Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Tillagat och presenterat av köket på naturbruksskolan Sötåsen. Foto och styling: Richard Cederfjärd och Sofie Bertilsson
Ramslökssoppa
4 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
2 dl mjölk
50 gram ramslök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk maizena
Tillbehör
1 ägghalva per person
surdegskrutonger
Tillagning
Koka upp 4 dl vatten och lös upp buljongtärningen.
Tillsätt grädde och mjölk, låt sjuda några minuter.
Mixa ramslöken i 1 dl vatten och och häll den i buljongen.
Tillsätt vitlöken och smaka av med kryddorna.
Red soppan med maizena utrört i lite vatten eller mjölk.
Låt soppan sjuda i 4-5 minuter.
Till mjölkfri soppa byt ut till ris mjölk och ris grädde
Till laktosfri soppa byt till laktos fri mjölk och laktos fri grädde
Lammfilé
500 g lammfilé
salt och malen svartpeppar
smör till stekning
½ tsk torkad färsk timjan
½ tsk torkad rosmarin
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 liten schalottenlök, hackad
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Bind upp lammfiléerna två och två, den tjockare delen mot den smalare. Krydda med salt och peppar. Bryn filéerna i smör.
Blanda samman örtkryddor och vitlök och lägg på ett fat. Rulla filéerna i örtblandningen och lägg över dem i en smord ugnssäker form. Lägg ner schalottenlöken.
Stek köttet i ugnen till innertemperatur 60°. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter före servering.
Till mjölkfri och laktosfri använd mjölkfritt smör.
Hasselbackspotatis
8-12 potatisar
50 g smör
salt och malen vitpeppar
1 dl ströbröd
matfett till formen
Gör så här
Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form.
Smält smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och peppar och avsluta med ströbröd. Baka potatisarna i ugnen i 45 minuter. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.
Till mjölkfri ta mjölkfritt smör
Till laktosfritt ta laktosfritt smör
Till glutenfritt ta glutenfritt ströbröd
Örtsås
1 st schalottenlök
2 msk smör
1 dl vitt torrt vin
1 dl vatten
3 dl grädde
2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
1 msk tomatpuré
2 msk maizena
1 msk crème fraiche
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan
Tillagning
Skala och hacka löken fint.
Fräs löken i smör i en kastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
Rör ner crème fraiche och örter.
Koka upp och håll såsen varm till servering.
Till mjölkfritt ta risgrädde och mjölkfritt smör och crème imat Oatly
Till laktosfritt ta laktosfri grädde och smör laktosfri crème fraiche
Rabarberkaka med kardemumma
ca 200 g rabarber (ca 1 ½ stjälk) + lite strösocker att pudra över
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör, smält
Garnering
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Servering
4 dl crème fraiche
200 g vit choklad smält i vatten bad och blanda i crème fraichen
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rabarbern och skär den i bitar, ca 1 cm.
2. Pudra lite strösocker över rabarbern.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner de torra ingredienserna ihop med smöret i äggsmeten. Blanda ihop allt till en slät smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
5. Strö rabarbern och kardemumman på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 28–30 min. Den ska vara lite lätt kladdig och seg. Ät den som den är eller servera med vaniljsås eller glass.
Till mjölkfri ta mjölkfritt smör och otly crème fraiche i mat
Till laktos ta laktosfritt smör och laktos fri crème fraiche