Nyhetsbrev Djur & odjur

broderimaterial och kuvert

Under tretton veckor skickade vi ut ett nyhetsbrev i veckan till dem som är med i projektet Djur odjur – broderiutmaning i karantänslöjd. Det handlade om trådar, stygn, djur, odjur, slöjdföreningar, personerna som broderar och mycket mer. Efter det trettonde nyhetsbrevet skickar vi ut nyhetsbrev vid behov, några gånger om året, för att informera om turnén av verket som vi gjort tillsammans. På den här sidan fyller vi på med länkar till nyhetsbreven allt eftersom vi skickar ut dem.

Djur & odjur på väg till Lerum

Då var sommaren slut och utställningen packas ihop efter sitt sommarnöje på Gunnebo slott. De får nu vila en dryg månad innan utställningens nästa stopp som är i Lerum. I det här nyhetsbrevet får du veta mer om ett högaktuellt djur, stören. Vi har också intervjuat textilkonstnären Lina Odell och bjuder in till nya slöjdutmaningar.

Läs nyhetsbrevet från september 2024 här>>

Djur & odjur på Gunnebo Slott och trädgårdar

Upptäck Mölndal, Gunnebo slott och trädgårdar, lär dig mer om Salamandlar och läs intervju med Ingela Wahlberg som är textilforskare och broderinörd.

Läs nyhetsbrev från juni 2024 här>>

Djur & odjur firar midsommar i Lysekil

Nu gör Djur & Odjur ett stopp på 59:an i Lysekil. De finns där från 25 maj till 22 juni. I nyhetsbrevet kan du också träffa en småfläckig rödhaj från Havets hus och så här i EU-valstider har vi intervjuat Camia PIA, en konstnär från Lysekil som slår ett slag för fritt broderi som demokratisk uttryckform!

Läs nyhetsbrev från maj 2024 här >>

Djur & odjur på Halmens hus i Dalsland

Djur & odjur visas på Halmens hus i dalsländska Bengtsfors 23 mars - 27 april. Har du inte möjlighet att åka dit under utställningsperioden, kan du hämta inspiration till olika halmdjur på digitalt museum. Ha en fin vår!

Läs nyhetsbrev från mars 2024 här >>

Djur & odjur firar jul i Bohuslän

I december packas utställningen upp på Sundsby Säteri på ön Mjörn i Tjörns kommun och från och med den 19 december kommer du ha möjlighet att se utställningen där. Den visas minst fram till och med den 18 februari. Vi bjuder också på ett nytt broderiporträtt, där vi träffar Johan Åberg som tröttnade på modeindustrin och började färga med indigo och laga med Sashiko. Du får också ett litet annorlunda boktips!

Läs nyhetsbrevet från december 2023 här >>

Djur & odjur – äntligen i Stockholm!

Vi vet inte hur många gånger vi har fått frågan "När kommer den till Stockholm" sedan utställningen påbörjade sin turné i september 2020. Men nu är den där. Från den 7 juni till den 3 september kommer Djur & odjur visas vägg i vägg med utställningen Mellan fabel och fauna. Hur perfekt blir inte det?! I brevet kan ni läsa mer om den utställningen, om Medeltidsmuseet och om programmet som kopplas till detta. Vi delar också med oss av några andra Stockholmspärlor och hoppas att ni vill vara med och tipsa på facebooksidan som äntligen verkar ha fått bukt med spam... 

Läs nyhetsbrevet från juni 2023 här >>

Djur & Odjur drar till fjällen!

Vad kan vara mer passande som inledning på detta nyhetsbrev än Eva Grundéns bidrag till vår fantastiska utställning - En Fjällko! Nu ska nämligen utställningen hänga i Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen från den 25 februari till den 25 mars. Härligt att våra Djur & odjur får lite sportlov va?

Läs nyhetsbrevet från februari 2023 här >>

Just nu i Göteborg!

I helgen har du möjlighet att se utställningen Djur & odjur på Kronhuset i Göteborg, endast 10 minuters promenad från Centralstationen. Den visas som en del av evenemanget Inget nytt under granen där vi hemslöjdskonsulenter i Västra Götaland med olika samarbetspartners under några dagar har samlat slöjd, konsthantverk och mode som håller. En blandning av utställning, försäljning, workshops och föreläsningar med det övergripande temat är hållbarhet.

