Hallå där...Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen
Efter många satsningar på barns och ungas läsning vill den ideella föreningen Läsrörelsen sätta fokus på seniorer. Från hösten 2025 och fram till våren 2027 planerar Läsrörelsen att ha en satsning på äldres läsning under rubriken ÄLDRE LÄSER – Läs hela livet. Elisabet Reslegård är ordförande och projektledare för Läsrörelsen och hon kan berätta mer om projektet.
Hur kommer det sig att ni vill göra en satsning på äldres läsning?
- Vi har velat det sedan vi startade för 25 år sedan. Redan då besökte jag, tillsammans med dåvarande ordförande Bengt Westerberg, en stor stiftelse och föreslog att vi skulle göra ett projekt som handlade om äldres läsning. Det var 2021 men då fanns det inget intresse. Vi har även sökt pengar från bland annat Kulturrådet men fått svaret att det inte är en prioriterad grupp, vilket är väldigt konstigt. Om man tittar på våra stadgar är vårt syfte är att arbeta mot den svenska allmänheten gällande läsning. Självklart börjar det med det lilla barnet, men det gäller också äldre.
Kan du ge några exempel på vad som kommer att hända rent konkret i den här satsningen?
- Gemensam läsning är något vi arbetat med i många projekt i Läsrörelsen, det gör vi även även här. Vi ser tre olika grupper av äldre, den första gruppen är de aktiva äldre som är mellan 65 år och uppåt. Där vill vi knyta an till 65 bibliotek i hela landet med läsecirklar och Shared reading. Sedan har vi gruppen av äldre som bor kvar hemma, där vill vi komma i kontakt med ungdomar som kan gå hem och läsa hos dem och prata om det man har läst. Vi tänker oss gymnasieungdomar och att det ska vara en koppling till hemtjänsten. Den tredje gruppen är de som är på äldreboende och där det ofta finns en demensproblematik. Vi vet att musik kan dra i gång minnen och samtal. Dikter kan fungera på samma sätt. Då är det i första hand diakoner som är ute på äldreboenden och vi tänker oss mindre grupper med högläsning och samtal om dikter. Allas Barnbarn Sverige – med äldre som läser för barn i förskolan – deltar också i projektet, liksom Kulturskolan där inriktningen är att äldre skriver tillsammans med ungdomar.
Biblioteken är tänkt att vara involverade i den här satsningen via läsecirklar och Shared reading på 65 bibliotek. Hur har responsen från landets bibliotek sett ut hittills?
- Jag tycker det har varit positivt från regionbiblioteken samtidigt som de säger ”vi kan inte bestämma vad folkbiblioteken ska göra”. Men 65 bibliotek är inte så mycket om man tänker över hela landet. Jag tror att det är fullt möjligt att involvera biblioteken.
Vad händer just nu med i arbetet med ÄLDRE LÄSER – Läs hela livet?
- Vi arbetar för fullt med en ansökan till Allmänna arvsfonden som ska vara inne i januari för att kunna få besked i juni. Vi utgår från att vi får ett positivt besked från Arvsfonden som har äldre som en prioriterad grupp och då startar vi hösten 2025 med läns- och regionupptakter över hela Sverige. Vi har planerat att ha en grand final på bokmässan 2026 och vi kommer även ha en följeforskning av projektet. Den kommer att göras av läsforskaren Olle Nordberg vid Uppsala universitet och presenteras under våren 2027.
Vad vill ni uppnå med den här satsningen, vad önskar du kommer ut av det hela?
- Vi vill med satsningen bryta igenom den passivitet som finns kring äldres intellektuella stimulans genom läsning – och då både genom gemensam högläsning och gemensam egen läsning i grupp. I detta finns också brobyggandet mellan generationer, något som i det moderna samhället har blivit alltmer sällsynt.
Text: Annsofie Andersson
Läs om hur projektet Garanterat bra böcker gjorde skillnad i Varberg här
Läs om tio års satsning på barns läsning i Eskilstuna här
Läs om Svensk Bokkonst som utser landets vackraste böcker här