Medverkande Kultur i skolan – lotteri eller garanti

Bland våra medverkande finns forskare, politiker, tjänstepersoner och experter med stor erfarenhet av att arbeta med kultur eller skola eller båda delarna. Under konferensen kommer vi bland andra träffa Amanda Lind, ordförande i riksdagens kulturutskott – och Lars Strannegård – professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm. Moderator är Parisa Amiri.

kvinna mörks långt hår. Senapsgul byxdräkt. Står framför en filmduk med en presentation på. Ser ut som en föreläsningsscen

Moderator: Parisa Amiri – programledare, journalist och kulturexpert med ett skarpt fokus på samhällsfrågor och debatter. Hon är en nördig bildningsivrare, allmänbildad och påläst med en unik bredd. Hon har lett allt ifrån stora sändningar som tv-galan Kristallen, Guldbaggegalan och P3s Musikhjälpen till kultur- och samhällsmagasin, som Kobra i SVT, och egna talkshowen. Parisa hörs också regelbundet som nyhetskommentator och pratar samhällsaktuella frågor i både poddar och intervjuprogram. Som om inte det var nog. Hon har även kammat hem förstapriset i På Spåret i SVT. Två gånger!

 

Man framför pampig byggnad. Grå kostym, vit skjorta, svart och vitrandig slips, kort hår, glasögon. Armarna i kors.

Lars Strannegård – professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm. 2021 gav han ut boken ”Kunskap som känns: en lovsång till att lära sig något nytt”. Bokens grundläggande budskap är att bildning inom flera områden är viktigt för att skapa framgångsrika organisationer och ett blomstrande samhälle.

Lars talar om att ett utbildningssystem aldrig får inskränkas till att enbart bli ett sätt att möta den rådande arbetsmarknadens behov. Istället är bildning, av både hjärna och hjärta, utgångspunkten för människans framgångsrika framtid. Endast genom god bildning är det möjligt att bygga ett demokratiskt, empatiskt och fritt samhälle.

 

Kvinna, cirka 40 år. Brunt, uppsatt hår. Tunna silverringar i öronen

Amanda Lind – ordförande i riksdagens kulturutskott (MP)
Amanda var kultur- och demokratiminister 2019-2021 och dessförinnan bland annat kommunalråd och kulturnämndens ordförande i Härnösands kommun. Sedan valet 2022 är hon riksdagsledamot och ordförande i riksdagens kulturutskott.

 

Jimmy Rotherham – pedagog och musiker som tog en av Englands sämsta skolor och förvandlade den till en av landets bästa. Musikundervisningen var verktyget. Metoden som han använder är utformad för att utveckla självkänsla och självförtroende hos barnen, faktorer som har gett effekt på övriga skolämnen.
Jimmy Rotherham har skrivit nationella läroplaner i musik och arbetar numera som konsult och rådgivare åt bland annat Department for Education i Storbritannien, men han är även kvar på skolan där allt började: Feversham Primary Academy.

 

Kvinna, brunt hår, lugg, glasögon och svart tröja

Jenny Johannisson – utredare, analytiker, ställföreträdande chef på Myndigheten för kulturanalys.

Myndigheten för kulturanalys utvärderar, analyserar och redovisar vilka effekter förslag och genomförda åtgärder, har inom det kulturpolitiska området i Sverige. Det görs alltid med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen. Kulturanalys ambition är att, med stöd av statistik, analys och rekommendationer, bidra till att det finns förutsättningar för ett fritt och obundet kulturliv. Att alla ska kunna delta i kulturlivet och att kulturen ses som en kraft i hela samhällets utveckling. Jenny har tidigare forskat om kulturpolitik och är docent i biblioteks- och informationsvetenskap. Hon är verksam vid Kulturanalys sedan 2018.

 

Kvinna. LÅngt svart hår. Lugg, svarta glasögon, svart blus. Hon står framför en grön vägg

Sylvia Carlsdotter – barnrättstrateg, föreläsare och konsult inom barnkonventionen samt chef på kulturskolan i Simrishamn, där konkret barnrättsarbete förankrats under lång tid.

