Barnhälsovård

Barnhälsovården träffar i stort sett alla barn tillsammans med deras vårdnadshavare, från att barnen är nyfödda tills de börjar i förskoleklass. Barnhälsovårdens uppdrag är att främja barns hälsa, utveckling och välbefinnande vilket sker genom hälsofrämjande och förebyggande insatser både universellt och riktat vid behov.

Barnhälsovård

På Barnavårdscentralen erbjuds hälsobesök enligt barnhälsovårdsprogrammet där hälsoövervakning och hälsosamtal ingår. Vid hälsoövervakning följs barnens tillväxt. Skydds- och riskfaktorer identifieras och åtgärder initieras.

Mat- och rörelsevanor grundläggs tidigt och spelar stor roll för barnets hälsa och påverkar hälsan genom hela livet. Genom hälsosamtal i olika åldrar kring familjens levnadsvanor finns möjligheter att förebygga övervikt och obesitas. Med tidiga riktade insatser kan hjälp och stöd erbjudas till föräldrarna för att minska risken för att övervikt etableras eller obesitas utvecklas och föräldrarnas egenmakt kan stärkas.

Sådana tidiga insatser har avgörande betydelse, eftersom vård och behandling efter skolstart, är mycket krävande och har dåliga resultat.

Barnhälsovårdens nationella program

Åtgärder för att främja hälsosamma levnadsvanor

Fortlöpande hälsostrategi

Detta beslutsstöd har fokus på att barn ska slippa hamna i en ohälsosam BMI utveckling och obesitas. För barnhälsovård betyder det tydligare stöd för amning, flaskmatning, matintroduktion samt avveckling av  nattmål.

Från Rikshandboken i barnhälsovård rekommenderas att en BMI kurva, gärna utan barnets egna värden, ska visas för vårdnadshavare då barnet är omkring 1 år. Vid följande hälsobesök ska barnets egna värden visas, för att vårdnadshavare ska se att barnet följer den normala minskningen i BMI som ska starta från knappt ett års ålder. 

Hälsosamtal vid 18 månaders och 2,5 år
Dessa genomförs tillsammans med föräldrarna utifrån metoden och materialet ”Äta, växa och må bra”. Metoden implementerades under 2018 och innefattar en handledning samt inplastat samtalsunderlag och broschyr till föräldrarna.Metoden har fokus på förebyggande åtgärder men kan också användas vid identifierad övervikt.  Materialet finns översatt till ett flertal språk.

Materialet beställs från Central barnhälsovård Fyrbodal: mikaela.johansson@vgregion.se

Hälsosamtal vid 4 år.
Här används en specialutgåva av tidningen Bamse och ett särskilt pussel som används vid samtalet med barnet. Materialet finns översatt till andra språk.

Materialet beställs från: adress.distributionscentrum@vgregion.se

Vid identifierad övervikt eller risk

Om barnet har ökad risk, eller vid onormal BMI utveckling, rekommenderas att boka ett uppföljande samtal utan barnet. Hälsobesök vid 1½, 2½ samt teambesök vid 3 år är lämpliga för att identifiera och följa upp ohälsosam BMi utveckling.

Förebyggande insatser behöver ske via barnhälsovården och om föräldrar klarar att ta till sig vad de behöver göra, kommer en normalisering synas i BMI inom 3 månader. Om inte sådan förbättring sker rekommenderas en remittering till specialistverksamhet.

Förskolan bör kontaktas för att även där genomföra de förändringar som rekommenderas i detta beslutsstöd.

Som stöd finns metoden och materialet Lätta Tips. och med regelbunden uppföljning av viktutveckling, intervall 3-6 månader, eller tätare stöd vid behov. Lätta tips finns översatt till arabiska, engelska, persiska och somaliska.

Hälsosamtal om levnadsvanor på BVC
Läs mer om barnhälsovården material och metoder här: Hälsosamtal om levnadsvanor

Effektmått och kvalitetsindikator

  • Tillväxtkurvor; vikt, längd, BMI.
  • BMI vid 2,5, 4 och 5 år.
  • Förekomst av karies.

Samarbets- eller samverkanspartner

  • Föräldrar. Det är viktigt att båda föräldrar/vårdnadshavare är involverade, eventuellt andra anhöriga eller viktiga vuxna runt barnet.
  • Förskola.
  • Folktandvård.
  • Barn och ungdomsmottagning.
  • Dietister på BUM eller barnfetmateam.

Beslutstöd