De blev bäst i Europa på skog

Österrike är bäst i Europa på skog. Det blev klart under avslutningsmiddagen för Europamästerskapen i skog som hölls under lördagskvällen. Både herr- och damlaget från Österrike var de som presterat bäst när det totala resultatet presenterades. För det svenska laget från Svenljunga blev det en 13:e plats av 22 lag.

Under tre intensiva dagar har 22 lag med 88 deltagare från 17 olika länder tävlat mot varandra i olika moment inom skogsbruk. Tävlingarna inleddes under torsdagen med ett teoriprov och följdes därefter av två fartfyllda dagar med praktiska tävlingsgrenar. Lagen har bland annat fått göra upp om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla en stam.

Många ville uppleva EM på nära håll
Under tävlingsdagarna har runt 2000 besökare kommit till Naturbruksskolan Svenljunga för att uppleva Europamästerskapen i skog. Evenemanget lockade både barnfamiljer som kom för en rolig helgaktivitet, blivande gymnasieungdomar som ville se mer av Naturbruksskolan Svenljunga och yrkesverksamma som lockades av spännande seminarier.

Förutom tävlingarna bjöds också på uppvisningar ibland annat cykeltrial och logging, en branschmässa med ett 40-tal utställare och prova-på aktiviteter kopplade till skolans utbildningar.

-        Vi ville satsa på ett program med aktiviteter för både stora och små. Tack vare allt engagemang från både personal och elever blev det tre fartfyllda och roliga tävlingsdagar som till och med blivit bättre än vad vi förväntat oss, berättar Andreás Gradén, yrkeslärare på Naturbruksskolan Svenljunga som varit en del av arbetsgruppen bakom evenemanget.

Österrike bäst i Europa på skog
På lördagskvällen avslutades evenemanget med en middag för alla deltagare, arrangörer och funktionärer. Under middagen blev det klart att Österrike stod som segrare av 2019 års Europamästerskap i Skog, med vinst för både herr- och damlaget.

-        Vi är faktiskt ganska överraskade, men vi har haft mycket tur under veckan och lyckats undvika att göra några större misstag i grenarna. Vi har haft en härlig laganda hela veckan och hejat fram varandra, säger Michael Grietch från Österrikes lag.

Resultat

Lag herrar
1:a plats: Österrike
2:a plats: Italien
3:e plats: Rumänien
Sverige/Svenljunga: Plats 13

Lag damer
1:a plats: Österrike
2:a plats: Norge
3:e plats: Slovenien

Individuellt herrar
1:a plats: Anderas Egger, Italien
2:a plats: Michael Gritsch, Österrike
3:e plats: Egon Telser, Italien

Individuellt damer
1:a plats: Ines Franceskin, Slovenien
2:a plats: Marte Boe Marstien, Norge
3:e plats: Viil Flaata, Norge

Om EM i Skog

Europamästerskapen i skog är en vandringstävling som i år arrangerades för 18:e gången. I tävlingarna deltog elever och studenter från skogsutbildningar i hela Europa för att tävla om vilket lag som är bäst på både teoretiska och praktiska moment inom skogsbruk. Tävlingarna arrangerades i år för första gången i Sverige, den 23-25 maj på Naturbruksskolan Svenljunga.

Mer information om evenemanget: www.vgregion.se/emskog