Vad är viktigt för dig?

Fotograf: Paul Bjorkman

9 juni uppmärksammar vi frågan – ”Vad är viktigt för dig?” Tanken med ”Vad är viktigt för dig?” dagen är att uppmuntra och stödja meningsfulla samtal mellan de som arbetar inom hälso- och sjukvård, patienter och närstående. Det handlar om att skapa utrymme för att lyssna och verkligen förstå vad som är viktigt för en annan människa.

”Vad är viktigt för dig?”-dagen har funnits sedan 2014, då frågan fick sin första uppmärksamhetsdag i Norge. Det hela startade vid en föreläsning några år tidigare, då Maureen Bisognano, Insitute for healthcare improvement (IHI), utmanade sina åhörare att de inte bara skulle fråga sin patienter ”what´s the matter with you?”, utan att också fråga ”what matters to you?”.

Detta satte igång tankarna hos Anders Verge från Norge och tillsammans med Kommunenes sentralforbund och Folkehelseintituttet har så ”Vad är viktigt för dig?” dagen spridit sig i Norge och därifrån till över 50 länder i världen.

2018 var första gången vi uppmärksammade dagen i Sverige. Datumet har skiftat något, för att undvika nationaldagen. I år sätter vi fokus på denna viktiga fråga den 9 juni!

Varför är det viktigt att fråga ”Vad är viktigt för dig?”

Frågan kan ställas på många olika sätt och i olika sammanhang och kan vara stor och lämna utrymme för allt, men också riktas mot specifika områden.

  • Vad är viktigast för dig, just nu?
  • Vad är viktigast att uppnå för dig just nu, med det här stödet du har?
  • När du har en bra dag – vad är det viktiga som gör den bra?
  • Vad är viktigast för dig, att vi känner till om dig?

Att ställa sådana frågor hjälper dig att skapa en relation eller ett partnerskap med personen, vilket i sin tur hjälper dig att se och förstå den personen utifrån det sammanhang de befinner sig i livet och vad som är viktigt för dem. På detta sätt får du bättre förutsättningar att arbeta tillsammans med personen och hitta den bästa vägen framåt!

”Vad är viktigt för dig?” dagen ger möjligheten att stanna upp och fundera över hur vi lyssnar, på vad vi lyssnar och vad vi gör som resultat av det vi får höra.