Thomas Laurien fick VGR:s curatorstipendium 2023

Thomas Laurien, VGR:s curatorstipendiat 2023 och ett foto från utställningen Protest Architecture i Wien.

Thomas Laurien tog emot VGR:s resestipendium för konstcuratorer 2023. Resan gick till Berlin och Wien där han inspirerats och knutit nya kontakter.

Thomas Laurien är bosatt i Göteborg och arbetar som frilansande curator i kombination med forskning och undervisning på HDK-Valand vid Göteborgs universitet. Sedan några år tillbaka arbetar han med teorier och rörelser som kritisk posthumanism, ekofeminism och Naturens Rättigheter; hur dessa kunskapsperspektiv letar sig in i konsten, och hur konsten kan levandegöra och utveckla dessa teorier och sociala rörelser.

Här berättar Thomas om sin resa:

”Jag har nyligen kommit hem från en månadslång vistelse i Berlin och Wien. I dessa städer har jag träffat en rad olika personer och organisationer som arbetar i gränslandet mellan konst/design, aktivism och akademi, till exempel grupperna ”Organismen Demokratie/Club Real”, ”Animal Aided Design” och ”Confluence of European Bodies of Water”. Jag har även besökt många intressanta utställningar på teman som intresserar mig. Den som gjorde starkast intryck på mig var ”PROTEST/ARCHITECTURE - Barricades, Camps, Superglue” på Museum für angewandte kunst i Wien.

Det är hoppingivande att möta människor som, trots de mörka tider vi lever i, på olika sätt stretar på för att den här planeten ska kunna fortsätta vara beboelig för både människor och fler-än-människor.  

Det hade varit fantastiskt om någon institution i regionen hade var intresserad av att visa fram olika konst-/design-/arkitekturprojekt som förhåller sig till dessa frågor, och i ett sådant initiativ hade jag gärna deltagit som curator. Stort tack VGR för att jag fick den här möjligheten!”

Sök stipendiet

Gör som Thomas, sök stipendiet! Syftet är att ge en frilansande professionell curator möjlighet att under bättre omständigheter bedriva konstnärlig forskning, nätverka internationellt samt förbereda samarbeten med konstnärer som kan ställa ut i Västra Götaland. Resestipendiet bidrar därmed till kompetensutveckling för curatorer samt till att förstärka infrastrukturen för bild och form i regionen.

Läs mer om curatorstipendiet