Oscar Ramos fick curatorstipendium 2022

Oscar Ramos var den första att 2022 ta emot kulturnämndens resestipendium för professionella konstcuratorer. Han arbetar bland annat som konstnärlig ledare för NSFW/SVILOVA, en Göteborgsbaserad plattform för samtidskonst.

Oscar berättar:
 
”Tack vare curatorstipendiet kunde jag resa till Mexiko City och till New York under hösten 2022. Syftet med resorna var att underhålla den lokala och regionala konstscenen här i regionen genom att föra den i kontakt med internationella konstplattformar och institutioner. Ett av mina huvudmål med resan var att bjuda in internationella konstnärer för att skapa utställningar i Västra Götaland. Två olika plattformar, Entrance Gallery i New York och Islera Gallery i Mexiko City, accepterade vår inbjudan. Under hösten 2023 kommer båda gallerierna att komma hit för att kurera varsin utställning och göra ateljébesök hos lokala konstnärer.
 
Under min resa till New York fick jag själv också möjligheten att curera en utställning på Entrance Gallery, där vi ställde ut den svenska konstnären Ilja Karilampi.”
 
Gör som Oscar, sök stipendiet! Syftet är att ge en frilansande professionell curator möjlighet att under bättre omständigheter bedriva konstnärlig forskning, nätverka internationellt samt förbereda samarbeten med konstnärer som kan ställa ut i Västra Götaland. Resestipendiet bidrar därmed till kompetensutveckling för curatorer samt till att förstärka infrastrukturen för bild och form i regionen.
 
 
Fotograf porträttbild Oscar Ramos: VGR
Fotograf galleribild Ilja Karilampi på Entrance Gallery: Oscar Ramos