Nyhetsbrev sätter ljus på hbtq+-frågorna i Skaraborg

En laptop står uppslagen. På skärmen syns rubrikerna HBTQ+ Nytt, Aktuellt och Boktips.
Fotograf: Annsofie Andersson

Barnbibliotekarien Emma Bladby tyckte det fanns kunskapsluckor om hbtq+-frågor på biblioteket där hon jobbade. För att ändra på det startade hon och en arbetskamrat ett nätverk. Nu sprider de kunskap och tips via ett nyhetsbrev som går ut till kollegorna. "Vi har fått jättepositiv respons, många tycker det är kul och inspirerande", säger Emma.

Sedan tre år tillbaka är ett femtontal bibliotekarier med i hbtq+-nätverket i Mellansjö. Från början skulle nätverket bara finnas i Skövde men efter hand breddades det till täcka hela Mellansjö, det vill säga åtta kommuner i Skaraborg. Varannan månad har de möte, däremellan tipsar de varandra via en Teamsgrupp om allt från evenemang och dagar att uppmärksamma, till film- och boktips.

- Ganska snart tänkte vi att det var en god idé att ha ett nyhetsbrev och berätta vad vi gör. Vi ville också på något sätt upplysa våra kollegor om hbtq+-frågor. Därför har vi också med en del begrepp som vi förklarar, exempelvis vad trans eller queer är och innebär, berättar Emma.

Emma Bladby har kortklippt brunt hår och bär glasögon med bruna bågar. Hon har en näspiercing och bär örhängen. Hon är klädd i en blå skjorta med en svart tröja över, bakom henne syns bibliotekets regnbågshylla.
Emma Bladby, barnbibliotekarie Tidaholms Stadsbibliotek.
Fotograf: Privat foto

Belyser och upplyser

Varannan månad får alla biblioteks-medarbetare i Mellansjö nyhetsbrevet i sin mailkorg. Förutom lite terminologi från hbtq+-världen kan det innehålla tips på böcker och filmer, temadagar man kan uppmärksamma, aktuella diskussioner och fördjupningar och information om vad nätverket gör just nu. Syftet är att framför allt belysa och upplysa.

- Vi får fortsätta så länge det finns okunskap. Det här inte något som vi har fått avsatt tid för, vi gör det utöver allt annat. Förhoppningsvis ska det bli mer förankrat och vi kan få mer tid till det här arbetet. Jag tror inte heller att det är någon av Mellansjökommunerna känner att de har råd att hbtqi-certifiera sitt bibliotek, så det här är ett sätt att upplysa, säger Emma.

Behovet av att diskutera med varandra inom ett nätverk är stort konstaterar hon. Det är viktigt att kunna lufta saker i gruppen och speciellt om man sitter själv och vill jobba med de här frågorna på sitt bibliotek. En av utmaningarna med att arbeta med hbtq+-frågor på bibliotek kan vara okunskap hos kollegor, men även besökare som ifrågasätter.

- Det pratar vi mycket om i vår grupp. Vi har försökt lägga upp en lista på vad man kan svara om det kommer någon i disken. Det kan vara klurigt vad man ska svara om någon kommer och är upprörd.

Arbetet går långsamt framåt

Trots att det kan kännas som att jobba i motvind ibland tycker Emma att det ändå går framåt. Kollegor börjar så sakteliga hänga på och hon och en kollega har introducerat regnbågshyllor på flera bibliotek.

- Sedan har vi alla väldigt olika förutsättningar på de olika biblioteken. Jag har väldigt förstående kollegor och chefer som tycker att jag bara ska köra på medan det kan vara kämpigare på andra håll.

Vad önskar du inför framtiden?

- Det hade varit fantastiskt om vi fick mer avsatt tid och kunde storsatsa mer. Det finns ju andra kommuner som är lite mer exemplariska, Västerås har till och med regnbågsbibliotekarier. En önskan hade också varit att kunna bjuda in till fler föreläsningar eller få hit Drakar och Dragqueens – det hade varit kul.

Text: Annsofie Andersson

Läs om vad som händer på de fem resursbiblioteken här

Läs om hur folkbiblioteken i Lund har skapat en egen utbildning med hbtq+-perspektiv här

Läs Mitt biblioteksminne med Johan Paulsen här

Fakta

Mellansjö består av åtta kommuner i Skaraborg: Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

Hbtqi-certifieringen är en process där en verksamhet, med stöd av RFSL, påbörjar eller förstärker ett strategiskt arbete med syfte att skapa en god arbetsmiljö och ett hbtqi-kompetent bemötande. Processen resulterar i en handlingsplan för tre år, vilket också är den tid som hbtqi-certifikatet gäller.

Källor: www.rfsl.se

Letar du efter ett sammanhang där du kan prata om hbtqi-frågor och bibliotek?

På en liten vägghylla står en regnbågsflagga och en skylt med texten Bibliotek.

Västra Götalandsregionens Kulturförvaltning erbjuder olika nätverk för bibliotekspersonal, bland annat ett nätverk som är öppet för all bibliotekspersonal i regionen som vill utveckla biblioteksverksamhetens arbete med Hbtqi-frågor. Läs mer och anmäl dig här.