Örjan från Sötåsen nominerad till topp 5 i Sverige

Örjan Ahlin efter prisutdelningen vid Skaraborgs UF-mässa.

Örjan Ahlin, gymnasielärare i entreprenörskap vid Naturbruksskolan Sötåsen, blev i mars utsedd till årets UF-lärare i Skaraborg av organisationen Ung Företagsamhet. Nu har han blivit kandidat till ännu en utmärkelse, då han kvalat in till topp fem i Sverige som årets UF-lärare.

SM i ung företagsamhet hålls den 19 maj. Under tävlingen, som i år hålls digitalt, utses förutom årets UF-lärare också bland annat årets innovation, årets vara och årets säljare. Örjan kommer inför SM att träffa juryn för en intervju som avgör om det blir hans namn som ropas upp under SM den 19 maj. Örjan berättar att han drivs av att se elever överträffa sig själva och lyckas bättre än vad de trott med sina företag:

- De starkaste minnena jag har är de elever som har haft det riktigt kämpigt kanske och som kanske inte riktigt trodde på sig själva, kanske inte riktigt vågade ringa det där samtalet till en rådgivare, kund eller leverantör. Men när de tar studenten och slutar kursen så står de där som fullfjädrade entreprenörer och vågar allt! Det tycker jag är häftigast!

Utmärkelsen grundade sig bland annat i hur Örjan lyckats få fler elever att starta UF-företag och driva sina affärsidéer. Läsåret 17/18 var det 15 UF-företagare på Naturbruksskolan Sötåsen och under Örjans vingar har antalet ökat till 51 UF-företagare 19/20 (av 63 i årskullen). Dessutom har han startat upp 11 UF-företagare på Axevalla Hästcentrum. Han är entreprenörskapssamordnare för naturbruksskolorna i Väst, vilket har resulterat i att han har bidragit till att detta yrkesprogram är bland de största i Sverige.

Zophie Hultsbo är en av de elever som under året drivit sitt UF-företag med Örjans hjälp.

- Örjan som lärare har varit helt underbar, utan honom så hade jag inte kommit så här långt. Ingen trodde direkt på min idé men Örjan sa ”kör bara” och det har ju gått jättebra med mitt UF. Han har varit ett otroligt stöd och funnits där hela tiden. Han skulle svara om jag så ringde honom mitt i natten, berättar Zophie.