”Jag tycker att alla bibliotek ska ha en regnbågshylla året om”
I Borås har tre bibliotek en regnbågshylla och två av dem har Mikhe Björk köpt in. Hen har lagt ner mycket arbete på att synliggöra hbtqi på biblioteken i Borås, bland annat via bokpooler, regnbågshyllor, en queer bokcirkel och diplomering. "Vi behöver låta minoriteter ta mer plats. Det betyder inte att vissa får mindre plats, bara att vi tillsammans hyllar vår mångfald", säger Mikhe.
I Viskafors ligger biblioteket vägg i vägg med skolan och när några elever går utanför fönstret vinkar Mikhe till dem. Att det finns en regnbågshylla här tycker hen är otroligt viktigt.
- Det är viktigt att normalisera. Om vi bibliotekarier signalerar att det här något läskigt smittar det av sig på låntagarna. Biblioteket kan bidra mycket genom att sprida de här böckerna och berättelserna.
Diplomering - ett alternativ till certifiering
Mikhe Björk har arbetat mycket med hbtqi-frågor på biblioteken i Borås. När intresset för att skaffa regnbågshyllor på biblioteken var svagt på grund av det var dåligt med plats, tog hen initiativ att köpa in två bokpooler med queer litteratur. Nu finns två flyttbara depositioner, en som riktar sig till skolor och en till folkbiblioteken. I ett projekt har hen även arbetat med att få alla bibliotek i Borås diplomerade av RFSL, ett alternativ till certifiering som utförs av RFSL.
- Att certifiera ett bibliotek är kanske mer värt om man bor i en större stad, medan en diplomering kunde göras lokalt av vårt lokala RFSL. En diplomering görs tätare men med mindre uppdateringar. Den kanske inte har samma tyngd som certifiering men det passade oss bra.
En diplomering eller certifiering är bra, men det viktigaste är att visa att det här är något som biblioteket anser är viktigt och arbetar med tycker Mikhe. Det kan vara en föreläsning, man kan bjuda in någon från RFSL för ett samtal eller starta en queer bokcirkel. Hen tror att många är rädda, men det behöver inte vara en stor grej och det är ok att inte kunna alla begrepp utantill.
- Man behöver inte vara proffs för att läsa ett par queera böcker om året och sedan tipsa om dem och bidra till en ökad förståelse. Det är ingen liten homogen grupp vi pratar om, det finns queera personer överallt. Det gäller inte bara låntagare, vi har även queer personal.
Biblioteket behöver stå enat
Sedan 2020 har hen samarbetat med RFSL kring den engelska bokcirkeln ”Read queerly”. Efter en lite trevande start under covid är det nu en grupp på 8 till 9 personer som ses kontinuerligt. Mikhe har även arbetat med att se till att biblioteket finns representerat på Pride i Borås och i samband med festivalen sammanställer hen ett häfte med queera boktips. I år arbetade sju personer från biblioteket på Pride, men tidigare har det varit trögt att få folk att ställa upp.
- Det är synd för de flesta är så glada att träffa en och det blir många fina möten. Man kanske känner att det här är inte för mig eller att man är rädd att säga fel saker. Men att vara bibliotekarie är ett serviceyrke så vi behöver också synas, konstaterar Mikhe.
Efter att ha arbetat på bibliotek på både mindre och större orter och upplever hen både likheter och olikheter i hbtqi-arbetet i stad och på landsbygd. Homofobin bland unga ser oftast ut på samma sätt på båda ställena, men om du befinner dig på ett bibliotek där det är avstånd mellan biblioteken, kan du bli ensam med ditt arbete säger Mikhe. Därför är det viktigt att man tillsammans bestämmer att arbetet med de här frågorna är viktigt.
- Om någon blir upprörd över att man har en prideflagga uppe ska det inte bli att man puttar fram en person, alla ska kunna säga samma sak och bemöta på samma sätt. Biblioteket behöver stå enat i det, vi jobbar med mänskliga rättigheter här.
Viktigast att hitta någon att bolla med
Att arbeta med hbtqi-frågor på sitt bibliotek behöver inte vara svårt eller komplicerat, det viktigaste att hitta någon att bolla med tycker Mikhe. Skicka ett mejl till fritidsgården eller RFSL och kolla om någon vill samarbeta kring de här frågorna, många vill ha ett samtal och visa vad de gör.
- Om du inte hittar någon i din lokala närhet - leta utanför. Titta på instagram, du kan kolla in bögbibblan och databasen queerlit eller kontakta det regionala bibliotek-hbtqi-nätverket. Leta människor att prata med!
Vad önskar du inför framtiden när det gäller hbtqi-frågorna på bibliotek?
- Jag tycker det är jättebra att det finns regnbågsbibliotekarier men jag tycker att alla ska kunna de här frågorna. Det här ska vara något självklart, inte något främmande eller konstigt. Därför är normalisering en bra grej.
Text och bild: Annsofie Andersson
Läs om hur ett nyhetsbrev sätter ljus på hbtq+-frågorna i Skaraborg här
Läs om att folkbiblioteken vill bli mer involverade i Litteraturstaden Göteborg här
Läs om hur folkbiblioteken i Lund har skapat en egen utbildning med hbtq+-perspektiv här
Mikhes tre bästa queera boktips
Queera tider hbtqi då och nu av Edward Summanen
"Bara för att en faktabok står på barnavdelningen, betyder det inte att vuxna inte borde läsa den! Och detta är ett klockrent exempel. Med fantastiska bilder lyfter Summanen både queer historia, historiska personer, information och inspiration. Den här boken ger en bra grund att stå på och är en underbar läsning."
Transtillstånd av Zafira Vrba Woodski
"Här är en bok som ”tillägnas här med transpersoner världen över. I nutid, dåtid, framtid och alltid”, och det är nog bästa sättet att presentera den. Vi får läsa texter av både Vrba Woodski själv, och andra personer och utmanar den syn samhället har på kön. Inte minst är den fylld av vackra bilder, och har även QR-koder till andra projekt gjord av författaren. Den är svår att sammanfatta, men också svår att släppa!"
Cheer Up: Love and Pompoms av Crystal Frasier
"Det tog emot att läsa en bok om cheerleadning, det måste jag erkänna. Men denna grafiska roman är som en varm och fin filt av mysig queerhet. När den smarta, antisociala och lesbiska Annie ska börja sitt sista år av high school nästan tvingas hon in att bli en cheerleader. Där finns hennes före detta bästa vän Beebee, en transtjej som gör allt för att hålla sina föräldrar lyckliga. Träningen gör att de långsamt börjar återuppta sin vänskap som de trodde de förlorat, och inser att det kanske finns mer än så mellan dem. Tror att denna fina lilla grafiska roman har fallit under radarn för många, men blev både snyftig och fick rysningar av hur rörd jag blev."