Ny miljon i kulturstöd till Ukraina

Västra Götalandsregionens kulturnämnd ger ytterligare en miljon kronor till residens för ukrainska konstnärer och för att främja yttrandefriheten i Ryssland och Belarus. Sammanlagt har kulturnämnden hittills avsatt tre miljoner kronor för att visa solidaritet och värna kulturen och det fria ordet i spåren av kriget i Ukraina.

De nya pengarna innebär bland annat att fler konstnärer och publicister kan erbjudas plats att arbeta under några månaders tid. Regionen samarbetar med SWAN, ett svenskt nätverk för residensplatser, som sedan krigsutbrottet har haft ett högt söktryck från Ukraina och som inte ser ut att avta.

– Med den här insatsen förstärker och förlänger vi vårt engagemang. Internationella kontakter gör skillnad i kristid och vi ska fortsätta att visa solidaritet – både för ukrainska konstnärer och för de som drabbas av den kraftigt inskränkta yttrandefriheten i Ryssland och Belarus. Residensen skapar också relationer som förhoppningsvis lever kvar den dagen kriget är över, säger Alex Bergström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Större delen av det tidigare stödet på två miljoner kronor har gett konstnärer och publicister en möjlighet att fortsätta sitt arbete genom residens – tolv konstnärer från Ukraina, en från Belarus och två från Ryssland har bott och arbetat i Västra Götaland under en period. Pengarna har också använts för att ge ukrainare på flykt möjlighet att ta del av kultur- och idrottsaktiviteter.   

Residensen har genomförts i samarbete med en rad aktörer: Göteborg Film Festival, Konstmuseet i Skövde, kulturtidskriften Glänta, konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors, Konstepidemin i Göteborg samt Göteborgs universitet genom HDK-Valand Campus Steneby i Dals Långed och skrivarlägenheterna i Villa Martinson i Jonsered. 

– Engagemanget hos residensplatserna har varit stort. De har tagit på sig ett generöst värdskap och verkligen ansträngt sig för att skapa kreativa och trygga arbetsplatser. Genom våra insatser har vi visat att en offentlig organisation kan vara snabb och ställa om för att möta omvärldens behov, säger Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen.

Läs mer om residenskonstnärer i denna artikel i VGRfokus.

För kommentarer från Västra Götalandsregionens kulturpolitiker

Alex Bergström (S), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 0706-93 24 44

Carl Forsberg (MP), 1:e vice ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 0762-36 69 63

Daniel Andersson (L), 2:e vice ordf. Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Tel: 0766-29 87 43

Kontakt:

Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen
Tel: 0725-03 43 13