Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälpmedel- och kostnadsansvar primärvård

Primärvårdens hjälpmedelsenhet har kostnadsansvar för alla hjälpmedel som bekostas av primärvården i Västra Götaland. Vi ger råd och stöd i hjälpmedelsfrågor, handlägger särskild prövning, erbjuder förskrivarutbildningar samt handlägger ärenden vid skada eller förlust av hjälpmedel.

Enheten finns placerad på fyra orter i Västra Götaland och innefattar åtta personer som är hjälpmedelsansvariga/kostnadsansvariga, en administratör och enhetschef.

Kostnadsansvar

Som förskrivare ska man ta reda på vem som ska betala för de hjälpmedel som förskrivs. Kostnadsansvaret framgår av handbokens produktanvisning och styrs av personens folkbokföringsadress.

Det är förskrivaren som ansvarar för hela förskrivningsprocessen och hjälpmedelsansvarig/kostnadsansvarig som har ansvar för hjälpmedelskostnaden. 
I vissa fall krävs en särskild prövning till hjälpmedelsansvarig/kostnadsansvarig innan man förskriver hjälpmedel.
Länk till särskild prövning

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel

I Västra Götaland har vårdgivarna kommit överens om en gemensam handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel. Handboken är ett regelverk för hjälpmedelsförskrivning i Västra Götaland och består av riktlinjer och produktanvisningar.

Carina Helgesson

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-08-16 11:14