Patientens rättigheter
Patientlagen
Lagen stärker och tydliggör patientens ställning och främjar patientens integritet, självbestämmande och delaktighet i mötet med vården.
Patientnämnden
Patientnämnden ska opartiskt utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa patienter, samt bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
Vårdgaranti och valfrihet
Valfrihet innebär att patienten kan få vård i ett annat landsting än där den är skriven. Vårdgarantin anger hur länge patienten som längst ska behöva vänta på att få vård. I dagsläget är det 90 dagar.
Bemötande och kränkning
För att ge ett gott bemötande och en vård på lika villkor till alla patienter och närstående är det viktigt att vårdgivare hanterar situationer som rör bemötande och kränkning på ett korrekt sätt. Nedanstående rutin ger vägledning till dig som vårdgivare.
Rutin vid kränkning av patient och närstående
APT-material om rutin vid kränkning av patient och närstående
Affisch om bemötande till väntrum
Bildspel om bemötande till väntrum
Mänskliga rättigheter
Att få ett gott och jämlikt bemötande i vården, är en del av de mänskliga rättigheterna, svensk lag och sjukvårdens etiska princip om alla människors lika värde. Det gäller både patienter och närstående. Här kan du läsa om vad det står på 1177 om invånarens mänskliga rättigheter i mötet med vården: