstrategi i ditt strategiska arbete.

Läs mer här

Kommunernas kulturpolitik - en bokningsbar workshop

Detta är en workshop för kommunala förtroendevalda och tjänstepersoner med ansvar för samhällsutveckling och kulturfrågor. Syftet är att stärka er politiker och tjänstepersoner i era uppdrag, och övergripande fokus är kulturens värde i samhället. Workshopen är kostnadsfri och tillsammans gör vi ett upplägg som passar just er kommun.

Läs mer här

Stöd i resonemang kring uppdrag och strategier

När du ska ta fram långsiktiga strategier för kultursektorn i din kommun kan det vara bra att fundera på saker som: Hur långt sträcker sig mitt uppdrag? Hur kan jag förmedla vikten av kultur för till exempel företrädare för andra verksamheter? Hur förhåller sig planerna till principen om armlängds avstånd? Kultursäkringen är ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen och där hittar du stöd i ditt strategiska arbete.

Läs mer här

Planeringsverktyget Guide i publikutveckling

Guide i publikutveckling är ett planeringsverktyg för kulturorganisationer. Som kommunal tjänsteperson är verktyget en utmärkt hjälp för att till exempel definiera målgrupperna för kommunens kulturverksamhet eller sätta mål för ert arbete med vidgat deltagande. Verktyget består av flera delar och du väljer själv vilka du vill använda och hur, baserat på verksamhetens behov. Här får du hjälp med exempel, metoder och intervjuer och du tar fram en handlingsplan med hjälp av de ifyllbara arbetsbladen.

Läs mer här 


Jobbar du på bibliotek?

Jobbar du på ett bibliotek så kan du ta del av kurser, konferenser och mässor, gå med i flera olika nätverk, få stöd, förmedling, läsa vårt biblioteksmagasin och mycket mer.

Ta del av allt innehåll på sidan Biblioteksutveckling


Jobbar du på offentlig kulturinstitution eller museum?

RePublik - centrum för publikutveckling

Kulturförvaltningens centrum för publikutveckling, RePublik, har som syfte att utveckla kulturorganisationer utifrån ett publikperspektiv. Verksamheten finns till för alla offentliga konst- och kulturorganisationer.

Välkommen att ta del av webbinarier i föreläsningsserien Publiken i fokus, använda verktyget Guide i publikutveckling, beställa vår handbok eller antologin om publikutveckling!

Läs mer här

Museiutveckling

Vi erbjuder rådgivning och stöd inom olika museirelaterade frågor för dig som arbetar på museum i Västra Götaland.

På vår samlingssida hittar du bland annat nätverk att gå med i, ett kalendarium för dig som jobbar på museum, aktuella ekonomiska stöd att söka.

Läs mer

Nätverk för dig som arrangerar publika konstutställningar

Arbetar du med publik konstverksamhet i en organisationsform av något slag? Anordnar du/ni utställningar och konsthändelser ute, inne, i skogen, i stan, i konsthall, på museum, i ideella eller offentliga organisationer? Här är ditt nätverk! Målet är att skapa en plattform för diskussioner kring teman, erfarenhetsutbyten och möjligheter att hitta varandra för samverkan. Nätverket träffas cirka tre gånger per år. 

Detta är ett av nätverken som vi driver inom arbetet med samtida konst, arkitektur, form och design.

Läs mer och anmäl dig här (du hittar detta nätverk längst ner på sidan)

Boka en föreläsning: Kulturarrangörens betydelse och publikutveckling

Behöver din organisation inspiration, nya infallsvinklar och inspel till idéer? Vi erbjuder kostnadsfria föreläsningspaket om publikutveckling och kulturarrangörens betydelse. Utforma det upplägg som din organisation behöver genom att välja ur en katalog med sju olika teman.
Jobbar du på en kulturinstitution eller ett museum vore det kanske intressant med en introduktion till publikutveckling? Eller ett pass om kulturell segmentering och hur du kan definiera dina målgrupper?

Föreläsningarna är mycket flexibla i sitt upplägg. Kontakta oss så pratar vi om vad som passar din verksamhet bäst, vi anpassar oss efter dina behov och förutsättningar. 

Läs mer här


Vill du ta ett kulturengagemang till kommunen?

Kommunkoreograf – en långsiktig satsning på dans

Ett sätt att lyfta dansen i en kommun är att under ett år ha egna kommunkoreografer. Egna kommunkoreografer är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer utmaningen att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge. Här kan du ta chansen att satsa långsiktigt på dansen!

Läs mer här

Musiknoder

En musiknod handlar om att skapa ett levande musik- och kulturliv på en plats. Målet är att tillsammans utveckla musik- och kulturlivet i hela regionen. En musiknod skapas i samverkan mellan våra musikproducenter och det lokala musik- och kulturlivet på en ort eller på annat sätt avgränsat geografiskt område. Vi erbjuder våra verktyg och går ihop runt nya idéer vi vill förverkliga. Tillsammans skapar vi en plattform för att uppnå gemensamma mål på plats.

Läs mer här

Bli värd för residensprogrammet AIR Litteratur

AIR Litteratur är ett residensprogram som vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i regionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Bibliotek och fria kulturaktörer kan vara värdar och författarens vistelse ska vara förankrad i platsens förutsättningar och värdarnas önskemål.

Läs mer här

Bli en fristadskommun

Västra Götalandsregionen en fristadsregion, vilket betyder att hotade författare, journalister och konstnärer ska kunna finna en trygg plats i regionen. Hotade konstnärer runt om i världen ska under två års tid kunna bosätta sig i en kommun, som genom regionalt stöd, kunnat bli en fristadskommun i Västra Götaland. Fristadskommuner erbjuds dels ett ekonomiskt regionalt stöd, dels ett informations- och kunskapsstöd för att etablera sig som fristadskommuner. 
Oavsett om du är en fristadskommun kan du också boka utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck till din kommun. Det är en vandringsutställning som berättar om fristadsarbetet i Sverige och världen. Den lyfter också betydelsen av yttrandefrihet och demokrati.

Läs mer här

Bokningsbara utställningar

Vi har flera bokningsbara utställningar som du är hjärtligt välkommen att ta till din kommun! Om sägner och folktro, om nationella minoriteters plats i den svenska kulturhistorien, om ullens möjligheter, stickningsberättelser, klimatklokt leverne och mycket mer.

Läs mer här 

Kulturkatalogen Väst

Kulturkatalogen Väst är Västra Götalandsregionens utbudskatalog för professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Hela utbudet är riktat till barn och unga, granskat och kvalitetssäkrat och det mesta står professionella frilansande konstnärer och utövare bakom.

Utbudet är kopplat till det regionala arrangörsstödet, en given pott pengar per kommun och år, vilket oftast innebär en 50-procentig subvention på gager och att full ersättning ges till omkostnader för utövare och kulturpedagoger.

Läs mer här