Vill du läsa till specialistsjuksköterska hos oss?

Film där fyra specialistsjuksköterskor berättar om utbildningsbefattningarna.

Vill du se eller ta bort undertexter? Klicka på symbolen [==] till höger i filmfönstrets nedre list och välj/välj bort svenska.

Bli specialistsjuksköterska genom att söka en utbildningsbefattning. Vad klappar ditt hjärta för? Sjukhusen i väster erbjuder betald specialistutbildning och du kan söka med placering antingen i Kungälv eller i Alingsås.

Du får möjligheten att bedriva dina specialiststudier på arbetstid, samtidigt som du kan känna dig trygg med var din framtida arbetsplats kommer att vara när du har avslutat dina studier.

– Vi får inte glömma att framtidens kompetensförsörjning går hand i hand med det pågående arbetet med att nå verksamheter och ekonomi i balans, säger Anna Falk som är HR-strateg och håller ihop arbetet med utbildningsbefattningarna.  

Varför välja specialistutbildning?

  • Betald utbildning och bibehållen lön: Studera på halv- eller heltid och fortsätt att få din fulla lön.

  • Bredd av inriktningar: Våra utbildningsbefattningar sträcker sig över olika inriktningar; operation, anestesi, intensivvård, akutsjukvård samt psykiatri. Vad fascinerar dig mest?

  • Framtidens Kompetens: Våra utbildningar är inte bara för dig – de är en investering i vår gemensamma framtid inom hälso- och sjukvården.

Ansökan görs på två ställen

Du ansöker till ett specialistsjuksköterskeprogram via antagning.se (högskolan/universitet) och väljer inriktning. Frågor besvaras av respektive vårdenhetschef, alla kontaktuppgifter och mer om hur du ansöker finns i annonserna. Ansökningstiden är 15 februari till 15 mars.

– Det är alltså ett krav att du söker på två ställen, säger Anna. Både via Varbi där du ser förutsättningarna för den utbildningsbefattning du är intresserad av och sedan söker du hos högskola eller universitet via antagning.se.

Transkription av filmen vill du bli specialistsjuksköterska?

Hej, jag heter Archie och jobbar som intensivvårdssköterska. Och jag heter Sara, jag är också intensivvårdssjuksköterska.

Jag heter Elsa och jobbar som operationssköterska och jag heter Sofia och jobbar som anestesisjuksköterska.

Vi jobbade på akutintagningen innan, tillsammans, och när man då arbetade med svårt sjuka patienter så hamnade de ibland här på intensivvården och då blev man väldigt intresserad av vad som hände sen och ville veta lite mer hur vården gick till när vi var färdiga med vår del. Därför sökte jag mig till den här vidareutbildningen. Håller helt med, man stod på larmen nere på akuten och gick vidare till IVA och då började man fundera kring; vad gör de nu för att den här patienten ska må bättre? Den nyfikenheten gjorde att jag valde intensivvården.

Jag har länge velat läsa till operationssjuksköterska och när den här möjligheten kom att få utbildningen betald så kände jag att jag var tvungen att ta den. Jag hade precis fått barn nummer två och att gå på CSN är inte så roligt då. Så att det var bara att passa på.

Jag hade inte heller haft möjlighet att läsa vidare om inte jag hade fått en betald utbildning för jag höll på att bygga hus och hade inte kunnat få lån.

Att specialisera sig i det bästa, tycker jag, man kan göra som sjuksköterska. Man kommer ifrån arbetet på avdelningen och får jobba på ett helt nytt sätt och under helt andra förutsättningar.

Jag tycker att det har varit bra med en utbildningsbefattning där man studerar 50 procent och jobbar 50 procent. För mig innebar det att jag lärde mig tre nya arbetsplatser samtidigt som jag studerade. Jag var på intermediärvårdsavdelning, på postoperativ avdelning och efter den långa praktiken slussades jag in på intensivvårdsrum, med handledare i ryggen. När studierna sen var färdiga hade man ett hum om vad som väntade på arbetsplatsen, både vad gäller kollegor och arbetsuppgifter. Det kändes tryggt!

Jag tycker att det är alltid roligt att utvecklas och lära sig nya grejer och att det blir lätt att om man inte går vidare i arbetet, eller jag blir tröttnar i alla fall om jag inte lär mig något nytt. Kompetensutveckling är ju det bästa vi har då. Jag valde att plugga till anestesisköterska för att det var det jag kände lockade mest. När jag var på akuten så kände jag att när narkossköterskorna kom ner på de svåra larmen så var det de som var så häftiga. Det var de som kunde det som inte jag kunde, och det var det som gjorde mig motiverad att plugga vidare.

Är man intresserad av att liksom djupdyka lite mer kring medicin överhuvudtaget och vill veta lite mer vad som händer med patienterna så tycker jag att det är ett väldigt bra tillfälle att söka sig vidare till en specialistutbildning. Och då är intensivvårds ..., vad ska man säga, genren ... väldigt bred. Man får en väldigt djup kunskap om ganska mycket.

Jag har ju världens bästa jobb nu, operationssjuksköterska är det roligaste man kan vara. Jag tycker att du ska söka en utbildningsbefattning för att det är en fantastisk möjlighet att vidareutvecklas i arbetet och komma längre.


Nu finns det flera olika specialistsköterskeutbildningar. Man kan söka lite grann du ska göra för man kan fördjupa sig inom det område man är intresserad av.