Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Smittskydd i förskolan (Hyfs)

 

 

Informationsmaterial

På denna sida finns informations- och utbildningsmaterial som förskolan kan använda i sin verksamhet.

Närområdesansvar

På denna sida finns information om närområdesansvar, hur förskolan hittar den närområdesansvariga vårdcentralen och vilken förskola vårdcentralen har närområdesansvar för.

Kontaktpersoner

Ring till 010-441 24 00 så lotsas ni vidare till rätt smittskyddssjuksköterska. 

Marianne Bengtsson: 
Göteborg, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille, Öckerö.

Ann Hasselberg-Hellberg: Ale, Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda,
Lilla Edet, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål.

Maria Iglicar Berntsson: Ale, Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda,
Lilla Edet, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål. 

Susanne Johansson: Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara. 

Kajsa Lundqvist: Alingsås, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Lerum, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn, Vårgårda. 

Hyfs bytte namn till ”Smittskydd i förskolan” under hösten 2022.
Namnbytet gjordes för att tydliggöra att smittskyddsarbete i förskolemiljö är en prioriterad del av Smittskyddets ordinarie verksamhet. I och med namnbytet så sker uppdateringar på denna hemsida under 2022/2023. 

Läs mer i vårt informationsbrev om vår namn- och verksamhetsförändring. Brevet har skickats ut till våra förskolor, förskolechefer, hygienombud, barnhälsovården och andra kontaktpersoner som kommer i kontakt med vår verksamhet. 

Hyfs - hygiensjuksköterska i förskolan startade i Göteborg 2006 och finns i hela Västra Götaland sedan 2009. Det är ett samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland, barnhälsovården och kommunerna i Västra Götaland. Syftet är att förbättra hygienrutinerna på förskolorna och på så sätt minska antalet infektionssjukdomar bland barnen. Därmed minskas även antibiotikaförbrukningen vilket är en viktig del i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier. Barn i förskoleåldern är ofta sjuka. Att de får infektioner är normalt och en viktig stimulans för barnets immunförsvar. Men, barn som går i förskolan är cirka 20–30 % mer sjuka än hemmabarn. Spridning av infektioner i småbarnsgrupper går inte helt att undvika men genom kunskap om hur infektioner smittar kan man minska onödig smittspridning.

Under hösten 2022 byter Hyfs namn till ”Smittskydd i förskolan”. Namnbytet görs för att tydliggöra att smittskyddsarbete i förskolemiljö är en prioriterad del av Smittskyddets ordinarie verksamhet. Läs mer i vårt informationsbrev.  

Läs mer i:

Delrapport 2006 - 2009 

Slutrapport 2006 - 2012  

IFAUs rapport "Sjukfrånvaro bland förskolebarn – lärdomar från en satsning på förbättrad hygien" om Hyfs arbete går att läsa på denna sida. 

Senast uppdaterad: 2023-03-08 13:10