Grundläggande utbildningar

Nedan hittar du information och anmälningsmöjlighet till grundläggande utbildningar i barnhälsovård. Till många utbildningar behövs ett konto till Lärportalen.

Information till dig som chef

Nyanställd personal inom barnhälsovården
När du har en nyanställd sjuksköterska eller läkare på BVC, meddela namn, befattning och mejladress här regionhalsan.central.barnhalsovard.administration@vgregion.se

Därefter får personen ett mejl från Central barnhälsovård (CBHV) med information om kontaktvägar till CBHV, våra nyhetsbrev och vårt utbildningspaket.


Diplomering - BHV-ssk

Grunden för tjänstgöring inom barnhälsovården är kunskaper om barns utveckling och om barnaålderns sjukdomar. Dessutom behövs kunskaper om sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande åtgärder och sociala faktorers betydelse. För detta behövs återkommande fortbildning och möjlighet till metodträning och information om ny kunskap (Socialstyrelsen, 2014).

För dig som är ny BHV-sjuksköterska i Västra Götalandsregionen finns det ett utbildningspaket. När alla utbildningar fullföljts blir du diplomerad BHV-sjuksköterska. Diplomeringen gäller i Västra Götalandsregionen.

Du som har påbörjat utbildningarna inom utbildningspaketet 2021-01-01 eller senare har möjlighet att bli diplomerad. Läs mer om innehållet i utbildningspaketet och fyll i genomgångna utbildningar i formuläret. LÄNK till formulär.

För att möjliggöra diplomering för erfaren sjuksköterska som har arbetat längre är vårt mål att erbjuda samlad utbildning. Denna kommer innehålla uppdatering inom olika områden. Tidplan för detta är i nuläget 2024.

För läkare som stadigvarande arbetar inom BHV har vi ett stort utbildningsutbud men i nuläget ingen diplomering att erbjuda.

Utbildningar erbjudas nätbaserat, digitalt eller på plats. Du kan anmäla dig till utbildning var som helst i Västra Götalandsregionen.

Anmälan till respektive utbildning sker nedan. 


Information och anmälan

Introduktion barnhälsovård
Introduktion barnhälsovård vänder sig till dig som är ny i barnhälsovården. Utbildningen består av tre delar. Se ytterligare information och anmälan på länken ovan.
Dietistforum Introduktionsutbildning

För dig som gått del 1 i introduktion barnhälsovård.

Genomgång av bröstmjölksersättning och tid för frågor samt reflektion efter introduktionsutbildningen kring små barns mat och ätande.

EPDS och stödjande samtal
Syftet är att utveckla kompetens att upptäck förekomst av depression och nedstämdhet hos nyblivna mammor samt att genomföra stödjande samtal.
Enskilt föräldrasamtal till icke födande förälder
Målet är att deltagaren erhåller kunskap i metoden för att självständigt planera för och genomföra Enskilt föräldrasamtal med pappan/den icke födande föräldern.
Grundkurs i barnhälsovård

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med barnhälsovård i Västra Götaland såsom sjuksköterskor, läkare. Du skall ha genomfört introduktionsutbildning och har bäst utbyte om du arbetat minst ett halvår inom barnhälsovård. 
Nästa tillfälle är 2025-03-12--2025-03-14 med sista ansökningsdag: 2025-01-31.

Fråga om våld - en bas- och metodutbildning inom barnhälsovården
Utbildningen riktar sig till specialistsjuksköterskor som arbetar med barnhälsovård. Målet med utbildningen är att deltagaren erhåller kunskap om våld och metoden att ställa frågor om våld inom barnhälsovården.
En förälder blir till
Utbildningen riktar sig till dig som möter barn, blivande och nyblivna föräldrar i ditt arbete. Du får kunskap om hur En förälder blir till kan användas. Du får reflektera kring normer, värderingar och hur de påverkar mötet med barn och familj
Amningsutbildning i VGR
En två dagars utbildning i grundläggande kunskap om amning och bröstmjölk för dig som arbetar på barnmorskemottagning, förlossning, BB, neonatal, barnkliniken, BVC eller som i ditt arbete kommer i kontakt med ammande.
Pediatrisk nutrition
Syftet med utbildningen är att ge en kunskapsgrund och färdigheter om mat, hälsa och ätande inom barnhälsovård för att främja barns hälsa.
Samverkansdag för barnhälsovård, familjecentraler och tandvård
Samverkansdag mellan barnhälsovård, familjecentral och tandvård om hur arbetet inom de olika verksamheterna ser ut.
Risk- och missbruksutbildning för personal inom barnhälsovården
Digital utbildning om riskbruk/missbruk under graviditet och dess påverkan på barn och på samspel barn och förälder.
Riskbruksutbildning för BHV-personal i Göteborg och Södra Bohuslän
Utbildningen vänder sig till personal inom mödrahälsovården och barnhälsovården i Göteborg och Södra Bohuslän. Utbildningen är främst riktad till nyanställda men alla är välkomna vid önskemål om uppdatering.