Regional provtagningsindikation för covid-19 avpubliceras 26 januari

Uppdaterad:
Publicerad:

Folkhälsomyndigheten avpublicerade på nyåret sin särskilda provtagningsindikation för covid-19 då man bedömde att den inte längre fyllde ett behov. Istället hänvisar Folkhälsomyndigheten till skrivningar om provtagning vid virusorsakade luftvägsinfektioner:

Åtgärder mot smittspridning av virusorsakade luftvägsinfektioner inom vård och omsorg

Med samma motiv avpubliceras 2024-01-26 vår regionala provtagningsindikation.

I den regionala rutinen Generella åtgärder mot smittspridning av virusorsakade luftvägsinfektioner i vård och omsorg , som vi istället hänvisar till, understryks värdet av diagnostik av virusorsakade luftvägsinfektioner både för handläggning av sjukdomsfall och för åtgärder mot smittspridning inom vård och omsorg:

”Att säkerställa orsak till virusorsakad luftvägsinfektion är i första hand ett stöd för medicinsk handläggning och behandling av den sjuke. För både covid-19 och influensa finns specifik antiviral behandling som minskar risk för allvarlig sjukdom hos individ i riskgrupp. Värdet av sådan behandling är helt beroende av att den sätts in tidigt. För influensa kan antiviraler användas som profylax till exponerade individer vilket kan minska smittspridningen och begränsa eller helt förhindra utbrott. I vård- och omsorgsmiljöer rekommenderas därför tidig provtagning av misstänkta fall. Identifiering av vilket virus som orsakar infektion eller utbrott är också ett stöd för fortsatta smittförebyggande åtgärder.”

Kontakt vid frågor:

Marga Brisman, regionchefläkare
marga.brisman@vgregion.se

Ingemar Qvarfordt, medicinsk rådgivare, vårdhygien
ingemar.qvarfordt@vgregion.se