Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Verktyg för strålsäker hälso- och sjukvård

Viktiga delar i strålsäkerhetsarbetet är att göra riskanalyser då nya behandlings- eller undersökningsmetoder införs.

Uppföljning av händelseanalyser i samband med strålningsrelaterade avvikelser kan ge viktig information till utvecklingen av riskhanteringen. Systematiska uppföljningar och analyser av exponeringsnivåer för olika patientgrupper är en förutsättning för bedömning av hur väl riskerna hanteras. Detta tillsammans med en omvärldsbevakning och informationsspridning ger förutsättningar för god strålsäkerhet för regionens patienter.

Det är också mycket viktigt att de medarbetare som arbetar med strålning har tillräckliga färdigheter och träning för de undersökningar och behandlingar de ska utföra och strålsäkerhetsutbildning. Verksamheterna måste också i multiprofessionella team ta fram arbetsrutiner och metoder så att undersökningar och behandlingar kan utföras på ett strålsäkert sätt.

Senast uppdaterad: 2023-02-27 11:07