Låt barnen smaka på påskriset
Att piska någon med påskris kan väcka lite obehagliga associationer. Men faktum är att det är en tradition som går långt tillbaka i tiden, och som har förknippats med kraft och växtlighet.
Att piska varandra med påskriset, eller fastlagsriset, är en tradition som kan spåras ända tillbaka till 1600-talet. Då piskade karln i huset sina familjemedlemmar antingen på fettisdagen eller långfredagen. Piskandet på långfredagen sågs som en symbol för Jesu lidande och skulle ge bot och bättring.
På fastlagen låg fokus på att piska in kraft och växtkraft i barnen. Fastlagssöndagen inleder den tre dagar långa fastlagen och föregår den fyrtio dagar långa fastan innan påsk. Här hängde piskandet ihop med att våren, ljuset och växtligheten var på väg tillbaka.
På 1700-talet blev piskritualen mer lättsam. Traditionen övergick i mer lekartade former där sömntutorna fick ”pisk” av de som redan stigit upp. Det var även fritt fram för barn att piska sina föräldrar. Det var ofta björkris som användes för ändamålet.
Fastlagsrisningens ursprung har även sökts i urgammal naturmagi och påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande.