Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hästtjejen som lever drömlivet

En människa klappar en häst.

Jeannette Lilja har varit galen i hästar sedan hon var tre år gammal och har jobbat med dem de senaste 13 åren. Men det var inte förrän hon läste utbildningen Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar som hon insåg hur mycket hon faktiskt älskar hästar.

Jeannette växte upp på en gård i Halland. De hade självhushåll och odlade bland annat sina egna grönsaker på gården. Hon har varit galen i hästar sedan hon var tre år gammal. Det tog dock ett tag innan hon insåg hur mycket hon älskar dem. - Innan trodde jag bara att jag var konstig men nu vet jag att jag har en passion, förklarar hon 

Eget företag i foderbranschen
Redan tidigt visste hon att hon var en driven person som gillade att 
testa nya saker och förverkliga idéer. På gymnasiet läste hon bad- och idrott eftersom det var en kort utbildning och hon var bra på idrottEfter gymnasiet väntade jobb i en simhall som badmästare. Hon arbetade där under en period men kände efter ett tag att det var dags att pröva något nytt. Hon läste naturkunskap på komvux för att kunna läsa vidare till agronom på SLU. Efter studierna arbetade hon en kort tid på SLU i Skara och efter det på SVA i Uppsala. Senare sökte hon sig till den privata sektorn och arbetade i foderbranschen i ungefär 12 år.  Däremellan startade hon även det egna företaget Åsjömad tillsammans med hennes man Frank som är veterinär. Tillsammans driver de Åsjömad och föder upp hästar, från inseminering till sporthäst, och erbjuder utbildningar.   

Utvecklade företaget under studietiden
Förra året började hon läsa utbildningen Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar på Biologiska yrkeshögskolan i Skara, BYS. Under utbildningen upptäckte h
on att hon faktiskt har en passion för hästar. Hon märkte också att hon fick möjlighet att reflektera över företaget Åsjömad och se det utifrån med andra ögonDet gjorde att hon kunde utveckla företaget under studietiden. Föreläsare och studiebesök inspirerade till positiva förändringar i företaget och en känsla av utveckling hos henne själv. 
-När man varit i branschen en lång tid så behöver man få tillbaka gnistan, berättar Lilja.  

Vill bli ett stort namn i branschen
I framtiden hoppas Jeannette att de hästar som hon föder upp ska tävla på de stora arenorna och 
vill bli ett erkänt namn inom avel- och uppfödning i Sverige.
- När jag är pensionär ska jag sitta och titta på mina hästar när de är med i VM, skrattar hon. 

Framöver vill Jeannette även åka utomlands för att utbilda sig. I USA finns ett universitet som utbildar om vildhästar.
- Jag vill skapa mer internationella utbyten och få nya influenser, avslutar hon. 


Senast uppdaterad: 2018-11-01 10:19