Artiklar

Alla Artiklar

  • Julia Andersson tillsammans med sin värdfamilj på APL i Holland
    Uddetorpselever på vift i Nederländerna: ”Ta chansen, detta är något du aldrig kommer ångra”

    Fem elever från Naturbruksskolan Uddetorp fick den exklusiva chansen att få genomföra sin APL utomlands. En resa för livet säger många men hur var upplevelsen egentligen och hur var det att klara sig i ett annat land i tre veckor med en främmande familj de inte kände?

  • Givande temadag om grönsaker, potatis och bär

    Ett fyrtiotal personer medverkade när MATtanken tillsammans med länsstyrelsen och regionen i Västra Götaland bjöd in till temadag med studiebesök och nätverkande på två gårdar i Dalsland.

  • Två skogsmaskiner lastar timmer med bergsvy i horisonten
    Hans-Ulric jobbskuggade utomlands

    Hans-Ulric Göransson, lärare och internationaliseringsansvarig på Naturbruksskolan Svenljunga, valde att jobbskugga på partnerskolan i Tyskland. Utbytet är en del i projektet Erasmus+ som ger elever och personal möjlighet till APL eller jobbskuggning utomlands.

  • Malin Jansson
    Malin Jansson har slutfört utbildningen till Ridlärare IV

    Stort grattis till vår lärare Malin Jansson som nu har slutfört sin förberedande utbildning till Ridlärare IV! Malin är en av Axevalla Hästcentrums duktiga yrkeslärare inom islandshäst och hade länge velat utbilda sig vidare.

  • Roland och hans pappa står framför hönornas hage
    Besök på kycklinggård gav inspiration för offentliga måltider

    Kyckling var temat under en dag för personer som arbetar med upphandling och planering av offentliga måltider. Vi besökte en ekologisk kycklinggård och fick sedan höra om forskning kring kycklinguppfödning.

  • Maria Jansson
    Hallå där Maria Jansson

    Hallå där Maria Jansson! Med anledning av att du är nominerad till Årets UF-lärare vill vi passa på att lära känna dig lite bättre.

  • Naturbrukselever gör skillnad för klimatet genom aktiva val

    Vad ska vi lägga på tallriken för att behålla den biologiska mångfalden och gör det verkligen någon skillnad att äta ”närodlat”, ”härodlat” eller helt vegetariskt? Det är frågor som Västra Götalandsregionens naturbruksskolor undervisar eleverna i och vecka 8 startar, för andra året i rad, en matsvinnstävling som ska få eleverna att tänka över sina matval.

  • Avtackning på Hovslagarutbildningen

    I veckan som gick avtackades två personer som tillsammans har närmare 50 tjänsteår på Biologiska Yrkeshögskolan. Utbildningsledaren Gunilla af Kleen och hovslagarläraren Jörgen Nordqvist har i ordets rätta bemärkelse gjort ett hästjobb för att skapa eftergymnasial utbildning för ett professionellt Hästsverige.

  • Han är en av Sveriges främsta fölkorrigerare

    Jörgen Nordqvists hovslagarkarriär började med att han lärde sig att sko sina egna hästar då hans hovslagare aldrig dök upp i tid, eller ibland inte alls. Till slut fick andra nys om att han kunde sko och hans repertoar breddades. En anställning hos bland annat Stig H Johansson, en otalig mängd skodda elittravhästar och fölkorrigeringar samt ett stort antal examinerade hovslagare senare är Jörgen en av hovslagarsveriges främsta inom yrket.

  • God klövhälsa är hennes kall

    Klövspånet flyger runt Sara när hon manövrerar vinkelslipen med en numera van hand. Att hantera en tung vinkelslip över ett minimalt område och samtidigt ha koll på 600 kilo mjölkko kräver sin utövare. Men det är inget som skrämmer Sara och hennes handledare Ida Jonsson som båda älskar sina jobb.

  • Julia Löfman som håller i en griskulting
    Hallå där Julia Löfman

    Julia Löfman tog studenten 2017 och vi var nyfikna på vad hon gör nuförtiden, så vi ringde upp henne och hörde efter.

  • Jennifer Jacobsson som håller i en fågelunge
    Hallå där Jennifer Jacobsson

    Jennifer Jacobsson tog studenten från Naturbruksskolan Svenljunga för några år sedan och vi var nyfikna på vad hon gör nuförtiden, så vi ringde upp henne och hörde efter.

  • Oscar Elvingsson står i skogen med en skördare bakom sig
    Hallå där Oscar Elvingsson

    Oscar Elvingsson tog studenten från Naturbruksskolan Svenljunga 2020 och vi var nyfikna på vad han gör nuförtiden, så vi ringde upp honom och hörde efter.

  • Emilia Astrenius Widerström
    Hallå där Emilia Astrenius Widerström

    Färgstarka Emilia Astrenius Widerström är en kvinna som hunnit med mycket under de senaste åren. Vi var nyfikna på vad hon gjorde idag och passade även på att fråga hur hon upplevde sina år på Naturbruksskolan Sötåsen.