Läs nyhetsbrevet från december 2022 här >>

Djur & Odjur stannar i Västmanland men flyttar till Sala!

I helgen var sista chansen att se utställningen Djur & odjur på Stenhuset i Surahammar. De har gjort en film som du kan kolla in här nedanför, det är alltid spännande att se broderierna igen på nya platser!

Läs nyhetsbrevet från oktober 2022 här >>

Efter en intensiv sommar i Västra Götaland fortätter Djur & Odjur till Stenhuset i Surahammar

Under sommaren har Djur & Odjur visats på olika håll i Västra Götland: Falkängens Hantverksby på Kinnekulle, Slöjdmässan i Hjo och på Nordens Ark. På Nordens Ark fick den möta en helt ny målgrupp och vi är fantastiskt glada att höra att varenda gång som vår kontakt tittade förbi lokalen var det någon eller några av parkens besökare som hade slagit sig ned vid bordet där vi hade dukat upp med broderimaterial. 

Nu är våra Djur & Odjur på plats i Västmanland på Stenhuset i Surahammar och utställningen öppnar på lördag!

Läs nyhetsbrevet från september 2022 >>

Här saknar vi några nyhetsbrev som försvunnit någon stans på nätet. Förhoppningsvis kan vi fiska upp dem någon stans och fylla på med dem här!

Djur & odjur önskar god jul!

Nu är det alltså jul igen! Tänk att ett helt år har gått sedan vi satt här med våra julkulor och hande Julkul... Utställningen har turnerat vidare och visas nu i Nyköping på Sörmlands museum och i januari ska den vidare till Jönköpping. Bokningarna för 2022 trillar in för fullt och det är bara ett fåtal luckor att fylla. Här kommer ett kort litet nyhetsbrev som kanske kan ge inspiration till att brodera i helgerna som kommer!

Läs nyhetsbrevet från julen 2021 här >>

Djur & odjur på Sörmlands museum i Nyköping

Efter lite vila är det nu dags för våra djur och odjur att visas upp igen! Den här gången på Sörmlands museum i Nyköping. Redan idag 27 december klockan 11 är det premiär och en och annan kanske redan har tjuvtittat på utställningen där den hänger i entrén till museet!

Läs nyhetsbrevet från december 2021 här >>

Djur & odjur fortsätter till Mora

Nu tackar vi Värmland som har tagit hand om våra Djur & odjur i ett par månaders tid! Några fina broderier med Frödingtema har kommit in och vilket som vinner får vi reda på i nästa utskick! Nu går stafettpinnen vidare till Dalarna och Mora! Eftersom vi tappat bort bilden på vår karta är det ju tur att Dalarna har "E lita kula me bara Dalarna på".

Läs nyhetsbrevet från september 2021 >>

Djur & odjur landar på Alsters herrgård

Våra Djur & odjur fortsätter sin resa genom Sverige! Tänker att det är lite som Nils Holgerssons resa men när de nu når Värmland så landar de inte på Selma Lagerlöfs Mårbacka utan på Alsters herrgård utanför Karlstad som istället är Gustaf Frödings minnsegård.

Läs nyhetsbrevet från augusti 2021 >>

Djur & odjur - Till solens och vindarnas ö

Kalmar läns Hemslöjd tar Djur och odjur på ytterligare en resa. Nu bär det av till solen och vindarnas ö och Ölands Museum Himmelsberga, där broderierna visas under perioden 1–25 juli. Utställningen kommer att hänga i Stacketorpet. I nyhetsbrevet berättar Julius som är chef på Himmelsberga och Thea som är hemslöjdskonsulent i Kalmar för oss om himmelsberga och vad som är på gång i detta nyhetsbrev.

Läs nyhetsbrevet från juni 2021 här >>

Djur & odjur - Hör nu på, govänner, så ska jag för er berätta...

Ja, nu är det dags för ett nytt nyhetsbrev och i det ska vi berätta vad som är på gång för våra Djur & odjur. De har nu landat på en närmast magisk plats, nämligen Astrid Lindgrens barndomshem Näs i Vimmerby. Där ska utställningen visas från 5-27 juni och sedan far den vidare till Öland. 

