Filmpolitiskt toppmöte 2023: Paradigmskifte i filmpolitiken?

Efter maktskiften i riksdagen och flera andra tunga politiska församlingar har temperaturen ökat i kulturpolitiken, samtidigt som strukturella globala förändringar fortsätter att orsaka utmaningar för filmen. Den nya regeringen talar om att genomföra ett paradigmskifte, vad innebär det för filmpolitiken? Under Filmpolitiskt toppmöte samlar Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen för sjätte gången politiker, tjänstepersoner och  filmbransch för att diskutera filmpolitikens varande, mål och riktning.

Under Göteborg Film Festival samlas nationella, regionala och kommunala politiker och tjänstepersoner för att tillsammans med tungviktare från filmbranschen och landets regionala produktions- och resurscentrum under en heldag diskutera den svenska filmpolitiken. Under dagen kommer ämnen som det offentligas roll, ägande, svenskhet och kreativ kontroll att avhandlas. 

– Mer pengar än någonsin går till filmproduktion och det har aldrig gjorts så mycket film som nu. De stora streamingtjänsterna har ritat om kartan för både filmbransch och publik. Årets Filmpolitiskt toppmöte känns mer angeläget än någonsin. På bordet ligger flera fundamentala och högaktuella frågor och Göteborg Film Festival är glad att tillsammans med Västra Götalandsregionen välkomna till detta sjätte Filmpolitiskt toppmöte, säger Carina Lindberg Glavå, styrelseordförande, Göteborg Film Festival.

– Svensk film har haft något av ett rekordår vad gäller internationella framgångar, men filmpolitiken har fortsatt många frågor att ta tag i. Det måste vi göra tillsammans. Filmpolitiskt toppmöte har utvecklats till en utmärkt arena för dialog om hur vi ska närma oss framtiden, säger Alex Bergström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Medverkar på Filmpolitiskt toppmöte gör bland andra kulturminister Parisa Liljestrand (M) som öppningstalar; Amanda Lind (MP), ordförande i riksdagens kulturutskott; Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S) och ledamot i riksdagens kulturutskott, Jonas Andersson (SD), ledamot i riksdagens kulturutskott, och Peter Ollén (M), ledamot i riksdagens kulturutskott. Dessutom medverkar Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet, samt regissörerna Abbe Hassan, Sanna Lenken och Salad Hilowle.

Filmpolitiskt toppmöte 2023 kommer att hållas för särskilt inbjudna i Göteborg 27 januari. Göteborg Film Festival arrangerar toppmötet i samarbete med Västra Götalandsregionen.