Elitsatsande idrottare och engagerade eldsjälar tar emot årets parasportstipendier

Tre idrottare, två föreningar och fem ledare belönas med Västra Götalandsregionens parasportstipendier 2023. Mottagarna delar på 170 000 kronor.

Västra Götalandsregionens parasportstipendier är unika i sitt slag och uppmärksammar personer som har gjort utmärkta prestationer och fungerar som förebilder för andra att börja idrotta. Det instiftades 2001 och delas ut årligen.

Stipendierna delades ut på regionfullmäktiges möte den 24 oktober av Carl Forsberg och Daniel Andersson, förste respektive andre vice ordförande för kulturnämnden, som ansvarar för stipendierna.

– Betydelsen av förebilder och eldsjälar kan aldrig underskattas. Att parasporten får utvecklas och ta plats är viktigt för många människor, som kan drömma och satsa på nya livsmål eller hitta nya sociala sammanhang, säger Carl Forsberg.

– Det är också en angelägen signal om våra grundläggande mänskliga rättigheter, för en demokratisk och jämlik idrottsrörelse, säger Daniel Andersson.

Läs artikeln om parasportstipendiaterna i VGR Fokus

Årets mottagare

Enskild idrottare på internationell nivå

Benjamin Goodrich, judo, Göteborg
På Benjamin Goodrichs meritlista finns bland annat ett silver från Paralympics i Tokyo 2021 och ett silver från panamerikanska mästerskapen i Edmonton 2022. Han är ursprungligen från USA men gör nu karriär i Sverige. Goodrich satsar på att kvalificera sig för Paralympics i Paris 2024. Stipendiesumma 35 000 kronor.

Felix Rosvall, goalball, Göteborg
Felix Rosvall är medlem i svenska landslaget i goalball och har bland annat ett EM-guld från 2023 och ett EM-silver 2021 på meritlistan. Parallellt med studierna på psykologprogrammet på Göteborgs universitet fortsätter han att satsa på idrotten. Stipendiesumma 35 000 kronor.

Enskild idrottare på regional/nationell nivå

Karl Utterhall, cykel, Mölndal
Karl Utterhall har varit aktiv paracyklist i snart tio år och tävlar för Mölndals CK. Han tog silver på SM i tempolopp och vann SWE Cup Paracykel i handcykelklassen 2023. Karl Utterhall arbetar också för Svenska cykelförbundet med utveckling av paracykelsporten. Stipendiesumma 20 000 kronor.

Breddidrott

Dansklubben Buggie, dans, Ulricehamn
Dansklubben Buggie är en av Sveriges största dansklubbar med dansare upp till elitnivå. Klubben erbjuder verksamhet för personer med olika former av funktionsnedsättningar. Nu gör föreningen en satsning på att starta upp paradans. De kommer att använda sitt stipendium för att köpa in en rullstol för att bland annat kunna visa och undervisa i bugg. Stipendiesumma 20 000 kronor.

Lag

Wårgårda IBK, innebandy, Vårgårda
Innebandyklubben i Vårgårda erbjuder parainnebandy för skolungdomar. Det är en relativt nystartad verksamhet och ambitionen är att bli fler spelare från målgruppen. Stipendiepengarna kommer att användas för bland annat resor och för att köpa in utrustning som kan lånas ut till spelarna.

Unga ledare

Angéla Mattsson, parafotboll, Kungälv
Angéla Mattsson, 18 år gammal, har ett stort engagemang och är en fantastisk förebild. Hon har trots sin ringa ålder varit med och tränat laget Allstar i Ytterby IS, för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning, i flera år. Stipendiesumma 10 000 kronor.

Arvid Ryberg, goalball och friidrott, Göteborg
Arvid Ryberg, 25 år gammal, har många järn i elden. Han har till exempel varit assisterande coach för ungdomslandslaget i goalball, som tog brons i ungdoms-VM i Sydney 2019.  Han är också delaktig i idrottaren Olof Rydbergs friidrottsatsning som hittills gett svenskt resultat i höjdhopp för synskadade, samt deltagande i både VM och EM. Arvid Ryberg gör dessutom själv en elitsatsning i friidrott, vid sidan av studierna vid Göteborgs Universitet. Stipendiesumma 10 000 kronor.

Ledare

Bert Engström, basket, Göteborg
Bert Engström är spindeln i nätet, den som har ordning på tider, platser, utrustning och mycket mer. Tack vare hans engegemang har KFUM Olympic Göteborg utvecklats till en livskraftig förening inom basket för personer med funktionsnedsättningar. Stipendiesumma 10 000 kronor.

Peter Magnusson och Bengt Brandt, golf, Kinna
Peter och Bengt har sedan några år tillbaka ett stort engagemang inom paragolf i Marks Golfklubb i Kinna. De gör en strålande insats för att ge människor möjlighet att testa och spela golf, oavsett förutsättningar. Peter och Bengt delar på stipendiesumman 10 000 kronor.

Fakta om parasportstipendierna

Stipendierna delades ut på Regionfullmäktige den 24 oktober. Total stipendiesumma är i år 170 000 kronor. Stipendierna instiftades 2001.

För att söka stipendierna krävs att idrottaren/ledaren/klubben/föreningen är verksam i Västra Götaland.

Sedan 2023 hanteras ansökningar och beslut av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. I bedömningsgruppen finns, förutom tjänstepersoner från VGR, även representanter för Västra Götalands parasportförbund och RF-SISU Västra Götaland.

Läs mer om parasportstipendierna här