MIK och digital kompetens
Medie- och informationskunnighet, MIK, är de kompetenser som gör att människor kan söka, analysera, värdera, använda och skapa innehåll i olika mediala genrer och former. Att förstå mediernas roll, att kritiskt kunna värdera information och fatta välgrundade beslut både som sändare och mottagare, är kärnan i yttrande- och informationsfriheten.
Folkbiblioteken ska verka för att öka kännedom om hur informationsteknik kan användas för kunskapsinhämtning, lärande och delaktighet i kulturlivet. Den digitala delaktigheten samt digital kompetens, förmågan att bedöma och kritisk granska information och att veta hur digital information skapas och sprids, blir därmed en uppgift för biblioteken.
De flesta bibliotekstyper arbetar idag med MIK och digital kompetens i sin verksamhet. Frågor om informationssökning, sökmotorer, källkritik, sociala medier, visuell läskunnighet och AI berör människor på olika sätt genom livet. Skolbibliotekarier fungerar som en viktig pedagogisk resurs för MIK-arbetet och arbetet med digital kompetens i skolan utifrån läroplanernas skrivningar. Folkbiblioteken arbetar med att främja allmänhetens digitala kompetens genom handledning, föreläsningar och workshops. Bibliotekarier på universitets- och högskolebiblioteken undervisar om MIK i enlighet med kursplaner och Högskoleförordningen.
För dig som jobbar med digital folkbildning på folkbibliotek finns ett regionalt nätverk att gå med i.
På Förvaltningen för kulturutveckling arbetar flera konsulenter med att främja bibliotekens arbete med digital kompetens. Flera olika medarbetare arbetar också utifrån MIK-begreppet, bland annat konsulenterna inom bibliotek, film, konst och litteratur.
Vi samarbetar ofta med andra aktörer utanför förvaltningen och med MIK-frågor i stort inom regionen. Förvaltningen (Biblioteksgruppen) är bland annat medlem i MMM-nätverket (Möten Med MIK) som regelbundet arrangerar nätverksträffar och konferenser. Den senaste föreläsningen som arrangerades var 1 december 2020, då skolbibliotek stod i fokus för föredrag, panelsamtal och gruppdiskussioner.
Här kan du läsa mer om förvaltningens arbete inom MIK-området
Kontakta oss för konsultation och fortbildning
Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar även fortsättningsvis fortbildning inom digital kompetens och aktiviteter kopplade till Digiteket.
Ta kontakt med kajsa.lunde@vgregion.se eller orjan.hellstrom@vgregion.se om du vill veta mer.