Inspelade webbinarier och föredrag

Flera av våra webbinarier och föredrag spelas in och kan ses i efterhand.

"Leaning into Value" - föreläsning med John H. Falk

Ta del av en föreläsning med John H. Falk, grundare av Institute for Learning Innovation och Emeritus Sea Grant Professor of Free-Choice Learning vid Oregon State University. Han är ledande expert på lärande styrt av en persons behov och intressen. Föreläsningen hålls på engelska och är ca 45 minuter lång. Den gavs som en del av vår samtalsserie Publiken i fokus i september 2023.

Vägar till läslust – inspirationsdag

Den 8 maj 2023 arrangerade Förvaltningen för kulturutveckling en inspirationsdag med titeln Vägar till läslust. En konferens som planerades utifrån en av biblioteksprojektet Sommarbokens grundidéer – att främja den kravlösa fritidsläsningen.

Kortfilm: Reflektioner över jämställdheten i scenkonstbranschen

Filmens syfte är att få i gång reflektion kring jämställdhet inom scenkonstbranschen. Den ska skapa underlag för nyanserade och konstruktiva samtal. Vilka tendenser och beteenden verkar finnas? Hur ser det ut när det gäller allt ifrån tillgång till ledande positioner till val av gestaltning? Välkommen att se, sprida och använda som du vill!

Mötesplats barnkultur: Träslöjd

På den här träffen lotsade hemslöjdskonsulent Sara Degerfält oss igenom olika verksamheter där barn ges möjligheten att slöjda i trä. Kan man tälja med treåringar? Vad är en slöjdklubb? Och går det att slöjda sceniskt?

Mötesplats barnkultur: Techformance

Ta del av inspelat webbinarium från mötesplats barnkultur om Techformance. Techformance möjliggör interaktiv scenkonst där element från nätkulturer och spelvärlden möter teater.

"Revision Relevance" - föreläsning med Nina Simon

Ta del av en föreläsning med den bästsäljande författaren Nina Simon om hur vi kan göra våra kulturinstitutioner mer relevanta för fler. Nina Simon är föreläsare och författare till bland annat bästsäljaren The Art of Relevance. Föreläsningen hålls på engelska och är ca 40 minuter lång. Den gavs som en del av vår samtalsserie Publiken i fokus i maj 2022.

Se filmade föredrag om MIK för ett demokratiskt medborgarskap

Här kan du ta del av en uppsjö korta, kärnfulla föredrag från den nationella MIK-konferens som Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen arrangerade i oktober 2022. Lyssna till flera infallsvinklar på MIK-frågan från en rad professioner och sektorer om varför MIK är en brännande demokratifråga - nu mer än någonsin.

Inspelat seminarium: Kulturdriven platsutveckling – kulturen, platsen eller båda?

All platsutveckling utgår från platsens unika kultur men på vissa platser med många kulturaktörer fungerar de som katalysator för utveckling och laddar om platsen med ny mening och identitet. Välkommen att se ett kulturpolitiskt seminarium som vi genomförde på Folk och Kultur 2022 tillsammans med tre av de kommuner i Västra Götaland som har starka kulturkluster.

Föredrag på temat byggnadsvård och kulturmiljöer

Dunkar ditt hjärta lite extra för kulturmiljöer eller byggnadsvård? Vill du veta mer om hur du ska renovera ett gammalt hus? Då ska du inte missa våra experters föredrag om alltifrån Amerikahus och lekstugor till förläggaregårdar och ängens kulturhistoria.

Biblioteksscenen 2021

Ett urval ur förvaltningens seminarieprogram på Biblioteksscenen under 2021 års Bokmässa i Göteborg.

Croissanter & Litteratur

Över en kopp kaffe och en frasig croissant bjuder våra litteraturkonsulenter in till litterära frukostar som oftast rymmer både en föreläsning och mingel. Här är några inspelade seminarier som går att se i efterhand.

Se Kulturting 2021 i efterhand

Den 8 oktober 2021 arrangerade vi Kulturting Västra Götaland och temat var Nystart. Konferensen var en smältdegel med högaktuella perspektiv på kulturlivets nystart. Här kan du ta del av innehållet i efterhand.

Publiken & Arrangören

Samtalen Publiken & Arrangören rör olika teman inom arrangörskapet och förs med sakkunniga gäster som generöst delar med sig av sina erfarenheter. Med samtalen hoppas vi inspirera arrangörer av alla slag genom att resonera kring frågeställningar och val som ni ställs inför i er roll.

Upptäck regionens natur- och kulturarv

Upptäck vårt intressanta natur och kulturarv genom denna föreläsningsserie om alltifrån smygbränningstiden till upphittade föremål och fornlämningar. Inspelat under Arenaveckan i Vårgårda & Herrljunga 2018.

Texten "Skogsklok" tecknad

Skogsklok

Skogens outnyttjade slöjd- och hantverkspotential: ett webbinarium om skog och slöjd hösten 2020.

Se mer

Mer inspelat material, allt från timslånga föreläsningar till kortare filmer, finns förstås på museer och besöksmåls hemsidor. Även i våra sociala mediekanaler erbjuder vi inspelad kunskap.

Göteborgs naturhistoriska museum

GNM:s samlingssida för sina torsdagsföreläsningar, där museets egen personal såväl som inbjudna föreläsare tar upp ämnen som modern genteknik, permafrostens vara eller icke vara och djurens sexliv.

Vänersborgs museum

I Vänersborgs museums filmade material guidar museichef Peter Johansson bland forna tiders föremål och bland gravar och människoöden på kyrkogårdar.

Lödöse museum

Dyk in i i medeltidens värld med museipedagogerna på Lödöse museum.