Se kudden som Astrid Lindgren själv broderat och läs om den broderade namnlappen som förde hennes föräldrar samman.

Läs nyhetsbrevet från maj 2021 här >>

Djur & odjur - Skåne nästa

Tänk att nu är det mer än ett år sedan vi påbörjade den här resan tillsammans! Då hade vi väl inte en tanke på att vi fortfarande skulle sitta här med begränsningar och restriktioner, men med vacciner och våren i antågande vågar vi kanske hoppas att vi kan börja träffas igen.

Regionmuseet i Skåne kommer att öppna lite försiktigt under utställningsperioden och kompletterar förstås med digitala aktiviteter. i nyhetsbrevet kan du förstås läsa mer om Skånska yllebroderier.

Läs nyhetsbrevet från april 2021 här >>

Djur & odjur firar födelsedag

Tänk att nu är det precis ett år sedan vi påbörjade den här resan tillsammans! Och då, i mars 2020 kunde vi inte ens ana att vi såhär, ett år senare fortsatt skulle leva med begränsningar och restriktioner. Men med vaccinationer och vår i antågande vågar vi kanske hoppas att vi kan börja träffas igen?

Nu ska vi fira det vi har åstadkommit tillsammans under Djur & odjurs första år!

Läs nyhetsbrevet från mars 2021 >>

Djur & odjur - bland djur och odjur

Just nu befinner sig våra broderier på Göteborgs Naturhistoriska museum. Det råder full aktivitet då utställningen ska hängas inför vernissagen den 4 januari. Museet håller förstås stängt men kommer att leverera mängder av digitala upplevelser! Att från tävlingar och workshops till digitala visningar och spännande instagraminlägg.

Läs nyhetsbrevet från januari 2021 här >>

Nyhetsbrev i december - Utställningen till Ljusdal

Heja er, ni är fantastiska! Efter en lite mindre aktiv höst sprudlar det av slöjdglädje i Facebookgruppen igen. Så många roliga idéer under hashtagen #kuljul! Nu är det december och som ett avslut på året med Djur&odjur vill vi bjuda in till ett sista elvakaffe på Zoom, ett elvakaffe som doftar pepparkakor och glögg! Dessutom är det dags för utställningens tredje stopp. Ännu en ort på L tar emot våra Djur & odjur, nämligen Ljusdal och i det här nyhetsbrevet kommer vi därför ägna lite extra tid åt Gävleborg!

Läs decembers nyhetsbrev här

Om Delsbosöm  Om Järvsösöm Om slarvsöm

Nyhetsbrev i November - #kuljul

Äntligen - ett nytt nyhetsbrev! Vi har haft en sommar och en tidigt höst där vi faktiskt kunnat ses och slöjda lite tillsammans, om än utomhus. Men nu är vi här igen; vinter, avstånd och karantän. Här presenteras vinnarna i de två senaste utmaningarna. Vi kommer också att kort berätta om utställningens nästa stopp och framförallt inspirera till #kuljul - en ny utmaning som vi hoppas du vill vara med på!

Läs novembers nyhetsbrev här

Nyhetsbrev i september - rapport från Vänermuseet och information om nästa stopp Norrbotten

Nu är det snart dags för ett nytt nyhetsbrev! Nu har utställningen snart visats färdigt på Vänermuseet i Lidköping och ska ge sig av vidare till Norrbotten! 

Läs septembers nyhetsbrev här

Nyhetsbrev i augusti - inför vernissagen på Vänermuseet

Äntligen ett nytt nyhetsbrev! Den 1/9 kl 17.30 är det dags för vernissage. Då öppnas portarna för Djur&odjur på Vänermuseet! Tyvärr håller ju fortfarande coronan sitt grepp om oss och vi måste förhålla oss till de rekommendationer som finns. Det betyder att vi i första hand rekommenderar att du följer vernissagen via Vänermuseets Facebook och bokar in ett besök på museet för att se utställningen någon annan dag under utställningsperioden. Sara och Kristina kommer också att lägga upp film och ljudklipp från utställningen under tisdagseftermiddagen och dem hittar du i vår Facebookgrupp och på vår hemsida.