  • Två personer står i ett gult rapsfält med en blå himmel i bakgrunden
    De fick sina drömjobb - innan examen

    Växtodlingssäljare på Swedish agro respektive Lantmännen i Uppsala - så lyder Albin Johansson och Jakob Thorbergs nya titlar från och med i sommar. De tar båda examen från agroteknikerutbildningen vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara, BYS, i vår.

  • Personen tittar in i kameran och ler. Personen står i skogen i dagsljuset.
    Driven skogsmästare ny utbildningsledare på BYS

    Strax efter årsskiftet fick Biologiska yrkeshögskolan i Skaras utbildning till småskalig virkesförädlare en ny utbildningsledare. Hon heter Jennie Larsson och är en passionerad skogsmästare som brinner för miljö och utveckling.

  • Är tekniken redo att ta över?

    Både skogsbruk och lantbruk har förändrats och utvecklats i takt med att världen blir mer digitaliserad. Nya tekniker underlättar arbetet för personal, effektiviserar produktion och gör användningen smartare ur ett hållbarhetsperspektiv. Men det kan också ha en baksida, vad finns det för risker med all ny teknik? Vad får det för konsekvenser när tekniken tar över allt mer?

  • Juliga recept

    Vi bjuder på några juliga recept inför julborden i år. Testa Sötåsens rödbetsmarmelad och varför inte göra köttbullarna med viltkött i år.

  • En människa klappar en häst.
    Hästtjejen som lever drömlivet

    Jeannette Lilja har varit galen i hästar sedan hon var tre år gammal och har jobbat med dem de senaste 13 åren. Men det var inte förrän hon läste utbildningen Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar som hon insåg hur mycket hon faktiskt älskar hästar.

  • VM hovslageri
    Fina placeringar i VM i hovslageri

    I helgen gjorde hovslagare från hela världen upp om vilka som är bäst och de svenska lagen fick fina placeringar.

  • Närbild av en ko
    Det hänger på klöven

    Intresset för klövvårdsutbildningen på BYS, Biologiska yrkeshögskolan i Skara, har ökat de senaste åren och i år är alla platser fyllda. Det stora intresset beror till stor del på att fler lantbrukare har börjat få upp ögonen för att friska klövar ger en glad ko som ger högre avkastning.

  • Recept i skördetid

    Vi bjuder på två goda sensommarrecept med grönsaker från gården på Naturbruksskolan Sötåsen

  • Josefin jobbar som hovslagare på Falsterbo

    Josefin Eriksson, före detta student på Hovslagarskolan i Skara, åker för tredje året i rad ned till Falsterbo Horse show för att jobba som hovslagare under tävlingarna.

  • Skolprojektet som får fler att Älska skog

    I början av året fick 17 mellanstadieklasser från Göteborgs-området ett uppdrag: att ta fram en ny produkt tillverkad av en råvara från skogen. Uppdraget kom från Universeum, som för andra året i rad genomfört skolprojektet ”Älska skog” – ett initiativ som helt enkelt handlar om att få fler att älska skogen.

  • Grönt ljus för hållbart skogsbruk

    Skogen finns till för många ändamål. Förutom att vara en av Sveriges största exportgrenar så är den också ett hem för djur och växtliv, ett viktigt inslag i landskapsbilden och ett ställe dit man går för att träna, promenera eller plocka svamp. För den som ska arbeta med att ta hand om skogen krävs därför ett certifikat som visar att man kan ta hänsyn till allt detta – ett grönt kort i skog.

  • I bönhuset skrivs svensk mathistoria

    I ett litet runt hus på 24 kvadratmeter, mitt på landsbygden mellan Hamburgsund och Bovallsstrand, huserar Marcus Nordgren. Huset har han byggt med hjälp av sin far på en naturskön plats där han kände att han hade allt han behövde – närheten till havet, likasinnade vänner och ett rikt kulturliv. Ett stenkast från huset ligger ”Bönhuset”, men här huserar endast bönor och inga gudomar.

  • En 60-årig föregångare för hållbart lantbruk

    När naturen själv får bestämma gror en salig blandning av träd, buskar och växter som djur och insekter kan leva i symbios med. Allt detta bildar ett naturligt ekosystem. Men vad händer med naturen när vi anlägger åkermark, tar ned träd och börjar bearbeta jorden?

  • Växtkraft i Mularp

    Entreprenörsandan är stark i Mularp utanför Falköping. Kanske är det något i vattnet? Unga paret Anders Nilsson och Sara Wallemyr är båda uppvuxna i området och driver ett framgångsrikt lantbruksföretag tillsammans. Deras koncept är så pass lyckat att de till och med fått pris för det.

  • Börja odla för självförsörjning

    Anders Stålhand bjuder på fem konkreta tips för dig som vill ta första stegen mot självförsörjning på grönsaker under sommaren.

