Ny uppföljande utbildning i cytostatikahantering för sjuksköterskor och undersköterskor

Uppdaterad:
Publicerad:

I arbetet med cytostatika och andra potenta cancerläkemedel ställs krav på uppdaterade kunskaper och goda rutiner. Nu finns en ny uppföljande utbildning i cytostatikahantering i Lärportalen som riktar sig till sjuksköterskor och undersköterskor i hela Västra Götaland.

Arbetet med cytostatika och andra potenta cancerläkemedel ställer krav på uppdaterade kunskaper och goda rutiner. Det för att administration och omhändertagande av utsöndringar ska vara säkert för patienter och personal. Risk för exponering och kontaminering handlar både om patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Personal som arbetar med cytostatika ska vara utbildade, både teoretiskt och praktiskt. En viktig del är också för att kunna informera patienter och närstående. För att bibehålla kompetensen efter att ha genomfört Cytostatikakörkortet via RCC, rekommenderas att årligen genomföra utbildningen i cytostatikahantering som nu finns tillgänglig i Lärportalen.

Till utbildningen:

Cytostatikahantering för sjuksköterskor – säkert arbete och trygg personal

Cytostatikahantering för undersköterskor – säkert arbete och trygg personal

Utbildningen grundar sig på befintliga rutiner, lagar och föreskrifter samt ny rekommendation från EU och tar ca 15–20 minuter att genomföra.