I detta nyhetsbrevet blir det mycket fokus på just utställningen men lite av våra återkommande delar finns också med!

Läs augustis nyhetsbrev här

Trettonde nyhetsbrevet - Sista veckobrevet

Det trettonde veckobrevet eller kanske är det det första av de kommande månadsbreven? I förra veckan passerade vi deadline, sista inlämningsdag för broderierna! Och som det har broderats! Vissa dagar kom det laddats upp över 10 nya broderier per dag i Facebookgruppen. Av de 850 lappar vi skickade ut i projektets början har vi fått tillbaka över 550 små fantastiska broderier och då vet vi att några till försenade är på väg in. Nästa vecka lämnas de över till textilkonstnär Erik Torstensson som ska få bekanta sig med dem och tänka ut hur de ska sammanfogas inför "Syfestivalen på Nääs" i augusti!

Läs det trettonde nyhetsbrevet här >>

Tolfte nyhetsbrevet - Slutspurt

Då så var vi klara med första momentet - det vill säga själva lapparna är fyllda med djur och odjur och antingen på väg till oss med posten eller redan framme hos kompisarna i lådorna i Skövde. 

Den här gången blir det nästan "bara" de fantastiska utflyktsmålen som kommit in via Facebook, men en utmaning och något stygn och ett djur/odjur hinner vi också med.

Läs det tolfte nyhetsbrevet här >>

Elfte nyhetsbrevet - dags att skicka in!

Nästa tisdag, när nästa veckobrev ska postas hoppas jag att ni alla har sickat iväg era brev så här kommer det lite pepp för er som inte är färdiga. Och lite tips på vad du som redan är färdig kan hitta på att göra. Veckans intervju är med Mari-Louise Franzén som har ärvt ett forskningsarbete om Albert Pärlstickare. Självklart blir därför pärlbroderi veckans stygnutmaning, eller snarare bling i största allmänhet!

Läs det elfte nyhetsbrevet här >>

Tionden nyhetsbrevet - Mot nya mål!

Den här veckan blir det lite allt möjligt i det här veckobrevet. Du som inte redan har kommit igång ska få lite hjälp med det. Du som redan är klar och behöver något annat att göra ska få en härlig utmaning. Vi har pratat med textilkonstnären Henriette Ousbäck och vi har fått minst ett nytt gympapass att ta tag i. Dessutom har vi kollat upp vad hemslöjdsbutikerna har för favoritbroderi och så ska vi börja att blicka frammåt!

Läs det tionde nyhetsbrevet här >>

Nionde nyhetsbrevet - Mästare och utbildning

Alltså! Fattar ni att det redan har gått 9 veckor, vi började ju nyss!!! För vissa av oss börjar det bli dags att lägga in en högre växel där för introducerar vi nu Hejjarklacken på Facebook!

I det här projektet deltar en salig blandning av nybörjare och proffs, gamla och unga. Kanske har du fått blodad tand och vill lära dig mer om broderi? Eller är det först nu du har upptäckt hur bra du är på att stötta andra i sina broderier och är redo att bli cirkelledare i det lokala studieförbundet? Vi pratar med Anna-Karin Jobs Arnberg som har mästarbrev i broderi och kollar in utbudet av kurser och utbildningar.

Läs det nionde nyhetsbrevet här >>

Åttonde nyhetsbrevet - Broderi och politik

Låt oss prata broderi och politik! Vilka kopplingar finns det? Vilka använder broderi för att lyfta fram sitt budskap? Broderade fanor i arbetarrörelsen. Arga korsstygnsbroderier som pekar finger åt allt och alla. Textilkonstnärer som berättar en historia om missförhållanden och rättigheter. Är broderi förslösad kvinnokraft eller finns det en rädsla för att kvinnokraft ska få ta plats?

Den här veckan har vi dykt ner lite här och där och plockat ihop olika trådar om politiskt broderi!

Läs det åttonde nyhetsbrevet här >>

Sjunde nyhetsbrevet – let's tvist again!

Lets tvist again, like we did last summer! Så låter ju den gamla slagdängan. Vi skulle vilja hävda Let's tvist again, like we did last århundrade!

