Konsultation och processtöd

Bibliotekskonsulenterna erbjuder konsultativt processtöd, workshops och föreläsningar till folkbiblioteken i Västra Götaland.

Om ni har en fråga eller ett utvecklingsområde som ni skulle vilja arbeta vidare med kan vi fungera som samtalspart och ge råd i frågor inom biblioteksområdet. Det kan vara kortare konsultationer vid något enstaka tillfälle, men konsultationer kan också sträcka sig över en längre tid.

Vi kan till exempel ge stöd i arbetet med biblioteksplaner, vägledning i arbetet med bibliotekets tillgänglighet, utformande av fortbildning och kompetensutveckling inom olika områden, stöd för lokala användarstudier och inspiration kring metodutveckling.

Vi besöker gärna bibliotek för ett förutsättningslöst samtal eller för att diskutera verksamhetsutveckling och förändringsarbete. Vi kan komma och hålla i workshops och föreläsningar på APT, personaldagar eller vid andra tillfällen. Vi kan träffa delar av personalen, enbart chefer eller hela personalgrupper.

Exempel på bokningsbara insatser

Nedan följer ett antal exempel på processtöd, workshops och föreläsningar som går att boka direkt. Utöver dessa kan vi också skräddarsy insatser utifrån era behov och förutsättningar.

Allt du behöver veta om bibliotek – för förtroendevalda

För de kommuner som står inför ett arbete med biblioteksplan och har behov av att diskutera lokala förutsättningar och utvecklingsmöjligheter och lyfta bibliotekets roll i kommunen, arrangerar vi träffar då politiker får veta mer om folkbibliotekets delar, roller och ansvar. Planering och utformning av upplägg sker i samarbete med biblioteksansvarig i kommunen.

Kontakt: kajsa.lunde@vgregion.se

Bibliotek och demokrati i teori och praktik – för bibliotekspersonal

Hur kan folkbibliotekets demokratiska roll fungera bättre, mer säkert och långsiktigt? Hur kan man agera när verksamheten ifrågasätts? I denna föreläsning och workshop för bibliotekspersonal går vi igenom aktuell forskning, lagar och styrdokument samt diskuterar dilemman som uppstår då det demokratiska uppdraget testas i praktiken.

Kontakt: kajsa.lunde@vgregion.se

Kultur för alla – boka en fortbildning om tillgänglighet

Alla har rätt att gå på museum, konstutställningar, konserter, festivaler eller till biblioteket. För att det ska vara möjligt för alla att delta behöver miljöer, information och verksamhet vara tillgängliga. Men hur gör man? Hur kan tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning?

Vi erbjuder en kostnadsfri fortbildning där vi går igenom vilka behov besökarna, deltagarna och utövarna kan ha. Vi inleder med en föreläsning, sedan håller vi en workshop kring hur tillgängligheten kan förbättras i just er verksamhet.

Läs mer/boka

Riktlinjer digital folkbildning – processtöd

Behöver ni dra upp riktlinjer eller rutiner för hur ni handleder i andras digitala tjänster? Sätta gränser och reda ut bibliotekets roll i kommunen i relation till andra aktörer? Flertalet bibliotek har tidigare genomgått processer och det finns gott om material och stöd att få i en sådan process. Vi kan erbjuda flera olika workshops, processtöd och vägledning i arbetet. Läs mer om denna typ av arbete på digiteket.se  och ta kontakt med oss om ni har frågor.

Kontakt: kajsa.lunde@vgregion.se

Att skriva biblioteksplan – processtöd

Vi kan bidra med process- och planeringsstöd, regional och nationell överblick och verktyg för att analysera lokalsamhällets behov och stöd i form av workshops och möten med bibliotekspersonal eller tillsammans med andra förvaltningar. Vi kan också läsa och kommentera planer och ge tips på vägen i det fortsatta skrivandet. Här finns mer vägledning i arbetet med biblioteksplaner. Kontakta gärna oss för att boka in vägledande samtal eller större insatser för hela personalen.

Kontakt: kultur.biblioteklitteratur@vgregion.se

Nationella minoriteter – processtöd

Vi kan bidra med processtöd för att hjälpa biblioteken att implementera sina kunskaper från kompetenspaketet om nationella minoriteter. Processtödet är utformat som workshops kring bland annat dialog, samverkan och samråd, anpassningar utifrån lokala förutsättningar, en djupare förståelse för ämnet samt stöd i processen att utveckla verksamheten i enlighet med kompetenspaketets taxonomi. Även konsultation i andra frågor som rör nationella minoriteter och bibliotek är möjlig. Kontakta oss för en dialog kring vad just ert bibliotek behöver. 

Kontakt: asa-maria.berg.levinsson@vgregion.se

Bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända – processtöd

Behöver ni inspiration till ert arbete med nya svenskar? Är ni i behov av tips eller bollplank kring andra frågor som rör mångspråksarbete på bibliotek? Boka gärna en inspirationsföreläsning eller workshop med oss om detta. Vi kommer även ut och konsulterar på plats i enskilda frågor om behov finns. Kontakta oss gärna i stort som smått, så kan vi kartlägga behoven och föreslå insatser.

Kontakt: asa-maria.berg.levinsson@vgregion.se

Tillgänglighet på bibliotek

Att gå till biblioteket, på bio, en konsert eller en konstutställning är för de flesta av oss någonting alldeles självklart. Men inte för den som har en funktionsnedsättning. Kulturförvaltningen verkar för att alla ska ha lika möjligheter att ta del av bibliotekens tjänster och är en resurs i tillgänglighetsarbetet.

Vi erbjuder konsultation, arrangerar utbildningar och konferenser, bevakar viktiga nyheter inom området och driver nätverk som ger möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter med kollegor.

Kontakt: ing-marie.c.eriksson@vgregion.se sara.troen@vgregion.se

Kontakta oss!

Kontakta Biblioteksgruppen om ni vill boka konsultation, workshop eller föreläsning eller har frågor. Mejla oss på kultur.biblioteklitteratur@vgregion.se 

Det går också bra att kontakta enskila konsulenter direkt. Här har vi samlat kontaktuppgifter till konsulenterna inom biblioteksutveckling och litteratur.