  • Viktor Björsson i ett fält
    Viktor fick jobb redan under utbildningen

    Den 1 juni tog Viktor Björsson sin examen från Biologiska Yrkeshögskolan i Skara som färdig agrotekniker. Bara några dagar därefter efter flög han över till Storbritannien för internutbildning inom växtodling och försäljning genom sitt nya jobb som på Soyl. En anställning som han blev erbjuden redan under utbildningstiden.

  • Sommarmeny

    Tillagat och presenterat av köket på naturbruksskolan Sötåsen. Foto och styling: Richard Cederfjärd och Sofie Bertilsson

  • Linda gjorde sin praktik på hästklinik i Paris

    Linda Jonasson är hästtjejen från Linköping som valde att göra sin LIA (Lärande i Arbetslivet) på specialistklinik för hästar utanför Paris. – Det var verkligen en lärorik tid som jag kommer att minnas, säger Linda.

  • Amerikanskan som startar grönsaksodling i Dalarna

    Amerikanskan Finley Blackburn trodde att hon skulle jobba med något inom fysik, eller kanske som civilingenjör. Men ödet ville annorlunda och nu känner hon för första gången att hon har hittat helt rätt – som grönsaksodlare i Dalarna!

  • tomat
  • horse power
    Hästgödsel blir till värme i nytt projekt

    Visste du att hästgödsel kan värma upp ditt hem? Med Fortums koncept HorsePower samlas hästgödsel in och blir till bränsle i kraftvärmeverk. Två hästar bajsar tillräckligt för att värma upp en enfamiljsvilla under ett år.– Det här är absolut framtiden, säger Per Harsem, försäljningschef för HorsePower i Sverige.

  • timmerhuset
  • Lingonparfait
  • Glöggmarinerad hjortfilé
  • Löjromsgravad Aborre
  • energi
    Smart energiförbrukning

    Det finns många sätt att spara på energi och elkostnader. Man kan släcka lampor, se till att diskmaskinen alltid är helt full innan den startas och sänka ljusstyrkan på tv-skärmen. Men hur vet man egentligen vad som drar mest el, och hur man kan planera sin energianvändning till att bli så smart som möjligt?

  • Sötåsen frilandsodling
    En närmre resa för den lilla livsmedelsproducenten

    En liten, lokal livsmedelsproducent har ofta svårt att mäta sig med de stora leverantörerna när det kommer till offentliga upphandlingar. Därför drivs EU-projektet REFRAME – Towards a Regional Food Frame. Syftet med projektet är att hitta nya sätt för producenter och konsumenter att mötas och matcha varandra i utbud och efterfrågan. Tidigare har det gjorts genom att arrangera nätverksträffar, starta upp REKO-ringar och skapa nya mötesplatser för producenter och konsumenter. Under hösten 2017 togs projektet till en ny nivå – att demonstrera hur en regional livsmedelskedja kan se ut.

  • Idag firar vi Kanelbullens dag!

    Idag doftar av nybakade bullar i vår skolors kök då vi firar Kanelbullens dag idag! Vill du baka Naturbruks bullar kommer receptet här:

  • Tobias Hedin - Uppfinnarsonen

    Uppfinnarsonen bygger innovativt mobilt sågverk

  • Unghästar och företagsamhet

    Lina Kullander driver eget inom unghästutbildning – Jag får en större adrenalinkick av en härlig första galoppfattning på en 3-årig häst än att rida en felfri runda på tävling, säger Lina Kullander, som driver Lina Kullander Equestrian. Den meningen sammanfattar på ett bra sätt hur passionerat hon ser på sitt hästföretagande.

  • Den svenska åkerbönan

    Den vegetariska trenden växer sig allt starkare. En av anledningarna att välja grönt på tallriken är att det ofta är ett miljövänligt alternativ. För att kunna göra de vegetariska alternativen ännu mer klimatsmarta är den inhemska åkerbönan just nu på väg från jord till ditt framtida bord. Naturbruksförvaltningen genom naturbruksskolan Sötåsen är med i utvecklingen av morgondagens vegetariska livsmedel.

  • En grönskande visningsträdgård

    Från idé till verklighet, det är så trädgårdseleverna på Sötåsen har fått arbeta. Deras förslag och prototyper av en visningsträdgård förvandlas denna vår till fysisk form. Färgkoordinerade- och säsongsplanerade rabatter tillsammans med automatiserad bevattning växer nu fram.

  • Skolträdgårdar ska stimulera barns intresse för odling

    Barn och ungdomar ska tidigt ges en chans att upptäcka glädjen i att odla och förstå vinsterna med hållbar utveckling och biologisk mångfald.

  • Islandshästnäringen - en bransch på uppgång

    Islandshästar är idag Sveriges näst mest populära ridhästras och allt fler får upp ögonen för den robusta och kraftfulla hästen med de två ”extra växlarna”. Stora satsningar på näringen görs både nationellt och regionalt, bland annat på Axevalla hästcentrum, där det från våren 2017 finns både en oval- och en rakbana för islandshästträning- och tävlingar.