Detta veckobrevet blir lite annorlunda. Vi ska nämligen bara och enbart frossa i tvistsömmens underbara vara och icke vara. Vi inventerar Digitalt museum, spanar runt på Facebook och gör ett djupdyk i en skånsk tygkammare.

Läs det sjunde nyhetsbrevet här >>

Sjätte veckobrevet – pausgympa!

Det sjätte veckobrevet är här och nu gäller det att vi inte sitter och stelnar till. Den här veckan har vi samlat tips på bra pausgympaövnignar. Vi har också pratat med brodösen Emma Ihl och med Britten Dahné som försöker få liv i Hemslöjden på Gotland igen.

Läs sjätte veckobrevet här >>

Femte veckobrevet – böcker!

Femte veckobrevet och den här gången handlar det om böcker. Böcker om broderi, djur, odjur, facklitteratur, bilderböcker och skönlitteratur. Som ni vet är Djur & odjur ett samarbete mellan Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och Hemslöjdsföreningarna. Hemslöjdsföreningarna har ju ett alldeles eget bokförlag. Lite längre ner berättar Ulrika Rapp som arbetar på Hemslöjdens förlag mer om det. I torsdags släpptes nämligen teknikäftena Ändra och Brodera retro. Carina Olsson som har skrivit den senare möter vi i veckans intervju.

Läs femte veckobrevet här >>

Fjärde veckobrevet – digitalt elvakaffe och konstnärlig gestaltning

Nu kan vi berätta vem som ska ta sig an arbetet med att forma alla lapparna till ett gemensamt verk. Textilkonstnären Erik Torstensson (som har gjort bilden nedanför) berättar om hur han tänker kring uppdraget och Djur & odjur. Lena Strömberg berättar om Handlaget i Östersund som möts digitalt nu i Coronatider. Snart ska vi alla (som vill) träffas via skärmen och du får en ny utmaning genom veckans stygn!

Läs veckobrev 4 här >>

Tredje veckobrevet – broderi i kristid

Kan ni tänka er? När anmälan stängde den 14/4 var det över 850 personer anmälda till projektet och ni representerar tillsammans över 90 olika slöjdföreningar och grupper. När vi drog igång projektet hoppades vi på 100, men trodde på 10. Vilken kraft det som finns i hemslöjdsvärlden!

Nu hjälps vi alla åt att peppa varandra så att alla känner fortsatt inspiration till broderiet. Nedan syns den första skörden brev till vårt kontor i Skövde. Här kommer ett rykande färskt veckobrev som har temat broderi i kristid. Vi tänkte att vi river av det temat såhär tidigt i processen, så kan vi ägna oss åt annat i kommande veckobrev. Häng med!

Läs veckobrev 3 här >>

Andra veckobrevet med broderifilm och digitalt museum

Då var det dags för det andra veckobrevet! Den här gången blir det lite film, några godbitar från digitalt museum, boktips och mycket mera. På Regionens hus i Skövde har vi fått bannor för att vi får för mycket post för våran lilla postbox. I posthanteringen har de nu fått skapa en särskild låda för alla broderier som droppar in. Men ni som redan är klara och har skickat in, visst hänger ni med oss ett tag till?

Läs veckobrev 2 här >>

Första veckobrevet. Nu sätter vi igång!


Här kommer det första veckobrevet till dig som är med i vår broderade karantänslöjdsutmaning Djur & odjur. Vi är nu uppe i 720 anmälda och man kan fortsätta att anmäla sig fram till midnatt. Vissa av er har redan broderat klart, men vet ni vad, låt det gärna ligga till sig lite... Självklart ska ni inte överarbeta men en av tankarna är ju att ni ska ha att göra, så ha inte för bråttom! Längre ner kan ni läsa en intervju med textilkonstnär Jennie McMillen och ett av hennes tips är att man ska låta broderiet ta tid!

Läs veckobrev 1 här >>

Facebookgruppen Djur odjur – broderiutmaning i karantänslöjd

Vi har en Facebookgrupp för Djur & odjur där alla som är intresserade är välkomna att gå med. Där delas arbeten under arbetets gång och deltagarna tipsar och inspirarera varandra på olika sätt. 

Gå med i Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd

 

<< Tillbaka till Djur & odjur