Den medicinska kvaliteten ökar i primärvården

Uppdaterad:
Publicerad:

Den medicinska kvaliteten ökar i primärvården. Det framgår av en ny rapport från Regional Vårdanalys, Koncernkontoret VGR.

”Primärvårdsrapport Västra Götaland” visar bland annat att omhändertagandet av personer med hjärt-kärlsjukdomar har förbättrats. Fler personer med förmaksflimmer upptäcks och en allt större andel av dessa erbjuds behandling med blodförtunnande mediciner, vilket minskar risken för stroke.

Idag är äldre personer generellt friskare än tidigare. Det beror på många olika faktorer, till exempel sjukdomsförebyggande arbete inom primärvården. Samtidigt visar rapporten att ett flertal diagnoser borde uppmärksammas mer än de gör idag, till exempel njursvikt, benskörhet och inkontinens.

Rapporten visar också på en alltmer restriktiv och ändamålsenlig förskrivning av antibiotika vilket minskar utvecklingen av antibiotikaresistens.

Rapporten är framtagen av Regional Vårdanalys på uppdrag av operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. Syftet är att belysa den medicinska kvaliteten inom Vårdval Vårdcentral och Vårdval Rehab och stimulera till förbättringsarbete inom olika områden. Rapporten riktar sig till hälso- och sjukvårdspolitiker, till hälso- och sjukvårdsstaberna inom Koncernkontoret och till vårdgivare inom Vårdval vårdcentral och Vårdval rehab.

Primärvårdsrapport Västra Götaland