Handledning och kompetensbedömning

ST-handledaren ska vara specialist i allmänmedicin och arbeta på samma vårdcentral som ST-läkaren. Att handleda en ST-läkare är ett långsiktigt åtagande och förhoppningen är att handledare och ST-läkare ska följas åt under hela ST-tiden. På den här sidan finns information om handledarens ansvar och länkar till kompetensbedömningsmallar.

Handledaren ska ha kunskap om hela uppdraget och ha en handledarutbildning för aktuell målbeskrivning  (2015 resp. 2021). Vi rekommenderar att handledarutbildningen uppdateras ungefär vart femte år. Handledaren behöver också ha aktuella kunskaper om konsultationsmetodik och ha gått minst en konsultationskurs. Att vara ST-handledare är fantastiskt roligt, men det är också krävande och ett stort ansvar. Uppdraget tar ca 10 % av en heltidstjänst. Vår rekommendation är att en handledare endast i undantagsfall har fler än 1-2 ST-läkare. I ST-kontraktet står mer om handledarens ansvar.

Lathund handledning ST allmänmedicin, (pdf)

ST utbildningskontrakt (Vårdgivarwebben)

Kompetensbedömning

För att veta vad ST-läkaren kan och vilka utvecklingsbehov som finns behöver regelbundna kompetensvärderingar göras. Enligt socialstyrelsen ska bedömningen av ST-läkare:

  • Göras kontinuerligt
  • Omfatta alla aspekter av specialistutbildningen och alla delmål
  • Göras med på förhand kända och ändamålsenliga metoder
  • Dokumenteras

Enligt VGR:s regiongemensamma ST-riktlinjer ska kompetensbedömningar göras minst åtta gånger per år. Det är verksamhetschefens ansvar att se till att det avsätts tid för kompetensbedömningar och att det görs regelbundet.