Hon var med och införde pionjär- och utvecklingsarbeten såsom Kulturgarantin 2005 och Sommarkulturskola 2016, som sedan dess är fasta verksamheter. Sylvia har lång erfarenhet av arbete riktat till barn och unga i politisk styrd organisation, har gått rektorsutbildningen på Karlstad universitet och har tidigare också undervisat på högskolan i Kristianstad. Sylvia har varit styrelseledamot i Kulturskolerådet, är vice ordförande i regionstyrelsen för Rädda barnen i Skåne, ingår i Kulturrådets sakkunnig-grupp/Kulturskola och har uppdrag som konsult/barnrättsexpert på Sveriges kommuner och Regioner/SKR.

 

Kvinna, medelålders, kort, mörkt brunt hår.

Maria Wilhelmsson – kulturskolechef Mölndals stad, medlem i Kulturgarantins styrgrupp.

 

Kvinna, blont kort hår. Svarta, runda glasögon
Fotograf: Catharina Fyrberg

Katti Hoflin – kulturchef Västra Götalandsregionen. Katti har varit ansvarig för barnkulturen på Kulturhuset i Stockholm, verksamhetschef på Dunkers kulturhus och chef på Stockholms stadsbibliotek. Många känner också till henne som författare, dramatiker, artist och programledare i TV. 

På 1990-talet blev hon känd genom tv-programmet Bullen där hon som en av programledarna tog upp ämnen som berörde relationer, sex och kärlek. Från år 2000 ledde hon även bland annat programmet Nu är det nu på SVT. Sedan 2018 arbetar Katti som kulturchef på Västra Götalandsregionen. 

 

Alex Bergström (S) – Kulturnämndens ordförande, Västra Götalandsregionen

 

Kvinna, medelålders, brunt långt hår, glasögon, vit blus

Kajsa Hamnén – ordförande i Skolnämnden, Mölndals stad

 

Medelålders man, mörka ögonbryn, grått skäggstubb, beige skjortkrage sticker upp i bildens nederkant

Suad Djudja – rektor på Fässbergsskolan, Mölndals stad

 

Kvinna, medelålders, mellanblont, vågogt hår som ligger bakom axlarna. Rostbrun tröja syns nedanför halsen.

Cecilia Wallerstedt – professor i pedagogik

Cecilia disputerade 2010 i ämnet estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap. Hon har sedan dess forskat om undervisning och lärande i musik i förskola, grundskola och gymnasium. Cecilia har utkommit med flera böcker i ämnet, skrivit lärarhandledning till en programserie om musik för Utbildningsradion och varit anlitad som expert i Skolforskningsinstitutets översikt om musikundervisning i grundskolan.

I dag är hon professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet och den forskning hon bedriver just nu handlar om lekens fantasins plats i förskolan.

 

Kvinna, kort hår, glasögon. Står framför ett vattenfall

Helena Wallström – lektor, forskare och utbildningschef för Rektorsutbildningen, Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik Göteborgs universitet.

 

Kvinna, 60-års åldern, grått kort hår, grå kavajslag

Viktoria Bengtsdotter Katz – programledare för grundlärarprogrammet Göteborgs universitet.

 

Kvinna, medelålders, kort page, blont hår, svarta glasögonbågar. Vit stickad tröja

Maria Larsson – enhetschef pedagogiska enheten, Högskolan för scen och musik Göteborgs universitet.

kvinna, runt 40 år, ljust hår

Karolina Widerberg (SD) ordförande Kultur- och bildningsnämnden, Region Blekinge. 

 

Kvinna, runt 50 år, grått, långt hår. Svart blus. Prickar i bakgrunden

Tammi Gustafsson Nadel – undervisningsråd, Skolverket.
Tammi arbetar med Skolverkets olika uppdrag kring läsning och läsfrämjande. 

 

Kvinna, mörkt, rakt hår

Camilla Gölstam – undervisningsråd, Skolverket.
Camilla arbetar med för- och grundskolans styrdokument med fokus på musikämnet och andra estetiska uttrycksformer. Hon har en lång erfarenhet som musik- och rytmiklärare i olika skolformer samt arbetat med metodik och rytmik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Man, runt 45 år. Kort, mellanblont hår. Lite skägg, liten mustasch. Glasögon med svarta bågar. VIt skjorta och svart kavaj. Höga hus i bakgrunden

Janne Grönholm (MP) ordförande i kulturnämnden och kommunalråd för kultur och fritid i Malmö stad.